Evde kedi ve köpek besleyenleri ilgilendiren evcil hayvanlara mikroçip uygulaması için son gün 31 Aralık. 5996 sayılı kanuna göre bu tarihe kadar hayvanlarını kayıt altına aldırmayanlara 1 Ocak 2023'ten itibaren cezai işlem uygulanacak. Veteriner klinikleri ile İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde evcil hayvanlara mikroçip taktırıp kayıt altına aldırma işlemi yapılıyor.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Şifa Veteriner Kliniği Veteriner Hekimi Azize Cinkara, “Mikroçip taktırma zorunluğu şuanda ülkemiz ve insanlık adına çok önemli. Özellikle hayvanlara uygulanan aşılamaların ve ilaçlamalarının takibini yapmış oluyoruz. Hayvanlarımızın kime ait olduğunu görmüş oluyoruz” dedi.

IMG_9857

HAYVAN KONTROLÜNÜ SAĞLAMAK AMACIYLA YAPILIYOR

Veteriner Hekim Azize Cinkara, “Gündemizde hayvanlara yapılan mikroçip uygulaması var. 2018 yılında getirilen yönetmelikle birlikte hayvanlara çip takma zorunluluğu getirildi. Vatandaşlarımız yönetmeliğin detaylarını Resmi Gazete’den inceleyebilirler. Konunun gündeme gelmesiyle birlikte son bir yıldır aktif olarak hayvanlara mikroçip takıyoruz. Mikroçip takmanın önemine gelirsek, insanlar önce hayvanları sahipleniyorlar. Daha sonrasında sokağa atma durumları söz konusu olabiliyor. Bu nedenle sokak hayvanları popülasyonu artıyor. Hayvanlara yapılan aşının kontrolünü sağlamış oluyoruz. Aynı zamanda kontrolsüz üremenin önüne geçmiş oluyoruz. Diyelim ki insanlar hevesleri geçtiğinde hayvanı sokağa bıraktılar. Biz sokağa bırakılan bu hayvanları kontrol ettiğimizde hangi insan tarafından bırakıldığını buluyoruz ve cezai yaptırımının yapılmasını sağlamış oluyoruz. Eğer ki hayvan kaçmış ise yani kişinin kontrolü dışında gelişmişse bu durum. O zamanda mutlaka bildirimi yapılması gerekiyor. Gerek bize gerek İl Tarım Müdürlüklerine bildirildiği zaman gerekli işlemler yapılıyor. Hayvan kontrolünü sağlamak amacıyla yapılıyor. Aynı zamanda hayvanlara yapılan aşıların takibini yapmak için yapılıyor.

IMG_9850

PETVET SİSTEMİNE KAYDEDİYORUZ

Her hayvana ait bir mikroçip numarası oluyor. Bu sadece o hayvana özel pasaport kimlik seri numarası oluyor. Biz bu pasaport kimlik seri numarası üzerinden hayvan sahibinin ismi, doğum tarihi, TC kimlik numarası, yaşadığı yer ve hayvanın bulunduğu il bilgilerini Tarım ve Orman Bakanlığının PETVET sistemine kaydediyoruz. PETVET sistemine kaydedildikten sonra o hayvana ait tüm gelişmeler ölüm, hastalık vb. bunların hepsinin kontrolünü sağlamış oluyoruz. Örneğin Kahramanmaraş’ta bir hayvana müdahale ettik daha sonra bu hayvan şehir dışına çıktığında oradaki hekimler bu hayvan hakkındaki geçmişi hakkındaki bilgilere ulaşabiliyor. Hem iletişim kolaylığı sağlamış hem de hayvanın geçmişi hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. Bu şekilde örnek bir tedavi olmuş oluyor.

Ekran Alıntısı 1-3

 

İLERLEYEN ZAMANDA NE GİBİ BİR YAPTIRIM OLUR ONU YAŞAYARAK GÖRECEĞİZ

5996  sayılı kanuna göre çeşitli cezai yaptırımlar var. İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde bu cezai işlem uygulanıyor. Şuanda para cezası olarak uygulanıyor ama ilerleyen zamanda ne gibi bir yaptırım olur onu yaşayarak göreceğiz. Biz Kahramanmaraş Veteriner Hekimleri Odası’nın belirlediği ücret tarifesini uyguluyoruz. 2018’de çipleme uygulaması geldikten sonra diyelim ki daha önce hayvanını çiplendirmiş ama o zamanlar PETVET sistemi olmadığı için sisteme kayıt yaptırmayan insanlar biz ne yapacağız diye düşünebilirler. Çünkü bu sistemleri yeni aktif olarak kullanıyoruz. O insanlar da o çipi tekrardan kayıt olarak giremedikleri ve bir pasaport numarası olmadığı için ne yapacaklar? O çip numarasını İl ve İlçe Müdürlüklerine gidip, okutup sadece kendilerine ait bir pasaport elde edecekler. Ekstra bir çip taktırmalarına gerek yok. Hayvan sahiplerinin şu gibi endişeleri olabiliyor; çip hayvanımızın vücudundan çıkabilir mi? Çipin herhangi bir zararı var mı? Hayvana takılan çipin zararı yok. Biz zaten onu deri altına implant ediyoruz. Çok küçük pirinç tanesi kadar bir şey. Dolayısıyla çok extrem bir şey olmadığı sürece o çipin vücuttan uzaklaşma ve yer değişikliği durumu yok. En çok iğnenin ucu sıkıntı oluyor. Bu iğnelerin ucu diğer enjektörlerden çok kalın. Herhangi bir enfeksiyon durumu söz konusu değil. Zaten bunlar steril olarak açılıyor. Tak çıkar şeklinde uyguladığımız için hayvana bir zararı olmuyor.

IMG_9854-1

HAYVANIN AŞILARINA AİT BİLGİLERİN YER ALDIĞI BÖLÜM VAR

Kimliğin içerisine baktığımız zaman hayvan sahibine ait bilgiler var, Burada üç kişilik bir bölüm var. Diyelim ki hayvanın birinci sahibi hayvanı başka birine vermek istediğinde ikinci sahibinin ismi yazılıyor. Bu şekilde birinci sahip, ikinci sahip ve üçüncü sahip olarak kayıt altına alınıyor. Hayvana ait bilgilerin yer aldığı bölümüz var. Adı, türü ve ırkı gibi spesifik özellikleri. Diğer sayfada ise mikroçipe ait bilgiler var. Mikroçipin numarası, takıldığı yer ve okunduğu tarih vb. Burada da pasaportu düzenleyen hekimlerin veya İl ve İlçe Müdürlüklerinin bilgileri var. Hayvanın aşılarına ait bilgilerin yer aldığı bölüm var. Olmazsa olmaz kuduz aşısı, iç-dış parazit. Bunların yapılması zorunlu. Bu aşıların yaptırılmaması durumunda cezai yaptırıma maruz kalabilirler. Metabolik hastalıklarına ait yapılan aşıların yazıldığı bölümler var. Mesela hayvana bir klinikte müdahale yapıldı. Yapılan müdahale ile ilgili bilgiler yer alıyor.

ÇİPİ HAYVANIN HANGİ BÖLGESİ MÜSAİT İSE ORAYA ENJEKTE EDİYORUZ

Buraya gelen hayvanın öncelikle aşı takibini yapıyoruz. Aşılar tamamlandıktan sonra mikroçipin karnesini veriyoruz. Eğer ki aşılı bir hayvan ise sadece mikroçipi takıp daha sonraki aşı takibini bu karnesine işliyoruz. Hayvanların 3 ayda, 1 yılda olmak üzere bir periyodik aşılamaları oluyor. Hayvanımız buraya geldikten sonra sakin bir ortamda hayvanımızı ürkütmeden mikroçipimizi steril olarak açıyoruz. Çipi hayvanın hangi bölgesi müsait ise oraya enjekte ediyoruz. Biz genellikle boyun bölgesine deri altına implant ediyoruz. Daha sonrada pasaporta hayvana ait bilgileri işliyoruz. En son PETVET sistemine kaydedip bitiriyoruz. Mikroçip taktırma zorunluğu şuanda ülkemiz ve insanlık adına çok önemli. Özellikle hayvanlara uygulanan aşılamaların ve ilaçlamalarının takibini yapmış oluyoruz. Hayvanlarımızın kime ait olduğunu görmüş oluyoruz. Sonuçta bir canlı ile beraber yaşıyoruz. Bu canlıları kişilerin duygusal durumuna bağlı olarak hop eve aldım hop dışarıya attım şeklinde değil de daha kontrollü bir şekilde yaptığımız zaman hayvanlarımız emniyetli ev koşullarında yaşamış olur. Çünkü cezai yaptırım olduğu için insanlar evcil hayvanlarını sokağa atamıyor. Biz zaten en çok bu kısımla ilgileniyoruz” diye konuştu.

Haber: Emrah Özdemir 

Editör: Didem Kayabaşı