Kış aylarında insanlar grip gibi salgın hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizması olan ve dışarıdan gelen tehlikelere karşı vücudu koruyan bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengesiz beslenebiliyor. Diğer taraftan havaların soğuk olması sebebiyle karbonhidrat ve yağlı besinlere karşı isteğin artığı uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirirken sabahları bir kaşık pekmez, bol bol meyve derken dengesiz beslenmeden dolayı kilo almak da kaçınılmaz oluyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Diyetisyen Nur Kral, “Bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaları tüketmek ve sağlıklı beslenme önerilerine uymak, vitamin ve mineralden zengin besinleri dengeli olarak tüketmek sağlığımızı korumak adına çok önemlidir” diye konuştu.

IMG_8458-3

SAĞLIKLI YAŞAM STRATEJİLERİNİ UYGULAMAYA ÖZEN GÖSTERİN

Diyetisyen Nur Kral, “Havaların soğuması ile birlikte mevsimlerin ani ve sert değişimleri bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olmakta ve bu durum viral enfeksiyonlara yakalanma riskinin artması anlamına gelmektedir. Bağışıklık sistemi, bakteri, virüs, parazit ve toksik maddeler gibi patojenik mekanizmalara karşı savunma hücrelerini harekete geçirerek, dışarıdan gelen saldırıları önlemek için sürekli çalışmakta olan bir sistemdir. Güçlü bir bağışıklık sistemi; salgın hastalıklar, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı bizi dayanıklı hale getirir ve vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaları tüketmek ve sağlıklı beslenme önerilerine uymak, vitamin ve mineralden zengin besinleri dengeli olarak tüketmek sağlığımızı korumak adına çok önemlidir. Kış aylarında daha güçlü bir bağışıklık için ilk olarak sağlıklı yaşam stratejilerini uygulamaya özen göstermelisiniz. Bu dönemde, sigara türevi tüm tütün ürünleri ve alkollü içecekler ile aranıza mesafe koymalısınız. Vücut direncine olumsuz etki yapan tütün ve alkol tüketimini mümkün olduğunca azaltılmalısınız. Sigara ve alkol tüketimi hücrelerin ölmesine sebep olurken, immün sistemin zayıflamasına da yol açar. Bu nedenle, özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için zararlı alışkanlıkları en aza indirmelisiniz.

VÜCUDUNUZ İÇİN YETERLİ DÜZEYDE C VİTAMİNİ TÜKETİN

Bilindiği üzere, kış aylarında yeterli seviyede C vitamini almak gribe karşı kalkan görevi görür. Günlük C vitamini gereksinimini karşılamak için portakal, greyfurt ve mandalina gibi meyveler tüketilebilir. Turunçgillerin yanı sıra yeşilbiber, kivi, maydanoz ve roka da tüketilebilir. Günlük D vitamini ihtiyacını karşılamaya özen gösterin. Yapılan araştırmalar; kış aylarında nezle, grip gibi hastalıkların daha çok görülmesinin D vitamini eksikliğinden kaynaklandığını ortaya koyuyor. Vücuttaki D vitaminini artırmanın en etkili yolu elbette ki güneşlenmek. Ancak kış aylarında güneş ışınları ile yeterli seviyede D vitamini alımı mümkün olmayabilir. Bu durumda da D vitamini bakımından zengin besinler tüketilebilir. Günlük D vitamini ihtiyacını karşılamak için besinlerin tüketimi yeterli olmayabilir ve D vitamini takviyesine ihtiyaç duyulabilir.

kilo 1

BİTKİSEL ÜRÜN TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN

Bitkisel ürün tüketiminin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur. Kış aylarının gelmesi ile birlikte zayıflama riski ile karşı karşıya kalan bağışıklık sistemi, yararlı mikroorganizma içeren besinlerle desteklenebilir. Kefir, yeşil çay ve sarımsak gibi besinleri yeterli seviyelerde tüketmek güçlü bir bağışıklık oluşturur. Bununla birlikte, sağlıklı yağ içeren besinler de immün sistemi güçlendirme konusunda olumlu etki sağlayabilir. Ceviz, badem ve fındık hem mineral açısından hem de bitkisel yağ asidi bakımından fayda sağlar. Uyku düzeni oluşturun. Güçlü bir bağışıklık için beslenme düzeni kazanmak ve zararlı alışkanlıkları bırakmak yeterli olmaz. İmmün sisteminizi güçlendirmek için düzenli ve yeterli seviyede uyumaya çalışmalısınız. Uyku sırasında kan basıncında, solunum seviyesinde ve kalp atışlarında azalmalar yaşanır. Aynı zamanda, vücuda yararlı olan hormon salınımı uyku sırasında artış gösterir. Yetişkin bir kişi günde en az 7 saat uyumaya özen göstermeli. Sağlıklı bir uyku için ise 23.00 ile 07.00 aralığında uyumak oldukça faydalı.

PROBİYOTİK KULLANMAYA ÖZEN GÖSTERİN

Soğuk havalarla birlikte zayıflayan bağışıklık sistemi, bağırsak hastalıklarının da oluşmasına sebep olabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir. Bu dönemde probiyotik kullanımı, hem bağışıklığı güçlendirir hem de sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur. Probiyotikler, ürettikleri moleküller ile doğrudan bağırsaklarla etkileşime girerek veya hücre oluşturma bileşenlerini kullanarak bağışıklık sistemini düzenleyebilir. Bu sayede daha sağlıklı bir kış dönemi geçirerek vücudunuzu rahatlatabilirsiniz. Yağlı yiyecekler sadece fast food demek değil, aynı zamanda işyerlerinde, restoranlarda, okullarda ve hatta evinizde bile yediğiniz besinler olabilir.

YAĞLI YİYECEKLERİN VÜCUDUNUZA ZARARLARI

Yağlı yiyecekler sadece fast food demek değil, aynı zamanda işyerlerinde, restoranlarda, okullarda ve hatta evinizde bile yediğiniz besinler olabilir. Kızartılmış veya fazla yağ ile pişirilmiş yiyeceklerin çoğu yağlı olarak kabul edilir. Patates kızartması, patates cipsi, derin tabak pizzaları, soğan halkaları, çizburger ve çörek de bunlara dâhildir. Bu maddeler kalori, yağ, tuz ve rafine karbonhidrat bakımından yüksek, ancak lif, vitamin ve mineral bakımından düşük olma eğilimindedir. Yağlı yiyecekler yüksek miktarda yağ içerdiğinden, mide boşalmasını yavaşlatır. Buna karşılık, yiyecekler midenizde daha fazla zaman harcar, bu da şişkinlik, bulantı ve mide ağrısına neden olabilir. İrritabl bağırsak sendromu (IBS), kronik pankreatit veya mide problemleri gibi sindirim şikâyetleri olan kişilerde, yüksek seviyeli yağlı yiyecekler mide ağrısı, kramp ve ishali tetikleyebilir. Bağırsaklarınızdaki bakteriler, anti-enflamatuar etkileri olan ve sindirim bozukluklarına karşı koruyabilen kısa zincirli yağ asitleri (SCFA’lar) üretmek için lifi parçalara ayırır. Bağışıklık yanıtı. Bağırsak mikrobiyomu, vücudunuzun enfeksiyonlara tepkisini kontrol etmeye yardımcı olmak için bağışıklık hücreleriyle iletişim kurar.

BAĞIRSAK BAKTERİLERİNİN DENGESİZLİĞİ KİLO ALIMINA KATKIDA BULUNABİLİR

Bağırsak mikrobiyomundaki rahatsızlıklar IBS’nin gelişimiyle bağlantılıdır, buna karşın probiyotikler – bazı gıdalarda bulunan canlı, sağlıklı mikroorganizmalar – semptomların iyileşmesine yardımcı olabilir. Sağlıklı bağırsak bakterileri kalp koruyucu HDL kolesterolü artırmaya yardımcı olabilirken, zararlı türler kalp hastalığına katkıda bulunan arterlere zarar veren bileşikler üretebilir. Yağlı yiyecekler açısından zengin gibi yüksek yağlı bir diyet, sağlıksız bağırsak bakterilerinin sayısını artırarak ve sağlıklı olanların sayısını azaltarak bağırsak mikrobiyomunuza zarar verebilir. Çok miktarda yağda pişirilen yağlı yiyecekler, yüksek kalorileri nedeniyle kilo almaya neden olabilir.

KALP HASTALIĞI VE FELÇ RİSKİNİ ARTIRABİLİR

Yağlı yiyeceklerin kalp sağlığı üzerinde çeşitli olumsuz etkileri vardır. Örneğin, kızarmış yiyeceklerin kan basıncını arttırdığı, HDL (iyi) kolesterolü arttırdığı ve hepsinin kalp hastalığı ile ilişkili olan kilo alımına ve obeziteye yol açtığı gösterilmiştir. Örneğin, araştırmalar patates cipsi iltihabı arttığını ve kalp hastalığına katkıda bulunabileceğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, kalp hastalığı riskiniz, kızartılmış yiyecekleri ne sıklıkta yediğinize bağlı olabilir. Yağlı yiyecekler tip 2 diyabet riskinizi artırabilir. Sadece yağlı yiyecekleri değil, aynı zamanda şekerli içecekleri de içeren fast-food tüketmek, yüksek kalori alımına, kilo alımına, zayıf kan şekeri kontrolüne ve artmış iltihaplanmaya neden olur. Buna karşılık, bu faktörler tip 2 diyabet ve metabolik sendrom riskinizi artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir” sözlerini kullandı.

Haber: Emrah Özdemir

Editör: Didem Kayabaşı