Son günlerde ülke gündemini sıklıkla işgal eden ‘başıboş’ sokak köpeklerinin insanlara yönelik saldırıları, Kahramanmaraş’ta da tedirginliğe sebep olmuştu. Bu konuda gazetemize değerlendirmelerde bulunan Kahramanmaraş Tabii Hayata ve Hayvanlara Işık Derneği (Martı) Başkanı Feyza Akben Canlı, Kahramanmaraş’ın böyle bir sorununun olmadığını ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda çok sıkı çalıştığını dile getirdi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nin Türkiye genelindeki en iyi hayvan barınaklarından birisi olduğunu vurgulayan Canlı, insanların küpesiz sokak köpeği görmeleri durumunda belediyeye ihbar etmeleri gerektiğinin altını çizdi.
KÜPESİZ HAYVANLARI BELEDİYEYE İHBAR EDİN
Canlı şunları kaydetti: “Son günlerde ülke genelinde sokak köpekleri ekstra gündem oluyor. Sürekli saldırı haberi geliyor. İnsanların işine, okuluna veya diğer sebeplerle sokağa çıktığı zaman zorluk yaşadıkları haberleri geliyor. Kahramanmaraş sokaklarında bulunan köpekler genelde belediye tarafından kayıtlı ve küpeli olan köpeklerdir. Bu köpeklerin her türlü bakımı yapıldı. Kısırlaştırılması yapıldı. Bu köpeklerin barınaklarda tutulması gibi bir şey söz konusu olamaz. Bu köpekler kayıtlı olduğu için sokaklarda yer alması gerekiyor. Zaten Kahramanmaraş’ta herhangi bir olumsuz haber duymadık. Barınaklar insanlara veya diğer canlılara zarar verecek köpekleri bünyesinde tutuyor. Kesinlikle sokağa salmıyor. Son çıkan kanunda yasaklı ırklar insanlar tarafından sokağa salındı. Bunlarında birçoğunu barınak toplayarak gerekli işlemleri yapıp, bünyesine aldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde bulunan yasaklı ırklar kafesinde ölene kadar tutulacaklar. Küpesiz köpek görüldüğü takdirde belediyelere bildirilmesi gerekiyor. Belediyeler gerekli işlemleri yapıp tekrar sokağa bırakıyor. Belediyeler köpeği nereden aldıysa oraya bırakır. Kahramanmaraşlıların özellikle sokak köpekleri konusunda tedirgin olmalarını gerektirecek bir durum yok. İnsanlar hayvanları sevmek zorunda değiller ama zararda vermesinler. Bu durumda köpeklerde saldırgan davranış oluşmaz.
KAHRAMANMARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YAPTIĞI BARINAK, TÜRKİYE ŞARTLARINA GÖRE GAYET İYİ DURUMDA
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı barınak, Türkiye şartlarına göre gayet iyi durumda. Diğer şehirlerdeki birçok barınaktan daha iyi koşulları var. Yapılan tadilatlar ile çok daha güzel duruma geliyor. Şu anda dışarıdan ziyaret alımına kapalı durumda. Çünkü ciddi manada tadilat yapılıyor. Barınakta köpekler öldürülüyor, kediler aç bırakılıyor haberleri tamamen asparagastır. Hayvanların bakımından, tedavilerine kadar güzel ilgi gösteriliyor. Hatta kırık operasyonları bile yapılıyor. Bu sadece kedi veya köpek olarak düşünülmesin, Kahramanmaraş çevresinde bulunan birçok yabani hayvanında bakımları yapılıp tekrar doğaya salınıyor. Hasta veya sakat hayvan barınağa getirildiği zaman tedavi edilmeden doğal ortamına bırakılmıyor. Bu da biz hayvanseverler için mutluluk uyandırıyor.
PROJELERİMİZİ KURUMLARLA BİRLİKTE YAPIYORUZ
Derneğimiz 2014 yılından bu yana Kahramanmaraş’ta faaliyet yapıyor. Kahramanmaraş Tabii Hayata ve Hayvanlara Işık Derneği ismiyle faaliyet gösteriyoruz. Kahramanmaraş’ta bu konuda kurumsal olarak çalışan ve valilik onayı olan tek derneğiz. Kesinlikle hayvanlar üzerinden para toplama gibi bir sistemimiz yok. Örneğin bir hayvanı tedavi ettirmemiz gerekiyorsa, masrafını dernek üyeleri olarak kendi aramızda para toplayarak hallediyoruz. Genellikle Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’ni kullanma taraftarı oluyoruz. Çünkü sokak hayvanlarına bu tarz barınaklar ilgi göstermek zorundadır. Derneğimizin projelerini genellikle valilikle, belediyelerle ve emniyetle yapıyoruz. Kafamıza göre bir proje üretip onu yapmaya çalışmıyoruz. Daire başkanlarıyla, belediye başkanlarıyla beraber yapmaya çalışıyoruz. Onlara projelerimizi sunuyoruz. Projelerimize Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek çok destek verdi. Dernek olarak özellikle pandemi döneminde çok aktif olduk. Belediyelerle ortaklaşa birçok noktada hayvan beslemesi yaptık. Besleme odaklarını sürekli takip ettik ve besleme odaklarının olmadığı yerleri belirledik. Kısırlaştırılması gereken hayvanlar varsa onları barınakta kısırlaştırdık. Hayvanları koruma odaklı projelerle ilerliyoruz.
İŞKENCE KONUSUNDA TAKİPÇİ OLUYORUZ
Derneğimiz ayrıca hayvanlara işkence ve kötü muameleye yönelik ihbarlarla ilgileniyor. Sadece kedi veya köpek değil, özellikle kırsal alanlardan at, eşek ve diğer hayvanlara yapılan işkencelere yönelik ihbarlar geliyordu. Toplu olarak hayvan zehirleme olayları ile karşılaşıyoruz. Bu konularda gerekli işlemleri başlatıyoruz. Gerekli kurumlara şikayette bulunuyoruz. Derneğimizin avukatlarını da bu işin içine dahil ederek bu soruşturmaların takibini yapıyoruz. Son dönemde yasaklı ırk köpeklerin sahipleri kısırlaştırılma zorunluluğunun getirilmesinin ardından köpekleri sokağa attılar. Birçok köpek donarak öldüler. Bu tarz olaylar genelde soğuk ilçelerimizde yaşandı. Merkezde donarak ölen köpek olmadı. Bu konuda da çalışma yapıp, gerekli yerlere şikayette bulunduk. Kurumlar takibini yaptılar.”
Haber: Burak Alkaya