Kahramanmaraş’ın yüzyıllara dayanan mutfak kültürünün en önemli parçalarından biri olan yufka ekmeği, hala geleneksel yöntemlerle yapılıyor. İnce ve dayanıklı yapısıyla tanınan yufka ekmeği, özellikle kış aylarında tüketilmek üzere bolca hazırlanıyor ve uzun süre tazeliğini koruyabiliyor. Yufka ekmeği yapımı, özellikle köylerde kadınlar arasında dayanışmayı artıran bir etkinlik olarak görülüyor. Kadınlar, bir araya gelerek bir yandan işlerini yaparken, bir yandan da sohbet edip geleneklerini sürdürüyorlar.

YUFKA EKMEĞİ YAPIM SÜRECİ

Yufka ekmek yapımı, komşu veya akraba hanımların bir araya gelerek imece usulü gerçekleştirdikleri kış hazırlıklarından biridir. Kış için hazırlanan ekmekler sonbaharda yapılmakta çok miktarda hamur yoğrularak her gün sırayla bir kişinin kışlık ekmeği hazırlanır. Ekmek için yumuşak ve beyaz unluk buğday alınıp yıkanır, kurutulup değirmende öğütülür, elenip su ilave edilir ve geniş bir leğen içinde hamur yoğurulur. Bazen doğrudan ekmeklik un alınarak bu işlem gerçekleştirilir. Hamur hazırlandıktan sonra tandır hazırlanır, tandır için odun ve yakacak temin edilir. Ekmek tahtası ve oklavalar getirilir. Komşu, eş dost ve akraba hanımlar çağrılır. Ekmeğin başına oturan hanımlardan bazıları hamurdan parçalar koparıp beze adı verilen yuvarlak hamurlar yapar, bazıları oklavayla hamur açar. Hanımlardan biri de pişmeye hazır hâle gelen yufkaları tek tek sac üzerinde pişirir. Ocağın altına odun atar, ara ara sacın üzerindeki un artıklarını siler. Yufkayla birlikte bazlama ve gözleme de yapılır. Hanımlar bir taraftan yufka yaparken bir taraftan da hazırladıkları bazlama ve gözlemeleri yerler. Ayrıca diğer komşulara da bazlama ve gözleme gönderirler. Zaman zaman hanımlar arasında görev değişimi olur, yorulan veya işi çıkanın yerine başka biri geçer. Yufkalar pişirildikten sonra kurumaya bırakılır. Bu aşamadan sonra yufkalar ekmek tahtası veya bir sini üzerine tek tek dizilir.

Ekran Görüntüsü 2024 05 20 151121

SU SERPİLEREK YEMEYE HAZIR HALE GELİR

İhtiyaç oldukça kuru yufkalardan birkaç tane alınır, yufkalar bir bezin üzerine konulur. Üzerine su serpilir ve bezle üzeri kapatılır. Bu şekilde yufkaların yumuşaması sağlanır. Yumuşayan yufkalar katlanarak yemeye hazır hâle gelir. Ayrıca yufka ekmeği ıslatırken yufkanın ortası ince olduğu için çok fazla su serpilmez. Kenar kısımlarına az su serpildiğinde de kenarları kuru kalarak gevrek olabilir. Bu durumda gevrek kısımlar yeniden sulanmaz ve iç kısma bükülür. Buna da gevreğini içine bükmek adı verilir.

Ekran Görüntüsü 2024 05 20 150855

Muhabir: Melisa Türkmen