35 yıllık akademik çalışmanın bir ürünü olarak hayata geçirilen Böcek Müzesi, açıldığı günden bu yana gerek öğrenciler gerekse kent halkı tarafından büyük ilgi görüyor. 4 bin 500’ü aşkın böcek türünün sergilendiği müze, hem bilimsel anlamda hem de şehir tanıtımı açısından önemli bir kazanım olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin dört bir yanından toplanan örneklerin yanı sıra İtalya, Polonya, Belçika, Fransa, Macaristan ve Amerika gibi ülkelerden getirilen böcek türleriyle dikkat çeken müze, uluslararası bir koleksiyon niteliği taşıyor.
MÜZENİN TEMELİ 35 YILA DAYANIYOR
KSÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi ve Böcek Müzesi Projesi’nin yürütücüsü Prof. Dr. Murat Aslan, müzenin temelinin uzun yıllara dayandığını ve bu projenin bir hayalin gerçeğe dönüşmüş hali olduğunu belirtti. Dr. Aslan, “Bu müze bir anda ortaya çıkmadı. 35 yıllık akademik çalışmaların, araştırmaların, saha gezilerinin ve koleksiyonculuğun sonucunda oluştu. Öğrencilerimizle birlikte yıllardır bu konuda çalışıyoruz. Daha önce de müze fikrimiz vardı fakat hayata geçmesi ancak 10 yıl sonra mümkün oldu. Yaklaşık 1,5 yıl önce proje çalışmaları başladı ve müzemiz 6 aydır aktif olarak hizmet veriyor” dedi.
YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAN BÖCEK TÜRLERİ SERGİLENİYOR
Müzede yer alan böceklerin büyük kısmı Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanmış olsa da koleksiyonda yurtdışından getirilen türler de dikkat çekiyor. İtalya, Polonya, Fransa, Belçika, Macaristan ve Amerika gibi ülkelerden temin edilen örnekler, müzenin uluslararası nitelik kazanmasını sağlıyor. Konu kapsamında Dr. Aslan şunları söyledi; “Bu şehir, ekosistem açısından oldukça zengin. Kahramanmaraş’tan topladığımız örneklerin yanı sıra dünya literatürüne kazandırdığımız yeni türler de mevcut. Bu keşifleri belgeleriyle birlikte müzemizde sergiliyoruz. Amacımız hem bilimsel çalışmalara katkı sunmak hem de doğaya olan ilgiyi artırmak.”
YOĞUN İLGİ, BÜYÜK ZİYARETÇİ SAYISI
Açıldığı günden bu yana özellikle eğitim kurumlarının ilgisini çeken Böcek Müzesi, her geçen gün daha fazla kişi tarafından ziyaret ediliyor. Öğrenciler tarafından açılan “bocekmuzesi46” adlı Instagram sayfasının da etkisiyle müzeye olan merak daha da arttı. Müzenin şimdiden uluslararası bilinirliğe ulaştığını aktaran Dr. Aslan, sözlerine şöyle devam etti; “Sadece bu hafta 800 ziyaretçiyi ağırladık.
Gelenlerin çoğu ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri. Üniversitemizden de birçok bölümden öğrenciler, müzeyi gezip bilimsel olarak incelemelerde bulunuyor. Erasmus kapsamında gelen yabancı misafirlerimiz de müzeye büyük ilgi gösteriyor. Bu da aslında müzemizin şimdiden uluslararası bir bilinirliğe ulaşmaya başladığını gösteriyor.
YENİ PROJELER VE GENİŞLEME HEDEFİ
Laboratuvarımızda yeni bulduğumuz türler var. Onları farklı bir şekilde sunmayı planlıyoruz. Müzenin dış kısmında bulunan salon bölümünde sergilemeyi düşünüyoruz. Bu projeyide öğrencilerimizle istişare ediyoruz. İleriki dönemde böcek sayısı mutlaka artacak ama daha geniş bir yere geçmemiz gerekiyor. Daha farklı bir sunum yapılabilir. Çatalhöyük’ü ziyaret ettim ve orayı gördükten sonra kendi projemizle ilgili aklımda bir sürü şey canlandı tabi bunların hepsi maddiyat gerektiriyor. Böcek Müzesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne çok büyük bir katkıdır. Ama şunu da söylemek istiyorum. Rektörümüz, rektör yardımcımız ve dekanımız bize büyük destek verdi ve bizde bu desteğin karşılığını onlara vermeye çalıştık.”
ÇALIŞMALAR SIRASINDA HER AYRINTI ÖZENLE DÜŞÜNÜLDÜ
Bitki Koruma Bölümü Doktora Öğrencisi Mustafa Açıkgöz ise müzeyle ilgili şunları söyledi; “Böcek Müzesi, Murat hocamızın öncülüğünde, Kevser Sabancı, Zehra Sena Gözübenli ve diğer arkadaşlarımızla birlikte planlanarak hayata geçirildi. Herkes fikirlerini ortaya koydu ve ortak bir çalışma sonucunda bu müze ortaya çıktı. İlk etapta elimizdeki böcek örneklerini toparladık. Ardından yüksek lisans ve lisans öğrencilerimizin katkısıyla düzenli bir sistem kurarak sergilemeleri gerçekleştirdik.
Çalışmalar sırasında her ayrıntı özenle düşünüldü. Müzeye gelen ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin gözlerindeki heyecanı görünce tüm emeğimizin karşılık bulduğunu hissediyoruz. Ortaokul ve üniversiteden de yoğun ilgi var. Gelen olumlu geri dönüşler bizi çok mutlu ediyor.
SADECE BU MÜZEDE OLAN TÜRLER VAR
Müze, şu anda Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nde bulunuyor. Şu an elimizde yaklaşık 4 bin 500 farklı böcek türü var. Çalışmalarımız halen devam ediyor. Örneğin, yakın zamanda Antep fıstığında zararlı olan ve dünya için yeni sayılan bir teke böceği türü keşfettik. Bu tür, Haziran ayında bilimsel olarak yayınlanacak. Şu anda dünyada sadece bizde var ve KSÜ Böcek Müzesi’nde sergileniyor. Ziyaret etmek isteyenler için müzemiz genellikle Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri belirli saatlerde açık. Ancak girişte yer alan telefon numaralarını aradıklarında diğer günlerde de yardımcı oluyoruz.”