Kahramanmaraş’ta hasat döneminin başlamasıyla birlikte anız yakma tehlikesine karşı uyarılar artırıldı. Kahramanmaraş İtfaiyesi tarafından sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda, anız yakmanın hem çevre hem de tarım arazileri açısından büyük risk oluşturduğu ifade edildi.
Paylaşımda, “Anız yakmak doğaya, toprağa, canlılara ve geleceğimize zarardır!” ifadelerine yer verilerek vatandaşların daha duyarlı davranması istendi.
Kontrolsüz şekilde yakılan anızların rüzgârın da etkisiyle hızla yayılarak ormanlık alanlara ve yerleşim bölgelerine sıçrayabileceği, bunun da büyük yangın felaketlerine yol açabileceği belirtildi.
Anız yakmanın yalnızca yangın riski taşımadığı, aynı zamanda ekosisteme de ciddi zarar verdiği vurgulandı. Toprak üzerinde ve altında yaşayan çok sayıda canlı türünün yok olmasına neden olan bu uygulamanın, toprağın verimli üst tabakasını ve organik yapısını da tahrip ederek tarım arazilerini verimsiz hale getirdiği ifade edildi.
Ayrıca, anız yakmanın yasal olarak yasak olduğu hatırlatılarak, bu eylemi gerçekleştirenler hakkında ağır idari ve cezai yaptırımlar uygulandığı kaydedildi.
Kahramanmaraş İtfaiyesi, vatandaşlara çevreye karşı daha sorumlu davranma çağrısında bulunarak, herhangi bir yangın belirtisi görülmesi durumunda vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirilmesi gerektiğini önemle hatırlattı.





