Türkiye'nin içme suyu alanındaki en büyük ikinci yatırımı olan Düzbağ İçme Suyu Projesi, 2020 yılında tamamlanarak hizmete alınmıştı. Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesine bağlı Helete (Düzbağ) Mahallesi’nden doğan Göksu Çayı'nın suyu, 135 kilometrelik isale hattı ile Gaziantep’e ulaştırılmıştı. Proje kapsamında 2,6 metre çapında borularla döşenen hat ve 5,6 metre çapında 3 bin 600 metre uzunluğundaki tünel sayesinde su, doğal eğimle Gaziantep şehir merkezine ulaştırıldı.
2050 YILINA KADAR SU İHTİYACINI GİDERECEK ŞEKİLDE PLANLANDI
Düzbağ Projesi, 2050 yılına kadar Gaziantep’in içme suyu ihtiyacını karşılayacak şekilde planlandı. Günlük 129 bin 600 metreküp içme suyu, 100 bin tonluk depolara ulaştırılarak şehir şebekesine verildi. Ancak son günlerde Kahramanmaraş’ta yaşanan su sıkıntısı, bu anlaşmayı yeniden kamuoyunun gündemine taşıdı. Kuraklık ve su kaynaklarındaki azalma, kent genelinde vatandaşların tepkisini artırırken, özellikle Göksu Çayı’ndan Gaziantep’e verilen su miktarı sorgulanmaya başlandı.
SU KRİZİ DERİNLEŞİYOR
Kahramanmaraşlı vatandaşlar, Hayrettin Güngör'ün belediye başkanlığı döneminde imzalanan bu su transfer anlaşmasının tekrar gözden geçirilmesini istiyor. “Kendimiz susuzken komşuya su veriyoruz” diyen vatandaşlar, Göksu’nun suyunun yeniden Kahramanmaraş’a kazandırılması yönünde adımlar atılmasını bekliyor. Kentte yaşanan su krizi derinleşirken, kamuoyunda bu soruna adaletli bir çözüm bulunması ve Düzbağ Projesi kapsamında yapılan su paylaşımının yeniden düzenlenmesi yönünde çağrılar yükseliyor.