Kahramanmaraş doğal ve tabi güzellikleri, zenginlikleri bir yana coğrafi ve stratejik konumu açısından da değerli  bir noktada bulunmakta. Sınırlarını çevreleyen illere, ticaret yollarına bakılırsa gelecek elli yılda bu ticari zenginliği, konum değeri artarak devam edecektir.

Kahramanmaraş’ta biz yön ve yer tarifi yaparken çoğu kez Adana yolu, Gaziantep yolu yada Kayseri yolu tabirlerini kullanırız. Gerçekten de ilimiz bu üç büyükşehir geçiş güzergahında bulunmakta. Güneyimizde  2.261.000 nüfusu ile Adana, Doğumuzda 2.069.000 nüfusu ile Gaziantep, Batımızda 1.062.000 nüfuslu Kayseri büyükşehirleri mevcut. Bu üç büyükşehrin kesişme noktası Kahramanmaraş. Hatta birde nokta atışı yapalım.

Bu üç şehrin kesişme noktası Madalyalı Kavşak.

En son Madalyalı Kavşaktan ne zaman geçtiniz, her gün geçiyor musunuz, yolunuz sabah mesai başlangıcında yada mesai bitiminde madalyalı kavşağa düştü mü biliyorum ya muhtemelen düşmüştür. Bu kavşağa girmek ile çıkmak tabiri caizse Çin işkencesi halini almış durumda.

Yok madalyalı kavşak otuz yada kırk yıl önce yapılmadı. Ekonomik ömrünü tamamlamadı. Yapım tarihi üzerinden yıllar geçip te ihtiyaca cevap veremez hal almadı. Yeni hali ile hizmete sunulalı yalnızca üç yada dört yıl oldu.

Adana, Gaziantep ve Kayseri dedik. Bu üç ilin toplam nüfusu 5 milyondan fazla. Kahramanmaraş nüfusunu eklersen 6 milyon. Osmaniye, Hatay ve dolaylı olarak bağlantılı iller Şanlıurfa, Kilis ve diğer doğu illerini eklersen 10 milyondan fazla insanın bir şekilde kullandığı yol bu yol, kavşak Madalyalı Kavşaktır.

Şehir ve yol yapılanmaları uzun vadeli düşünülür. En az elli yıllık ön görüler ile hareket edilir. Oysa birkaç yıl önce bunca emek, bunca masraf ve Kahramanmaraş’ın çektiği harfiyat, yol çalışma çilesine rağmen Madalyalı Kavşak ne yazık ki çok yakında sil baştan ele alınmak zorunda.

Bir düğünde görmüştüm, damak gelin arabasının arkasına yazmış. “ Seni bitmeyen Kahramanmaraş Göksun yolu kadar seviyorum” 1980 yılından beri sürekli yapılan, sökülen, tekrar yapılan, tekrar sökülen bir Göksun yolumuz vardı. Nihayet bitti. Yeni Göksun yolunun da 15-20 yıl sonra ne kadar yeterli olacağı tartışılır ya!

Gaziantep, Kahramanmaraş ve pek çok doğu illeri ticari ve yolcu nakli güzergahında artık Kahramanmaraş’ı kullanıyor.  On milyondan fazla insanın ulaşımının kesiştiği noktaya yapılan transit yollar çok dar, çok yetersiz. Kesişme noktaları Madalyalı Kavşağın yükü gün geçtikçe artacaktır. Bu halkın madalyon kavşağı eziyeti de gün geçtikçe artmaya devam edecektir.

Çözüm; çözüm her on yılda bir Madalyalı Kavşağı yıkmak, yeniden yapmak değil elbet. Basitçe Kahramanmaraş girişi Aksu yada otogar altından NFK Şehir hastanesine kadar yapılacak Gaziantep ve aynı bölgeden Tıp Fakültesi civarına yapılacak Kayseri transit yolu çözüm olabilir.

Tabi ki alternatif çözümler mühendislerimiz zihinlerinde saklı. Unutulmamalı ki, her proje, her yol çalışması, her kurumsal inşaatın her çakıl taşının parası bu halkın cebinden çıkıyor.

Arsan kavşağı mı? O başka sefere…