6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta yıkıcı depremlerden sonra kentin gelişimi ve değişimi konusunda değişik bölgelerde hasar gören şebeke hatlarını yenileme hususunda büyük adımlar atılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ın gerek kent merkezinde gerekse dağlık bölgelerde imara açılan alanların altyapıları titizlikle denetlenerek çalışmalar sürdürülürken Büyükşehir Belediyesi, 500 milyon TL bütçeli yeni bir projeyi başlattı. Kahramanmaraş Belediye Başkanı Fırat Görgel, Hürriyet Mahallesi’nde bulunan alandaki çalışmayı yerinde inceledi. Onikişubat ilçesine bağlı Hürriyet Mahallesi’nde Ahır Dağı’na yakın bölgede imara açılan alanda KASKİ Genel Müdürlüğü koordinesinde devam eden altyapıya yönelik çalışmayı inceleyen Başkan Görgel, 10 milyar TL'lik dev yatırımla şehrin altyapısını köklü bir şekilde yenileyeceklerini duyurdu. Görgel, önümüzdeki iki yıl içinde şehirdeki altyapı sorunlarının büyük ölçüde çözüleceğini ifade ederken, çalışma yapılan sahalardaki durumu titizlikle inceleyeceklerini belirtti.

S2710017

BU PROJEYE, 10 MİLYAR TL FİNANSMAN DESTEĞİ SAĞLANDI

Kahramanmaraş’ın deprem sonrası, acil ihtiyaç duyulan altyapı çalışmaları kapsamında şehirdeki içmesuyu ve kanalizasyon başta olmak üzere 2,700 kilometrelik hattın yenileneceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel; “Deprem öncesi dönem de dahil olmak üzere, Kahramanmaraş'ta özellikle içme suyu altyapısıyla ilgili yaşanan kaçaklar büyük sıkıntılara yol açıyordu. Ancak depremle birlikte bu sıkıntılar daha da arttı ve içme suyunda kayıp oranları yüzde seksenlere ulaştı. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sağlanan hibe desteği ve yerel yönetimlerimizle, KASKİ Genel Müdürlüğümüzle birlikte, tüm Kahramanmaraş'ı kapsayan bir altyapı seferberliği başlattık. Bu projeye, 10 milyar TL finansman desteği sağlandı. Bin 350 kilometrelik içme suyu ve kanalizasyon hattının yanı sıra, 152 kilometre yağmur suyu hattı da Kahramanmaraş'ımıza kazandırılacak. Bu dönemde ayrıca 38 içme suyu deposu inşa ediyoruz. Amacımız, şu anda yüzde 70’in üzerinde olan kayıp oranını önce yüzde 50’lere, daha sonra da yüzde 30 seviyelerine indirmek.

Screenshot 12-2

45 KİLOMETRE İÇME SUYU VE 10 KİLOMETRE KANALİZASYON HATTI İNŞA EDİYORUZ

Özellikle depremden sonra vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği Kandıl, Kazma ve İncebel gibi yerleşim yerlerindeki su sorununu bu çalışmalarla çözmüş olacağız. Acil ihtiyaç duyulan bir bölgede başlattığımız ilk etap çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Kuzeyimizdeki yeni yerleşim alanı, Kahramanmaraş'ın gelişen bölgelerinden biri ve burada nüfus ciddi manada artmış durumda. Burada yaşanan sık su kesintilerini en aza indirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmaların bir, bir buçuk yıl sürebileceğini ve su kesintilerini neredeyse sıfıra indirgemeyi hedeflediğimizi belirtmek isterim. Acil ihtiyaç duyulan bu bölgede, ihalesini gerçekleştirdiğimiz birinci etabın maliyeti 500 milyon TL. 17 adet depo, 45 kilometre içme suyu ve 10 kilometre kanalizasyon hattı inşa ediyoruz. 7,5 milyar TL değerindeki diğer altyapı çalışmalarımız da ihale sürecinde devam ediyor. Kentsel tasarım alanları olarak belirlediğimiz yerlere öncelik tanıyoruz, çünkü burada ciddi bir nüfus artışı olacak. Projelerimizi tamamladığımızda, Kahramanmaraş'ın tüm altyapı sorunlarını 2 sene içerisinde çözmeyi hedefliyoruz.

S2710008

ALTYAPI VE ÜST YAPI ÇALIŞMALARIYLA ŞEHRİ DAHA YAŞANABİLİR KILACAĞIZ

DSİ ile ortaklaşa yürüttüğümüz projeler ve KASKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından üretilen yeni projeler hakkında bilgi vermeye devam edeceğiz. Hem altyapı çalışmaları hem de üstyapı çalışmalarıyla şehri daha yaşanabilir, sağlıklı ve güvenli hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu bağlamda, emeği geçen KASKİ Genel Müdürümüze, Genel Müdür Yardımcımıza, tüm çalışma heyetimize, mühendislerimize ve personelimize çok teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte yapacağımız sağlam ve güvenilir altyapı çalışmalarıyla Kahramanmaraş'ın bu bölgelerde sorun yaşamamasını hedefliyoruz” dedi.

Muhabir: MELİSA TÜRKMEN