Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından yaşanan sorunlar ve bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla KSÜ Yunus Emre kongre ve Kültür Merkezinde program düzenlendi. KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Doğan, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci konuşma gerçekleştirdi. Kongrede depremle ilgili yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözümleri ele alındı.  

I M G 4698

KONGREDE 22 FARKLI UZMANLIK ALANINDA OTURUMLAR YAPILACAK

Ksü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Doğan

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin boyutu, şehirlere olan etkisi ve çözüm önerileri kongresinde toplandıklarını belirten Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Doğan; “6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler ülkemiz ve dünya gündemini derinden etkilemiştir. Asrın felaketi olarak tanımlanan depremlerle Kahramanmaraş ili özdeşleşmiştir diyebiliriz. Bu sebeple görev ve sorumluluğumuzun bilinci içinde panellerin ve çalıştayların olduğu geniş ölçekli bir kongreyi gerçekleştirmek için çok çaba sarf ettik ve bu konuda tüm paydaşlarımızdan önemli katkılar aldık. Bu doğrultuda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Kahramanmaraş Valiliği ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak yaşanan depremlerin boyutu ve şehirlere olan etkisini iki gün sürecek olan bu kongrede bilimsel bir yaklaşımla ele alarak ortak akılla çözümler üretmeyi hedeflemekteyiz. Kongrenin akademisyenler yanında kamu özel merkezi yönetimi, yerel yönetim ve sivil toplum temsilcileriyle çeşitli alanlarda uzman temsilciler gibi tüm tarafların katılımıyla yapılmasını amaçladık. Bu sebeple kongre tüm paydaşların gönüllü katılımcıları aracılığıyla zenginleşti. Kahramanmaraş başta olmak üzere deprem bölgesindeki şehirlerin ortak çıkarına öncelik verecek ve özgürce düşüncelerimizi paylaşmaya imkân sağlayacak olan bu kongre disiplinler arası bir nitelik taşımaktadır. Kongre Jeolojiden çevreye, sağlıktan şehirleşmeye, inşaat ve mimarlıktan gıda güvenliğine, medyadan sosyal hizmetlere, ekonomiden kent hafızasına acil durumlar ve afet yönetiminden hukuka kadar hepsini burada sayamayacağım 22 farklı uzmanlık alanında oturumlar yapılacak ve her oturumda deprem o oturumun bakış açısıyla enine boyuna tartışılacaktır. Bu toplantıdaki tüm detaylar ve ulaşılan sonuçlar en kısa sürede kitaplaştırılarak literatüre kazandırılacak ve bilim dünyasının takdirine sunulacaktır.

KONGREDE, DEPREME KARŞI DAHA BİLİNÇLİ BİR TOPLUM OLMANIN ÖNEMİNE VURGU YAPACAĞIZ

Büyük felaketin yaşandığı şehrimizin köklü bir üniversitesi olarak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi depremin birinci sene-i devriyesinde böyle bir etkinlik yapmanın vicdani bir sorumluluk olduğu bilinciyle ve tarihe not düşmek amacıyla bu denli büyük bir yükün altına girmiştir. Kongrede depremin yaratmış olduğu trajediyle yüzleşirken yaşananlardan ders çıkarmak ve depreme karşı daha bilinçli ve dirençli bir toplum olmanın önemine vurgu yapmayı gaye edinmekteyiz. Düzenlenen bu kongre ile acılarımızı paylaşmakla birlikte afet deneyimlerimizden öğrendiklerimizi daha güvenli bir gelecek için çözüm üretme arayışı içinde geleceğe taşıma gayreti ve amacı içindeyiz. Unutmayalım ki bilgi ve dayanışma ile daha güçlüyüz. Bu kongrenin ve içerisinde yer alan çalıştay oturumlarının deprem sonrası toplumsal iyileşmeye katkıda bulunacağı kanaatini taşıyoruz. El birliğiyle daha bilinçli, dirençli ve güvenli yarınlar inşa etmek için bir adım daha atmış olacağız. Kongrenin bilim dünyasına katkı sunmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. 

GERÇEKTEN BÜYÜK BİR KONGRE PLANLADIK

Ksü Rektörü Prf. Dr. Alptekin Yasım

Düzenlenen kongrenin deprem sonrasında yapılması gerekenler hakkında halkı bilinçlendirmeyi amaçladığını ifade eden Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım; “O gecenin üzerinden bir yıla yakın süre geçti ve o geceyi yaşayan, arkasından bir hafta boyunca hastaneden çıkmayan birisi olarak gerçekten çok kötü günler geçirdik. Bunu bizzat yaşadık ve dedik ki artık geçmişi yaşadık ama bundan sonra ne yapmamız lazım? Bu kongremizin de zaten amacı bu. Yaşanılan depremden ders çıkarmak ve geleceğe daha güvenle bakmak için neler yapmamız lazım? Neler katılması lazım? Bunları tartışmak için buraya geldik. Gerçekten büyük bir kongre planladık. Her yönüyle depremi ele alacağımız yani sadece bir inşaat ya da bir jeoloji kısmından değil gıda, sosyal hizmetler, dini hizmetler gibi her türlü yönüyle alınacak büyük bir kongre olacak. Buradan, bu bilimsel sunumlardan çıkartılacak sonuçlar ülkemizde, geleceğimize yönelik önemli katkılar sağlar” dedi. 

BÜYÜK FELAKETİ YAŞAMIŞ BİR ÜLKE OLARAK BUGÜN CİDDİ MESAFELER KATETTİK

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili

Düzenlenen bu kongre sayesinde deprem sürecinde neler yaşanıldığını ve bundan sonra nasıl davranılması gerektiğine önemli katkılar sağlayacağını söyleyen AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi; “Depremin de içinde aldığı doğal afetler ve doğal afetlerin dışındaki diğer afetlerle ilgili ülke olarak özellikle kriz yönetimi konusunda çok başarılı olduğumuzu, Batıda bizim bu yaşadığımız son Kahramanmaraş depremi de dahil olmak üzere buna çok büyük değer atfeden buradaki başarımızı çok yürekten tebrik eden dünya ülkelerinin olduğunu hepimiz biliyoruz. Çünkü Bulgaristan'ın ölçümünün üzerinde bir alanda tarihin karada yazabileceği en büyük felaketi yaşamış bir ülke bugün ciddi mesafeler kat etti. Sadece Kahramanmaraş'ta 10 binin üzerinde kalıcı konut ve köy evleri çevre düzenlemeleri gerçekleştiriliyor, bitme aşamasına geldi. Hak sahiplerine kura yöntemiyle bunlar teslim edilecek. Bu sadece Kahramanmaraş'ta olmuş bir deprem değil, diğer illerde de olan bir deprem olduğu için oralarda da yapılanlarla birlikte hem TOKİ’miz hem AFAD'ımız hem de diğer kurumlarımız çok büyük bir başarı sergiliyorlar. Bu kongre vesilesiyle de bizim krizlerle ilgili konulardan ziyade risk yönetimi konusunda daha büyük bir çaba sarf etmemiz gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. Biz biliyoruz ki afetler ve bunlarla ilgili risklerin yönetiminde bir, risklerin belirlenmesi iki, risklerin yavaşlatılması üç, risklerin azaltılması dört, bu dört aşama çok çok önemli. Burada birbirinden kıymetli bilim insanlarımız akademik dünyamızın, kurumlarımızın değerli temsilcileri mutlaka bunları tartışacaklar. 

I M G 4683

BÜYÜK FELAKET NEDENİYLE YAŞADIĞIMIZ ÇOK ÖNEMLİ TECRÜBELER VAR

Mademki riskler ülkesiyiz o halde yaşanmış risklerden ve yaşanmış olan o risklerin sonuçları içerisinde afetlerden de mutlaka kendimize bir çıkarımda bulunmamız gerekir. Zor bir coğrafya ve bu coğrafyada karada yaşanılan en büyük felaket nedeniyle yaşadığınız çok önemli bir tecrübe var. Burada mekânsal planlamanın önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Çünkü o deprem günü ulaşım erişim ağının nasıl zarar gördüğünü gördük ve insanlar bir litre suya muhtaçtı. Bizim memleketimizde bunları yetiştirmek maliyetlidir diyemeyiz. Maliyetli de olsa, o zor günlerde, o ihtiyacı karşılamak için o üretimi burada yapıyor olmamız lazım. Bundan dolayı da bu mekânsal planlamaları il düzeyinde yapmamız lazım. Hepimizin birer acısı var. Ama biz şimdi bu acıları tekrar etmemesi için bu mekânsal planlamayı, il ölçeğinde mutlaka yapmamız. Neresi Konut, neresi iş yeri, neresi sosyalleşme alanı, neresi eğitim tesisleri, neresi turizm alanları bunları belirlememiz gerekli ve ona göre de yapılaşmayı gerçekleştirmemiz lazım. Biz eğer bugün bazı şeyleri yaşıyorsak doğaya yaşattıklarımızdan dolayı bunları yaşıyoruz. Eğer gereğini yapmazsak yer bizi yiyecektir. Bunlar olmadan, bunları bir daha yaşamadan hepimizin bu kongre vesilesiyle bir kez daha, düşünüp, taşınıp konut alırken, iş yeri alırken veya bunları kiralarken mutlaka hassasiyet göstermesi gerektiğini de düşünüyor” şeklinde konuştu.

Muhabir: MELİSA TÜRKMEN