Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, bu ay devreye aldığı yeni hizmetler ile üyelerine önemli kolaylıklar sağlıyor. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu KMTSO'nun yeni sistemine göre, ihale durum belgesi artık online olarak KMTSO web sitesinden temin edilebilecek dedi. Bu yeniliğin, oda üyelerinin işlemlerini daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirmelerine imkan tanımasını sağladığını belirten Buluntu, üzerinde yoğun emek ve çaba sarf ettikleri asli ticaret mahkemesinin kurulması projesinin tamamlandığını duyurdu.

KMTSO'DAN SOSYAL SORUMLULUK VE ŞEHİR TANITIMINA BÜYÜK DESTEK

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), sadece üyelerinin sorunlarını çözmekle kalmayıp, aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleri ve şehir tanıtımı konularında da önemli adımlar atılmaya devam edildiğini kaydeden Mustafa Buluntu “Daha önce, Kahramanmaraş’ta güçlü olduğumuz bir sektörü tanıtma kararı almıştık ve bu konuda önemli adımlar atıyoruz. Özellikle Kahramanmaraş cevizi, tanıtım çalışmalarımızda birinci önceliğimiz haline geldi. Bu konuda Hakan Güldağ ile de görüşmeler yaptık ve kendisi bir televizyon programında Kahramanmaraş cevizi, yani "koz" olarak bilinen ürünümüz hakkında bilgiler vererek Kahramanmaraş ekonomisine dikkat çekti” ifadelerini kullandı.

 

Başkan Buluntu, deprem sonrası oda binalarının durumu hakkında merak edilenleri açıkladı. Başkan, daha önce ağır hasarlı olarak tespit edilen oda binalarının, yapılan ayrıntılı incelemeler neticesinde orta hasarlı olarak yeniden sınıflandırıldığını belirtti.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyeleri, kadın ve genç girişimcilere yönelik aktif çalışmalarına devam ediyor. KMTSO Kadın Girişimci Kurulu üyeleri, Gaziantep'teki Kadın Girişimciler Kurulu'nu ziyaret ederek, karşılıklı tecrübe paylaşımında bulundu ve iş birliği fırsatlarını değerlendirdi.

TUSAŞ YATIRIMI VE SAVUNMA SANAYİ HAMLESİ

Başkan Mustafa Buluntu TUSAŞ yatırım ve savunma sanayisine olan yatırımlar hakkında bilgi verdi:

Kahramanmaraş için önemli bir yatırım olan TUSAŞ'ın Türkoğlu tesisleri, şehrin sanayi ve teknoloji alanında büyük bir adım atmasını sağlıyor. Bu tesis, nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla hem teknik meslek liseleri hem de İstiklal Üniversitesi ile yapılan protokoller gereğince uzay ve havacılık alanında eğitimler sunacak. TUSAŞ'ın tesislerinde birkaç makine eksikliği bulunuyor ve Ekim ayı sonunda tam kapasiteye ulaşması bekleniyor. TUSAŞ'ın kurduğu bu üretim tesisi, önümüzdeki hafta kurulacak olan savunma sanayi şirketine devredilecek. Bu yeni savunma sanayi şirketi, KMTSO ortaklığıyla hayata geçirilecek ve bölgenin savunma sanayi alanında önemli bir merkez olmasını sağlayacak. Şirketin kurulması için müracaat edenlerin incelemeleri yapılıyor ve süreç tamamlandığında şirket ortakları devreye alınacak. Savunma sanayi kurmamız için önümüzde hiçbir engel kalmadı" dedi.

KAHRAMANMARAŞ CİDDİ KABUK KIRILIMINA DOĞRU İLERLİYOR

Kahramanmaraş’ın deprem sonrasında kendini tüm hızıyla iyileştirmeye çalıştığını ifade eden Buluntu; “Türkiye genelinde imalat sanayi kapasite kullanım oranı %76 iken, Kahramanmaraş özelinde bu oran %10-15 aralığında seyrediyor. Şehrin, Türkiye ortalamasının gerisinde kalmasına rağmen, yapılan yatırımlarla bu oranın yükseltilmesi hedefleniyor. 2024 yılının Ocak-Nisan ayları arasında, Kahramanmaraş 278 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Üretim faaliyetlerine göre toplam ihracat rakamı 469 milyon dolara ulaştı. Bu performansla, ihracatçı iller arasında 21. sırada yer alıyor. Deprem öncesinde 174 bin aktif sigortalı bulunan Kahramanmaraş’ta, şu an bu sayı 159 bin civarında seyrediyor. Depremden önceki verilere göre %11 geride kalan sigortalı çalışan sayısının, şehirdeki toparlanma süreci ile birlikte artması bekleniyor. Ocak-Nisan döneminde, Kahramanmaraş'ta 284 yeni şirket kuruldu ve yaklaşık 40 şirket kapandı. Şirket kuruluş rakamlarının, depremden önceki seviyelere yaklaşmış olması, şehrin ekonomik canlılığını yeniden kazanmaya başladığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Muhabir: SİBEL GÜRLE