Geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş’ın meyve üretiminde önemli yere sahip Bertiz Bölgesi’nde etkili olan don ve dolu yağışı, kayısıdan ceviz ve üzüme kadar birçok üründe ciddi zarara yol açtı. Bu kapsamda TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, beraberindeki heyetle birlikte Başdevrişli Mahallesi’ne giderek üreticilerle görüştü ve bahçelerdeki tahribatı yerinde inceledi. Kuruyan ağaçlar, don nedeniyle zarar gören gövdeler ve sıfıra inen verim, üreticilerin geçim kaygılarını daha da derinleştirdi.

Whatsapp Görsel 2025 05 03 Saat 14.02.16 E44C3Efb

SON 30 YILIN EN DÜŞÜK SICAKLIKLARI YAŞANDI

Üreticiyle bir dizi incelemelerde bulunan Şemsi Bayraktar, bölge genelinde hava sıcaklıklarının -15 ila eksi -20 dereceye kadar düştüğünü belirterek yaşanan don olayı ile ilgili şunları aktardı; “ Oda başkanlarımız ile yapılan çalışmada 65 ilimiz maalesef meyve bahçelerimiz don felaketinden etkilendi. Son 30 yılın en düşük ısı değerleri ile karşılaştık, - 20 dereceleri gördük. Buna bağların ve meyve bahçelerimizin dayanması mümkün değil. Bu ciddi bir afet. Başkanlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda kayısı, kiraz, ceviz, fıstık, badem, elma, üzüm bahçelerimiz zarar gördü. Zarar oranları ise yüzde 100 seviyesinde. Üretimin sürekliliği de bu afetle birlikte büyük bir risk altına girdi " diye konuştu.

Whatsapp Görsel 2025 05 03 Saat 14.02.16 E0Dde0A3

BORÇLARIN ERTELENMESİ VE DESTEK ÇAĞRISI

Üreticilerin bu yıl gelir elde edemeyeceğini ve borçlarını ödeyemeyeceğini belirten Bayraktar, özellikle kamu bankaları ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçların faizsiz ya da düşük faizli şekilde yapılandırılmasını talep etti. “Çiftçimiz bahçesini terk etmek istemiyor. Ama ayakta kalabilmesi için desteğe ihtiyacı var” çağrısında bulundu.

Whatsapp Görsel 2025 05 03 Saat 14.02.16 B6F61F6B

ÇİFTÇİ SAYIMIZDA CİDDİ BİR DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

Bayraktar, çiftçilerin sosyal güvenlik primlerini ödeyemediğini ve kayıtlı üretici sayısının 2021 yılında 1 milyonken 2024 itibarıyla 411 bine düştüğünü açıklayarak şunları söyledi; “Bu insanlar sosyal güvencelerini kaybediyor. Prim yükünün azaltılması şart. 18-32 yaş aralığındaki gençlerin tarımdaki oranı yüzde 5’e kadar düştü. Kırsalda gençleri tutmak giderek zorlaşıyor. Genç çiftçilerin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanmalı ve bu alanda bir pozitif ayrımcılığa ihtiyacımız var.”

Whatsapp Görsel 2025 05 03 Saat 14.02.16 33C9C27A

BAKANLIK DESTEK VERECEK

Zirai dondan etkilenen üreticilere bakanlığın destek vereceğini de aktaran Bayraktar, "Gaziantep, Hatay, Adana, Mersin ve Kilis illerimizdeki birçok üründe zarar var. Bu bilgileri başkanlarımızdan alıp Ankara’da değerlendiriyoruz. Bakanlığımızın bir çalışması var, üretici maliyetleri üzerinden bir takım destekler verilecek. Her ürün ile ilgili tarım müdürlüklerinde maliyet çizelgesi var ve fatura ibrazına gerek yok. Bu maliyetler üzerinden destek verilecek. Önümüzdeki yıllarda bu don felaketinin etkisi ile bahçeler ürün vermeyebilir. Bu afetin boyutunu değerlendirerek üreticilerimize yardımcı olmak lazım" diyerek sözlerini tamamladı.

Whatsapp Görsel 2025 05 03 Saat 14.02.16 A1D7179E

BÖLGE ZİRAAT ODALARI BİRLİKTE HAREKETE GEÇTİ

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya da ziyaret kapsamında yaptığı açıklamada, son dönemde yaşanan don ve dolu afetlerinin üreticiyi ciddi şekilde etkilediğini söyleyerek şu şekilde konuştu; “Kahramanmaraş’ta ve Türkiye genelinde etkili olan don olayının ardından, Bertiz’de yaşanan şiddetli dolu felaketiyle birlikte zarar daha da büyüdü. Bu süreçte Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’ın yanı sıra Adana, Gaziantep ve Osmaniye Ziraat Odası başkanlarımızla birlikte Bertiz Başdervişli bölgesinde çiftçilerimizle buluştuk. Üreticilerin sorunlarını yerinde dinleyerek çözüm yolları üzerine istişarelerde bulunduk. Bu zor günlerde Ne gibi destekler bulunabilir, Bakanlık ne gibi çözümler üretebilir; tüm bu başlıkları hep birlikte değerlendirdik. Çiftçilerin yanında oldukları için TZOB Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar ve beraberindeki heyete teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Melike Algan