Ekim ayı içerisinde 25 akademik personel alımı için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından ilana çıkıldı. Yayımlanan ilanda, Diş Hekimliği Fakültesine 4, Tıp Fakültesine ise 10 öğretim üyesi alımı yapılacağı ifade edildi. Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Farmakoloji Ana Bilim Dalı için açılan öğretim üyesi kadrosunda aranan şartta Doçentliğini Kimya bilim alanında almış olmak; sentetik ve doğal ilaç etken maddelerinin, DNA ve Proteinlerle etkileşiminin in vitro ve in siliko belirlenmesi konularında çalışmaları bulunmak  ibaresi yer aldı. İlanın, adrese teslim şekilde koşullandırılması bazı kesimler tarafından da, ‘Kişiye göre değil liyakata göre planlama yapılmalı’ şeklinde tepkilerle karşılanmıştı. Akademik personel alımına ilişkin yayımlanan ilanın hukuksuz olduğunu öne süren bir öğretim üyesi, süreci mahkemeye taşıdı. Dosyayı inceleyen mahkeme heyeti, akademik personel alımına ilişkin, Yükseköğretim Kurulunun onayının alındığına dair herhangi bir bilgi ve belgenin bulunmadığını işaret ederek yürütmeyi durdurdu.

Kahramanmaras324

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU'NUN ONAYI ALINMADI

Mahkeme, gerekçeli kararda şunları belirtti; “Doçent olarak atamaya ilişkin asgari koşulların ilgili mevzuatta belirlendiği, üniversitelere bu koşulların yanında, Yükseköğretim Kurulu'nun onayını almak şartıyla münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleme yetkisi tanındığı, dava konusu ilanda yer alan "Doçentliğini Kimya bilim alanında almış olmak, sentetik ve doğal ilaç etken maddelerinin, DNA ve Proteinlerle etkileşiminin in vitro ve in siliko belirlenmesi konularında çalışmaları bulunmak" ek koşuluna ilişkin olarak Yükseköğretim Kurulu'nun onayının alınmadığı görüldüğünden, dava konusu işlemde hukuka uygunluk görülmemiştir.

TAKDİR YETKİSİ HUKUKA AYKIRI OLARAK KULLANILDI

Diğer taraftan, dava konusu ilanda yer alan "Doçentliğini Kimya bilim alanında almış olmak, sentetik ve doğal ilaç etken maddelerinin, DNA ve Proteinlerle etkileşiminin in vitro ve in siliko belirlenmesi konularında çalışmaları bulunmak" ek koşullarının davalı üniversitenin hangi somut ihtiyaç ve hizmet gerekleri kapsamında getirildiği konusunda davalı idarece herhangi bir açıklama yapılmadığı, buna ilişkin herhangi bir somut bilgi veya belgenin dava dosyasına sunulamadığı hususları da göz önünde bulundurulduğunda, idareye tanınan takdir yetkisinin kullanımının, mutlak ve sınırsız olmayıp, kamu yararı ve kamu hizmetinin gerekleriyle sınırlı olduğu, kamu hizmetinin verimliliği, etkinliği ve kamu yararı ile kişi yararı arasında bir denge kurulmak suretiyle objektif şekilde kullanılması gerektiği, davalı idarece getirilen ek koşulların takdir yetkisi kapsamında kalmadığı, davalı idarece ek koşullar getirilmek suretiyle kullanılan takdir yetkisinin hukuka aykırı olarak kullanıldığı anlaşıldığından, dava konusu işlemde bu bakımdan da hukuku uygunluk bulunmamaktadır.

TEMİNAT ALINMAKSIZIN YÜRÜTME DURDURULDU

Öte yandan, dava konusu işlemin doçent alım ilanına ilişkin olduğu ve söz konusu ilana göre alım yapılabileceği dikkate alındığında uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlara yol açabileceği de tabidir. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 7 gün içerisinde Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.”

Muhabir: Çağatay Gedik