Azerbaycan’da yayım hayatına yeni başlayan Türkay Dergisi, Türk Cumhuriyetlerindeki dil birliğini ve gönül köprüsünü oluşturdu. Derginin Baş Redaktörlüğünü Kahramanmaraşlı Şair Tayyib Atmaca’nın üstlendiği, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Macaristan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye’den kadın şairlerin yazılarına yer verildiği, her ay e-dergi olarak yayımlanacak olan Türkay Dergisi, ilk kez okuyucularıyla buluştu. Amacının: Türk Cumhuriyetlerindeki kadın şairleri bir araya getirmek olan ve Genel Yayın Yönetmenliğini Azerbaycanlı Şair Lütviyye Asgarzade yaptığı Türkay Dergisi, çıkan ilk sayısında okuyucularını mest etti. Genel Yayın Yönetmenliğini Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi'nde görev yapan Prof. Dr. Lütviyye Asgarzade'nin üstlendiği yazar kadrosunda Türk Cumhuriyetlerinin kadın şairleri ve gazetemizin Köşe Yazarı, Eğitimci-Yazar, Yaşam Koçu, Gazeteci, Kadriye Kırdök’ün de yer aldığı ve her ay çıkarılacak olan Türkay Dergisi, ilk sayısıyla edebiyatseverlere ‘merhaba’ dedi. Derginin ilk sayısında gazetemizin Köşe Yazarı, Eğitimci-Yazar, Yaşam Koçu, Gazeteci, Kadriye Kırdök’ün ‘Coğrafya Kader dediler’ şiiri de yayımlandı. Türkay Dergisi’nin fikir babası, Baş Redaktörü olan ve Onikişubat Belediyesi Kültür Dairesi Müdürlüğü’nde görev yapan Kahramanmaraşlı Şair Tayyib Atmaca, derginin yayımlanma serüvenini ve amacını gazetemize anlattı.WhatsApp Image 2023-01-01 at 18.01.33

DERGİCİLİK SERÜVENİM ESKİLERE DAYANIYOR

Türkay Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Tayyib Atmaca, çıkarmış olduğu dergilerden bahsetti. Atmaca, “Benim dergicilik serüvenim daha eskilere dayanıyor. 1980 yılında ‘Hüzünlerin Düğünü’ adlı İlk şiir kitabım, lise 2.sınıftayken çıktı. 1982 yılında Osmaniye’de benim önderliğimde bir şiir sergisi oluşturduk, Osmaniyeli Şairleri bir araya getirdik. Bu sergiden sonra, dergi fikri ortaya çıktı. ‘Bir de dergi çıkaralım’ dedik. 1985 yılında, Güneysu Dergisini çıkardık. Uzun süre bu dergiyi çıkardık ve ben de bu derginin 45 sayı yayın yönetmenliğini yaptım. Bu süreçten sonra, fikri yapılanmam da edebiyatı anlamam da merhaleler kat ettiğimi, Güneysu Dergisinin bana sığ geldiğini fark ettim. Daha sonrasında Kırağ Şiir Dergisi çıkardık, bu dergiyi 36 sayı yayımladık. Sadece şiir üzerine yazılar olan bu dergiyi 45 günde bir çıkardık. Her sayısı farklı bir renkte çıkan dergiydi. İstanbul serüvenin oldu, İstanbul’dan döndükten sonra Eskişehir’e taşındım. Eskişehir’de 18 sayı Ardıç Sanat Dergisini çıkardım. Kuruluş aşamasında olduğum, mutfağında bulunduğum 5-6 tane daha dergi oldu. 2005 yılında ‘Hece Taşları’ diye bir E-Dergi çıkarmaya başladık. Hece Taşları Dergisi, Türkiye’de çıkan ilk E-Dergidir. Bu dergi, 2016 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ‘En İyi Dergi’ ödülünü aldı. Hece Taşları Dergisi halen yayımlarına devam ediyor ve her ayın 15’inde çıkar. 2005 yılında Eskişehir’de başlayan serüven 2023’te Kahramanmaraş’ta devam ediyor. Bununla yetinmedik, ‘bir de mizah dergisi olsun ama içerisinde küfür ve argo kelimeler olmasın. Küfür olmadan da mizah yapılabilir’ dedik ve Açıkkara mizah dergisi çıkardık. Her ailenin rahatlıkla okuyabileceği bir dergiyi yayımlamaya başladık ve şuanda da 58.sayısı çıktı. Gerek Hece Taşları Dergisi gerekse de Açıkkara Dergisi’ni hiç aksatmadık, her sayı gününde okuyucusuyla buluştu.

EDEBİYATTA KADINLARIN DA KENDİNE HAS BİR ESERLERİ OLSUN İSTEDİK

Azerbaycan’da Türkay Dergisi’ni çıkarmaya başladık, bu dergi sadece kadın yazarlarımızın yazdığı bir dergidir. ‘Edebiyatta kadınların da kendine has bir eserleri olsun’ dedik. Tanzimat Döneminde de sadece kadınların yazdığı dergiler de vardı. ‘Şuanda da olsun’ dedik. Bir de Azerbaycan’da birçok kadın yazar var, bu da böyle fikrin ortaya çıkmasında etkili oldu. Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi'nde görev yapan Prof. Dr. Lütviyye Asgarzade hanımefendi var, ‘bu derginin ana kumanda kısmında siz olursanız, ben de mutfak kısmında olurum. Kabul ederseniz böyle bir dergi çıkaralım’ dedim ve kabul etti. Türkay Dergisini çıkartmaktaki gayemiz: Kültür ve dil birliğini sağlamak. Bir Kahramanmaraşlı Azerbaycan’a gittiği zaman, oradaki insanlarla konuşurken sanki Kahramanmaraşlı birisiyle konuşuyormuş gibi hisseder. Yıllardır kullanmadığınız kelimelerle ile orada karşılaşabiliyorsun ve mutlu oluyorsunuz. Bizim dilimiz kökleri Azerbaycan’da, ‘oradaki dili tekrardan geliştirelim’ dedik. Dünya küçük bir köy haline geldi. Türk Cumhuriyetleri Avrupa Birliği gibi bir birlik kuracak. Bunu belki biz göremeyeceğiz ama çocuklarımız görebilir.sefdfgh

DERGİNİN AMACI: TÜRK DÜNYASINDAKİ YAZARLARLA DOSTLUK HANESİ OLUŞTURMAK

İnsanların birbirine gidebilmesi için en güzel yol: dil köprüsüdür. Türkay Dergisi, bunun için yola çıktı. İlk sayımızda; Türkiye’den, Azerbaycan’dan, Özbekistan’dan yazarlar şairler var. Tüm Türk Cumhuriyetleri bu dergi vesilesiyle kaynaşacak. Bu derginin amacı: bu insanlarla, Türk Dünyasındaki yazarlarla dostluk hanesi oluşturmaktır. Bu tanışıklıklar Türk dünyası kadın yazarlar şairler kurultayı olabilir. Bu birlikteliğin, bu gönül köprüsünün fitilini kadın yazarlarımız ateşlemiş oldu. Derginin sayfa sayısı 24, bir dergide sayfa sayısı ne kadar çok olursa dergiye o kadar çok kalitesiz yazı girer. Aynı zamanda okuyucu sayısı da azalır. Türkay Dergisini eline alan, derginin ilk sayfasından son sayfasına kadar okusun. Bu sayıda derginin kapağında, Azerbaycanlı bir ressamın resmi var. Biz ayrıca şunun da farkına vardık. Dünya dijitalleşiyor, dünya küresel bir köy haline geldi. E-Dergi ile bizler dünyanın öbür ucundaki okuyucuya ulaşabiliyoruz. Resmi gazete bile dijitalleşti” şeklinde konuştu.

BENİ AZERBAYCAN’DAN ANLAYAN BİRİSİ VAR

Gazetemizin Köşe Yazarı, Eğitimci-Yazar, Yaşam Koçu, Gazeteci, Kadriye Kırdök, şiirinin dergide yayımlanmasından dolayı duyduğu mutluluğu gazetemize anlattı. Kırdök, “Bugünlerde harika bir dergi çıktı. Bu dergi Kahramanmaraşlı Şair Tayyib Atmaca’nın fikriyle ortaya çıkı. Kendimde kadın yazar olduğum için özellikle Azerbaycan ile ortak bir dergi çıkarması beni heyecanlandırmıştı. Azerbaycan denilince benim yüreğim fır fır eder. 2017’de Azerbaycan’a gittiğimde baştanbaşa gezme şansım olmuştu, 2.hafta da ise yolum tarihi Şeki şehrine düştü. Şeki şehri, açık hava müzesi gibi bir yer, mükemmel bir şehir, orada kendi kendime kızmıştım ‘bundan önce birçok ülke gezdim neden ilk önce Azerbaycan’a gelmedim’ diye. Çünkü: Tarihine, insanlığına, gastronomisine doğasına âşık olmuştum. Bu anlamda kardeş can Azerbaycan benim için önemli. Tayyib Hocamda, bu kardeşliğin kültür tarafına dokundu Türkay isimle bir dergi çıkardınız. Bu da bizim için gerçekten çok kıymetli. Tayyib Hocama ve dergide emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Dergide benim de ‘Coğrafya kaderdir dediler’ şiirime yer vermişler. Bu da beni mutlu etti. Bundan dolayı da teşekkür ederim. Bu vesileyle Lütfiye Askerzade Hanımefendiyle tanıştım. Bana şiirlerimi çok beğendiğini söyledi ve ben de ‘beni Azerbaycan’dan anlayan birisi var’ dedim. Bu da gönül köprüsü kurulduğunun göstergesidir. Bizler kültürel köprüleri de kurduk ve bunu da güçlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

TURKAY 1 SAYI LİNKİ

http://hecetaslari.com/turkaydergisi/turkay1sayi1yanvar2023.pdf

Haber: Ömer Harmankaya

Editör: Didem Kayabaşı