6 Şubat 2023’te yaşanan ve 11 ili etkileyen büyük depremlerin ardından yeniden inşa sürecinin kalbi konumundaki Kahramanmaraş ve beraberindeki deprem illeri için vatandaşları yakından ilgilendiren yeni bir karar açıklandı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada afet konutlarına ilişkin ödeme detaylarını paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, afet konutlarının tüm altyapı bedellerinin devlet tarafından karşılandığını belirterek, kalan tutar üzerinden de vatandaşlara yüzde 50 indirim uygulanacağını ifade etti. Böylece arsa ve altyapı maliyetleri dâhil olmak üzere konut fiyatlarının yaklaşık yüzde 65’inin devlet tarafından karşılanacağı açıklandı.
2 YIL ÖDEMESİZ, 18 YIL SABİT TAKSİT
Yapılan düzenlemeye göre hak sahipleri ilk 2 yıl herhangi bir ödeme yapmayacak. Ödemeler faizsiz şekilde 18 yıl boyunca sabit taksitlerle gerçekleştirilecek. 3+1 afet konutlarında aylık sabit taksidin 8 bin 750 TL, köy evlerinde ise 8 bin 100 TL olarak uygulanacağı bildirildi. Taksitli ödeme seçeneğinde bir afet konutunun fiyatı yaklaşık 1 milyon 890 bin TL olarak belirlenirken, köy evlerinde bu rakam 1 milyon 750 bin TL seviyesinde olacak.
PEŞİN ÖDEMEYE BÜYÜK İNDİRİM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, peşin ödeme yapmak isteyen vatandaşlar için de ayrı bir kolaylık sağlanacağını duyurdu. Meclis’te yapılacak düzenleme ile peşin ödemede yaklaşık yüzde 74’e varan indirim imkânı sunulacak.
KAHRAMANMARAŞ’TA UMUT YENİDEN YEŞERİYOR
Depremin en ağır hasarı bıraktığı şehirlerin başında gelen Kahramanmaraş’ta, yeni konutların yükselmesiyle birlikte şehir yeniden ayağa kalkıyor. Açıklanan ödeme kolaylıkları ise hem şehir merkezindeki afet konutları hem de kırsal mahallelerdeki köy evleri için hak sahiplerine önemli bir ekonomik destek sunuyor. “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen depremin ardından başlatılan yeniden inşa sürecinde Kahramanmaraş, devlet destekli konut projeleri ve sağlanan finansman kolaylıklarıyla geleceğe daha güvenle bakmaya hazırlanıyor.




