Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştuğu gün olarak kabul edilen Hıdırellez, Türkiye'de ve Balkanlar, Orta Asya, Ortadoğu gibi geniş bir coğrafyada coşkuyla kutlanıyor. Hıdırellez günü, kış mevsiminin sona erip sıcak yaz günlerinin başladığını müjdeliyor.

2024 yılında Hıdırellez, 5 Mayıs Pazar akşamı başlayıp ve 6 Mayıs Pazartesi ikindi ezanında sona erecek derken, bazıları da dün ve bugün yani 9-10 Mayıs günlerinde olduğunu iddia ediyor. Bu konuda şaibe uyanmasıyla, Hıdırellez kutlayan vatandaşlar, 5-6 Mayıs tarihlerinde yapılan Hıdırellez ritüellerini 9-10 Mayıs yani dün ve bugün de yapıyor.

10 Mayıs Cuma gününün gökyüzü ve gezegenler bakımından önemli bir gün olduğunu savunan Astrologlar da bugün Hıdırellez ritüellerinin yapılabileceğini belirtiyor. Hıdırellez'de gerçekleştirilen bazı geleneksel ritüeller ve yapılması gerekenler şunlardır:

Gül Ağacına Dilek Tutma: Dileklerin yazıldığı kağıtlar gül ağacının altına asılır veya gömülür. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizerek dileklerini ifade eder. Sabah erkenden dilekler toplanır.

Ateş Üzerinden Atlama: Kötü enerjilerden arınmak, sağlık ve bolluk dilemek amacıyla ateş yakılır ve üzerinden üç kez atlanır.

Piknik ve Eğlenceler: Hıdırellez günü doğada, özellikle su kenarlarında ve yeşil alanlarda kutlamalar yapılır, piknikler düzenlenir ve çeşitli oyunlar oynanır.

Baharı Karşılama: Hıdırellez öncesinde evler temizlenir ve süslenir. Doğaya saygı göstermek için ağaç dikme gibi etkinlikler de yapılır.

Hıdırellez Duası: Hızır ve İlyas'ın yardımını dilemek için özel dualar okunur. Örneğin, "Bismillahirahmanirahim, Bin bir adım bir adım, Allah bir adım adım, Kerim kerem Allah, Başımda bir duman var, yardım eyle ya Allah..." şeklinde bir dua edilebilir.

Sadaka ve Kurban Verme: Dileklerin gerçekleşmesi için sadaka verilir, oruç tutulur veya kurban kesilir.

Muhabir: MELİSA TÜRKMEN