2023-2024 eğitim öğretim dönemi geçtiğimiz pazartesi günü başladı. Okul zili ile birlikte öğrenciler ders başı yaptı. Okulların açılmasıyla çok sayıda yenilik de hayata geçirildi. Bu yeniliklerden bir tanesi de lise son sınıf öğrencileri arasında pandemi ile başlayan ve daha sonra depremle devam ederek yaygınlaşan açık liseye geçişlerin zorlaştırılması oldu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Eğitim Danışmanı Metin Acıpayam, bu yeniliklerin depremden etkilenen 11 şehirde uygulanmasının bir takım yanlışlar doğuracağını, gerek yetersiz bina, gerekse sağlam olmayan binalar düşünüldüğünde birçok veli ve öğrencinin olumsuz etkileneceğini, bu uygulamadan deprem şehirlerinin en az 2 yıl muaf tutulması gerektiğini, açık liseye geçmek isteyen öğrencilerin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.

BİR DİZİ TEDBİRİ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİYLE ALMIŞ OLACAĞIZ

Geçtiğimiz günlerde açık liselere geçiş konusunda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Özellikle 11. sınıftan 12. sınıfa geçen ortaöğretim öğrencilerinin arasında yaygınlaşmaya başlayan, pandemi ile başlayıp depremle devam eden süreçte açık liseye kaymalar söz konusuydu. Bir dizi tedbiri önümüzdeki günlerde mevzuat değişiklikleriyle almış olacağız. Bu bizim için çok önemli; hem örgün eğitim çağındaki bir gencimizi yaygın eğitim kurumlarına gitmesini doğru bulmuyoruz, hem de açık okullara devam eden bu çocuklarımız özellikle çok sayıda arkadaşımızın eleştirdiği bu merdiven altı, izinsiz kurslar üzerinden bir hazırlık sürecine devam ediyor. Açık liseye nakil süreçlerini zorlaştırarak eğitim verdiğini iddia eden yapılarla da mücadele etmiş olacağız” ifadelerini kullanmıştı.

BU UYGULAMADAN DEPREM ŞEHİRLERİNİN EN AZ 2 YIL MUAF TUTULMASI GEREK

Bakan Yusuf Tekin’in bu sözlerini değerlendiren Eğitim Danışmanı Metin Acıpayam, “Bu uygulamaların depremden etkilenen 11 şehirde uygulanmasının bir takım yanlışlar doğuracağını, gerek yetersiz bina, gerekse sağlam olmayan binalar düşünüldüğünde birçok veli ve öğrencinin olumsuz etkileneceği, bu uygulamadan deprem şehirlerinin en az 2 yıl muaf tutulması gerektiğini, Açık Liseye geçmek isteyen öğrencilerin geçmesi önünde engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Hali hazır da birçok aile deprem sebebiyle yaşadığı şehri terk etmek zorunda kalmış, gitmiş olduğu yeni şehirde ise gerek iletişim, gerek sosyokültürel farklılıklardan dolayı Açık Liseye geçmesi gerektiği gözlemlenmektedir. Bu konuda başta Milli Eğitim Bakanımız olmak üzere, ilgili Bürokratların konunun hassasiyetine binaen adımlar atılması gerektiğini söylemek istiyorum” şeklinde konuştu.

Haber: Emrah Özdemir

Editör: Didem Kayabaşı