Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Kahramanmaraş Şube Başkanı Mesut Çanak, her hafta Cuma günü canlı olarak yayınlanan Manşetle Açık Oturum programının 25. bölüm konuğu oldu. Manşet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mahmut Beyaz’ın sunumuyla Manşet Gazetesi’nin Facebook sayfası, Youtube kanalından ve Radyo Fresh 99.1 frekansından canlı olarak yayınlanan programda Kahramanmaraş futbolunun yaşadığı sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Çanak, kentin tanıtımı açısından futbolun önemli olduğuna dikkat çekti. Çanak, “Her zaman her yerde söylüyorum takım hangi ligde ise şehirde o ligdedir. Yani bir takım 3. Ligde ise şehir de 3. sınıf konumundadır. Kahramanmaraş’ta yaşayan biri olarak söylüyorum bu sorunları gündemde sıcak tutmak lazım. Şehrimizin tanıtımı için olmazsa olmazımız futboldur. Sporun her branşı önemlidir ama futbol bu işin lokomotifi konumunda” diye konuştu.  

tüfad 7

TÜFAD YOKKEN ANTRENÖRLER KOMŞU ŞEHİRLERE GİDERDİ

TÜFAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Mesut Çanak, “Kahramanmaraş'ta dönemin Vali Yardımcısı Hüseyin Kürşat Kırbıyık’ın başkanlığında bir toplantı oldu. Toplantıda Kahramanmaraş Futbolu masaya yatırıldı. Ne yapabiliriz diye konuşuldu. Ben de o yıllarda Erzurumspor'da görev yapıyordum. Denk geldim, toplantıya bende katıldım. Toplantıda Kahramanmaraş’ta antrenörlerin sıkıntı yaşadığını ifade ettik. Eskiden Kahramanmaraş’ta TÜFAD yokken antrenörler komşu şehirlere giderdi. Yani biz antrenörler olarak göçebe bir hayat yaşadık. O zaman çok aktif olan antrenör 20-25 kişiydi. Vali Bey’in gayreti ve çabası içerisinde TÜFAD kuruldu. 60 tane kurucu üye olması gerekiyormuş. Öncelikle 3 arkadaşımızla beraber kurucu olarak Ankara’da müracaatta bulunduk. Akabinde Kahramanmaraş'ta antrenör arayışına başladık, 63 tane Kahramanmaraş'ta diplomalı antrenörü bulduk. Derneğimizi 2008 yılında kurarak serüveni başlatmış olduk. Kahramanmaraş'ta antrenörleri otobüslerle, şahsi arabalarla Gaziantep'e seminerlere götürüp getirmek sorun oluyordu, o sorunu gidermiş olduk.

Hali-Saha-Aydinlatma

2 YILDA BİR ZORUNLU SEMİNERLERİMİZ VAR

 

Kahramanmaraş’ta Derneği kurduktan sonra biz 5 tane de kurs açtık.  Her kursa 36 tane antrenör arkadaşımız katıldı. Şu an için 250'ye yakın antrenörümüz oldu. Onun yanında da 2 yılda bir zorunlu seminerlerimiz var. Antrenör arkadaşlarımız bu seminerlere katılmazsa referans alamıyorlar.  Yani takım çalıştırma yetkisi olmuyor. Bunun yanında da bu zaman zarfında biz dernek olarak kendi binamızı aldık. Genel merkezin bu konuda büyük katkılar oldu. Bizde kurslardan ve seminerlerden elde ettiğimiz paraları biriktirdik. Daha önceki Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’tan yardım aldık. Hayrettin Bey ise son rötuşlar yaptırdı, sağ olsun.  Şimdi tapusuyla bize ait bir binamız var. Onun yanında da işte Kahramanmaraş futboluna dolaylı olarak hizmet etmeye gayret ediyoruz, çaba gösteriyoruz. Şimdi bu işlerin lokomotifi profesyonel takımlardır. Yani altyapısına baktığımızda yetenekli adam var mı, var.  İnsanlar oynamadan değerlendirilmez.

YÖNETİCİ BAZINDA OLAYA SAHİP ÇIKMALARI GEREKİR

 

Şimdi son gelinen noktada Bal Ligi'nde maalesef görüyorum. Kendi bünyemizde yetişen çocukları bile oynatmıyorlar. Burada antrenör arkadaşlarımızın sorumluluk almaktan korktuklarına inanıyorum. Bunun yanında da yönetici bazında olaya sahip çıkmaları gerekir. Şöyle ki eğer kendi futbolcularınıza sahip çıkmazsanız günü kurtarma derdine düşersiniz. O zaman da bir yere varamazsınız. İşte 80’li yıllarda Kahramanmaraş’ın çok iyi bir potansiyeli vardı. Süper Lig seviyesinde oynayan oyuncumuz vardı. Ama şimdi Bal Ligi'nde oynayan futbolcumuz yok. İşte Kahramanmaraşspor PTT Lig’ini gördü, Süper Lig gördü ama gelinen noktada şimdi 3. ligdeyiz. Yetenekli futbolcumuz var ama bu yetenekli futbolcuyu alıp güvenip onu sahaya sürmekte bir sıkıntı yaşıyoruz. Kendi çocuğumuza güvenmemiz lazım. Yani o zamanki takıma sahip çıkılsaydı işte Kahramanmaraşlı çocuklarla bir yola çıkılsaydı. Kahramanmaraşspor’umuz oradan nemalanabilirdi, yani yetişen kabiliyetli çocukları Kahramanmaraşspor’a aktarabilirdik. Orada bir sirkülasyon olabilirdi.

2023-2024 SEZONUNDA PROFESYONEL TAKIMIMIZ KALMAYABİLİR

Şimdi Kahramanamaraşspor’da şöyle bir sıkıntımız var, üst seviyede bir futbolcumuz çıkmadığı zaman üst seviyede bir antrenör çıkarmakta zor oluyor. Örneğin bir futbolcunun futbolu bıraktıktan sonra bir yere gelmesi çok kolay oluyor. Burada arkadaşlarım gayret çaba gösterdi bir yere gelmek için, emek sarf ediyorlar ama bu insanları kim sahiplenecek. Takımımız Lig anlamında üst seviyede olmadığı için antrenörü de çıkarmakta zorlanıyoruz.  Yani buradaki arkadaşlar için çat kapı hadi gel sana kapı açmaları çok zor. İyi futbolcumuz çıktığında daha sonrasında futbolculuğu bitirdiğinde antrenörlüğe geçişleri de kolay olacak. Biz dernek olarak bir basın bildirisi yayınladık. 2023-2024 sezonunda profesyonel takımımız kalmayabilir gibisinden. Bu gidişle de Kahramanmaraşspor’un konumu çok iyi değil. Bir alt lige düştüğü zaman 1 milyon nüfusu olan Kahramanmaraş’ta profesyonel futbol tamamen bitmiş olacak.  

SİVASSPOR'UN VARLIĞI SİVAS'IN BÜYÜKŞEHİR OLDUĞU İMAJI VERİYOR

Geçen çalıştay oldu fikir beyan ettik. 8-10 tane Büyükşehir olan il saydık. Bunların hangisi büyükşehir değildir diye sordum ben, üç dört tane söylediler ama hiç kimse Sivas'ı söylemedi. Ama bunların içinde tek Büyükşehir olmayan Sivas. Sivas’ın bu kadar tanınması nereden geliyor?  Sivasspor'un varlığı Sivas'ın Büyükşehir olduğu imajı veriyor. Bunun yanında da Trabzon futbol şehridir. 5 kişiye sorarsan aklınıza gelen ilk 5 ili say diye. İlk 5’in içinde sayar Trabzon’u. O da futbolun gücü değil midir? Bugün Trabzon'u herkes biliyor. Çevre illere bakıyoruz bütün hepsi statlarını yapmışlar. Hepsi süper liglerde oynuyorlar ama biz maalesef ilerleyemiyoruz. Her zaman her yerde söylüyorum takım hangi ligde ise şehirde o ligdedir. Yani bir takım 3. Ligde ise şehir de 3. sınıf konumundadır. Kahramanmaraş’ta yaşayan biri olarak söylüyorum bu sorunları gündemde sıcak tutmak lazım. Şehrimizin tanıtımı için olmazsa olmazımız Futbol. Sporun her branşı önemlidir ama futbol bu işin lokomotifi konumunda. Daha önceki yıllarda biliyorsunuz süper liglerde saat 11.00'de standartlarımız doluyordu. Bakıyorsun süper liglerde birincilik maçları televizyondan naklen yayınlanıyor, büyük bir tanıtım oluyor.

BU İŞİN SAHİPLENİLMESİ LAZIM

Yeri gelmişken söylüyorum KMTSO’da seçimle beraber gelen yeni yönetimi kutluyoruz ve hayırlı olsun diyoruz. Ama bu işin sahiplenilmesini de istiyorum ben. Bu Kahramanmaraşpor adı altında mı olur İstiklalspor adı altında mı olur onu bilemiyorum ama bu işin sahiplenilmesi lazım. Ne kadar hizmet yaparsan yap ama futbolun verdiği reklama ulaşamazsın. Yani spor turizminin verdiği reklamı hiçbir şey vermiyor. Kahramanmaraş’ta futbol Onikişubat Stadyumu’nda başladı. 40 yıllık bir serüven, orada acı tatlı günlerimiz oldu. Oradaki çalışmalar son anlaşma ile orası Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Büyükşehir Belediyesi’nin şimdi bir tane stat projesi var, gayet güzel bir proje. Ama bu projelerin hayata geçmesi çok önemli. Onikişubat Stadyumu’nun açık tribünü yıkılarak portatif tribün yapılacaktı. Ben buraya gelmeden önce bilgi aldım, yanlış bilgilendirme yapmayayım diye oranın ihalesi yapılmış durumda Mart ayına yetiştiririz diye konuşuluyor ama bu konuda ben ümitli değilim.

BAŞKA ŞEHİRLERE GİTTİĞİMİZDE HEP KISKANIRDIM ÖZENİRDİM

Mevcut sahalarımız var ama tam anlamıyla donanımlı değil, sıkıntılarımız var. Bunları bir an önce çözmemiz lazım. Başka şehirlere gittiğimizde hep kıskanırdım özenirdim. Fırat Başkan göreve geldiğinde TÜFAD olarak ziyarete gittik. Fırat Başkan bir şey ister misin diye sorunca ben kendim için istemiyorum Kahramanmaraş'ta yaşayan biri olarak dedim. Binevler’de caddeyi bir ışıklandırırsanız, yürüyüş parkurları yaparsanız güzel olur diye, hocam o projemiz var en kısa zamanda hayata geçireceğiz dedi. Hakikaten bittiği zaman güzel bir görüntü olacak. Fatih Başkan göreve geldiğinde biz TÜFAD olarak her konuda sizin yanınızdayız dedik. Bizde her konuda size sahip çıkacağız sizler de bize sahip çıkın dedik. Özellikle altyapılarda bir yapılanmaya gidelim. Şöyle her branşta bir tane hoca verelim. Bunların başına da bir Genel Koordinatör verelim. Hem biz antrenörler yetiştirmiş oluruz hem de Kahramanmaraş'ta genç futbolcu bulmamız kolaylaşır.

46 NUMARALI FUTBOLCUMUZ YOK

Biz bunun mücadelesini yapıyoruz gittiğimiz her toplantıda. 46 numaralı futbolcumuz yok, hakemimiz yok. Şimdi üst seviyede bir adam olmadığı zaman kendi içimizde bir yere varmakta zorlanıyoruz. Ben antrenör arkadaşlara söylüyorum tespit ve teşhis de sorumuz var. Bu çocuktan bir Süper Lig futbolcusu olabilir. Bundan en kötü 3. Lig oyuncusu olabilir diye. Örneğin bir oyuncuyu fiziksel olarak yetiştiriyoruz ama psikolojik olarak çocuğu hazırlamadığımız için sorunlar yaşıyoruz. Özel antrenmanlar yapmamız lazım kendimizi iyi yetiştirmemiz lazım antrenör anlamında o zaman iyi futbolcular çıkacağına inanıyorum. Özellikle Ampute takımımızın son maçlarına Sayın Valimiz, milletvekili Celalettin Bey izlemeye geldi.  4’te 4 yaptılar inşallah onlarda birinciliğe çıkacak diye düşünüyoruz. İki maçları kaldı. Bunun yanında Alpedo Voleybol takımımız var. Hakikaten Kahramanmaraş'ta bir bayan voleybol takımı olması bizim için övünç kaynağı. Onlar da çok iyi gidiyorlar namağlup olarak ilerliyorlar. Bunlar bizim övünç kaynağımız, gurur duyuyoruz, sayılarının artmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Emrah Özdemir  

Editör: Didem Kayabaşı