Depremler nedeniyle ağır hasar alan Kahramanmaraş ekonomisini ayağa kaldırmak adına yoğun mesai harcayan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, 6. Olağan Meclis Toplantısı’nı Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz başkanlığında gerçekleştirdi. Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıya; KMTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Meslek Komite Başkanları, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kadir Uysal ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Osman Arısal katıldı. KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu’nun Ankara’da olması sebebiyle katılamadığı toplantıda Nisan ayının faaliyetleriyle ilgili sunumunu KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer yaptı.

IMG_5751

KAHRAMANMARAŞ’IN KREDİYE ULAŞMASI İÇİN ISRAR EDİYORUZ

Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, ağır bir fatura ile karşılaşan sanayiciye can suyu verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Deprem sonrası Ticaret ve Sanayi Odası’nın Kahramanmaraş ekonomisiyle ilgili çok önemli çalışmalar yaptığına vurgu yapan Öksüz, “Birçok bakanımız, bakan yardımcımız geldi. Kendilerine sanayicilerimizin, esnafımızın problemlerini anlattık. Çünkü bu şehir birden bire bir yıkıma uğradı ve herkese büyük faturalar çıktı. Birden bire ağır bir fatura ile karşılaşan sanayicimize can suyu verilmesi gerekir. Kahramanmaraş’ın krediye ulaşması için ısrar ediyoruz. Bu gerçekten büyük bir ihtiyaçtır. Sanayi tesislerimizde ciddi sıkıntılar var. 6. Bölge teşvikleri ilimizin cazibe merkezi olması yönünde faydalı.”

IMG_5740

DEPREM İHRACATI DÜŞÜRDÜ

Hanefi Öksüz’ün ardından söz alan KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer, Depremin kent ihracatını düşürdüğünü kaydederek, “Kahramanmaraş ve Türkiye’nin nisan ayı ihracat sayıları ortaya çıktı. Sanayi ihracatlarında maalesef depremden ötürü bir gerileme var. Yüzde 40 oranında ki ihracatımız geriledi. En önemli gerileme ise tekstil sektöründe yaşandı. Nisan ayında toplam 80 milyon Dolar aylık ihracatımız görünüyor. Bu ihracatımız geçen yılın Nisan ayında 132 milyon Dolar idi. 4 aylık ihracat rakamımız 318 milyon Dolar, geçen yılın ilk 4 ayı rakamımız ise 533 milyon Dolar. Türk ihracatı da yine aynı sebeplerden dolayı yüzde 17 oranında geriledi. 19.3 milyar Dolar olarak ülkemizin Nisan ayı ihracat raporu gözlemlenmiş durumda.

113 BİN ÇALIŞAN BAŞKA ŞEHİRLERE GÖÇ ETTİ

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak depremin ilk gününden bu yana, hem kendi şehrimizde ki yaraları sarmak hem de üyelerimizin problemlerini dinlemek ve çözüm üretebilmek amacıyla bir dizi programlar düzenledik. Bürokrasimizden gelen Bakan ve Bakan Yardımcılarımızla çok etraflıca toplantılar gerçekleştirdik. Elimizden geldiğince şehrimizin sorunları, buraya aktarılması gereken yardımları Ankara’ya aktardık. Bunlardan bazıları gerçekleşti bazıları gerçekleşmedi ve biz hala denemeye devam ediyoruz. Bizim üzerinde en çok durduğumuz konulardan bir tanesi Kahramanmaraş’ta toplam 500 tane büyük, küçük ve orta ölçekli sanayi işletmesi var fakat 13 bin tane mikro esnaf var. Kahramanmaraş’taki mikro esnaf sayısı oldukça fazla. Yapılan çalışmalar neticesinde depremde en çok hasar alan il Kahramanmaraş olarak belirlendi. Şehrimizde toplam 3 milyar Dolar zarar var. Bu rakam sadece sanayi zararı, bunun içerisine konutlardaki zarar ve yıkımlar dâhil değil. Aynı zamanda şehrimizdeki istihdam kaybı da çok yüksek. Kahramanmaraş’ta toplam 250 bin çalışan var ve deprem sebebiyle 113 bin çalışan başka şehirlere göç etmek durumunda kaldı. Bu sebeple büyük bir iş gücü açığıyla karşı karşıyayız. Kahramanmaraş’taki küçük esnafın yaralarını sarabilmek için birtakım çalışmalar içerisine girdik. Bunlardan bir tanesi dünya geneline çalışmalar yapan Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD), Birleşmiş Milletler Gelişim Programı (UNDP) ve Almanya Gelişim Programı kurumlarıyla bir araya geldik. Bu toplantılar neticesinde toplam 7 milyar EURO deprem bölgesine yardım toplandı. Biz bu paranın en azından bir miktarını Kahramanmaraş’taki mikro esnafa ve kadın girişimcilere hibe olarak verebilir miyiz diye yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bu süre içerisinde şöyle bir olumlu gelişme oldu. EBRD tarafından onaylanan başvurumuza göre şehrimizden danışmanlık hizmeti alacak olan ve işlerini ilerletmek isteyen esnafımız 10 bin Euro ya kadar danışmanlık hizmetini ücretsiz alabilecek. Bu program dâhiline yalnızca cirosu 50 milyon Euro olan işletmelerimiz girebilecek ki birçok küçük işletmeler bu programa girebilecek durumu taşıyor.

DEPO VE OFİS KONTEYNER ALANLARI OLUŞTURDUK

Küçük sanayi sitesinde iş yeri yıkılan, makinesi veya deposundaki malları açıkta kalan esnafımız bunları depolayabilecek bir alan problemi yaşıyordu. Bizde bu kapsamla çalıştığımız gemi firmalarından rica ettik. Komitelerimizin taleplerine istinaden faaliyet süreçlerine uygun olan üyelerimiz için depo ve ofis konteyner alanları oluşturduk. Şu an 75 tane 40’lık depo konteynerlerinin hepsi dolu vaziyette, depolama hizmeti için kullanılıyor. Ofis konteyneri sayısı ise 47 tanedir. Bu konteynerler de işlerin devam ettirilebilmesi için kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİ (TUSAŞ) KAHRAMANMARAŞ’A FABRİKA KURUYOR

TUSAŞ’ın Kahramanmaraş’ta fabrika kurmasının kesinleşmesine ilişkinde konuşan Gümüşer,  “Şehrimizde TUSAŞ’ın bazı önemli ekipmanlarının üretilmesiyle alakalı bir faaliyete başlayacağız. Henüz proje aşamasındayız ama TUSAŞ’ın Kahramanmaraş’ta yatırım yapacağı kesinleşmiş durumda.”

Gümüşer’in ardından Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kadir Uysal, Çınarlı bölgesine kurulması planlanan Yeni Sanayi Siteleri ile ilgili sunum yaparken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Osman Arısal ise sanayideki hasarlı yapıların durumu ve izlenilecek yol haritası hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Haber: Eyüp Kağan Atlı

Editör: Didem Kayabaşı