Değerli ve yarı değerli taşlar tarihin her döneminde önemini koruyor. Diğer taraftan birçok farklı alanda kullanılan bu değerli taşlar turizm açısından da önemli bir konumda yer alıyor. Kahramanmaraş değerli ve yarı değerli taşlar açısından zengin olan illerin başında geliyor. Kahramanmaraş’ta çıkarılan doğal taşların turizm aracına dönüştürülebileceğini ve bunun kent ekonomisine ciddi katkılar sağlayabileceğini aktaran Gemolog ve Biyoenerji Uzmanı Mustafa Kemal Koca, Kahramanmaraş’ta çıkan doğal taş ve kristallerin temizlenip işlendikten sonra bir obje haline getirildiği zaman güzelliğinin ortaya çıktığını belirterek bu taşların koleksiyonel değeri olduğu için çok ciddi talepler geldiği söyledi. Ünlü Youtuber Orkun Işıtmak ve Murat Abi GF’nin taş topladıkları anları kendi youtube kanallarında yayınladıklarını ifade eden Koca, “Yasal kurallara uymak şartıyla vatandaşlar taşları işleyip satabilir. Kahramanmaraş'ta bu değerli taşların satışı çok az ve bu taşların rezervi çok büyük. Tabii ki zamanla insanlar duyacak, ilgileri artacak, yatırımcılar gelecek. Kahramanmaraş’ta özellikle Halk Eğitim Merkezleri bununla ilgili bir şeyler yapabilir” diye konuştu.

123-2

KAHRAMANMARAŞ'TA O KADAR GÜZEL TAŞLAR VAR VE BUNA ÇOK İLGİ VAR

Şehir şehir gezerek değerli ve yarı değerli taşları topladıklarını belirten Mustafa Kemal Koca, “Türkiye'nin birçok yerine gidip değerli ve yarı değerli taşları tabii izinlerini aldıktan sonra çıkartıyoruz. Bunun çekimlerini yapıyoruz. Bu çekimleri gören birçok ünlü YouTuber birçok Ulusal Kanal tekliflerde bulundu. İşte bunu belgesel halinde yapalım. Taş turizmine çevirelim diye. Hatta biliyorsunuz ünlü YouTuberlardan birkaçıyla bunun serisini yaptık. Kahramanmaraş'ta o kadar güzel taşlar var ve buna da çok ilgi var. Çok talep var. Bize o kadar çok talepte bulunuyorlar taşları birlikte çıkaralım. Doğada yerlerin de görelim. Aslında çıkarmak değil insanların maksadı, amacı orada o taşları görmek, doğadan çıktığını görmek, ona dokunabilmek, onu hissedebilmek istiyorlar. Bununla ilgili bize çok sayıda müracaat var. Fakat tabii ki belli başlı izinler alınması gerekiyor. Çok ciddi anlamda bir taş turizminden bahsediyorum. Yani bu dünyada bunun örnekleri var. Biz de bunu burada yapabiliriz. Bunun için bize belediyenin veya valiliğin destekte bulunması gerekiyor. Dünyadaki örneklerini gösterdiğimizde ne kadar büyük bir kapasiteden bahsettiğimizi onlar da anlayacaklar. Kahramanmaraş'ta genç dönem yakutları var. Aynı zamanda Yakutlu mermer var. Yani düşünün bir tezgâhınız var. Kesiyorsunuz üzerinde yakut var.

IMG_8121-1

DÜNYANIN HER YERİNDEN ÇOK CİDDİ TALEPLERİ VAR

O kadar ki güzel bir görünüm. Yeşil üzerine pembe renkli bir mermer düşünün. Çok güzel yakutlu mermerler var. Dünyada da çok değerli olan ve enerji olaraktan değerli olan granat dediğimiz taşlar var. Çok geniş rezerv var. Değerli ve yarı değerli taşlar var ama genele vurduğumuz zaman çok fazla ticari değeri olan taşlar var. Aynı zamanda görselliği dünyaca ünlü olan taşlar var. Ben size Kahramanmaraş'ta çıkan taşları göstereyim hayran kalırsınız. Çünkü onlar doğadayken ne olduğu belli olmaz. Temizlenip bir obje haline getirildiği zaman onun güzelliği ortaya çıkıyor ve koleksiyoner değeri olduğu için çok ciddi talepler geliyor. Dünyanın her yerinden çok ciddi talepleri var. Dünyada insanların yüzde 95’i bunun enerji ve şifasına inandıkları için alıyor. Osmanlı'da 87’ye yakın taşların enerji ve şifasıyla ilgili yazılmış olan kaynaklar mevcut. Bize gelen insanların çoğu doktora gitmiş. Sıkıntısı olan insanlar. Bunlar en azından okumuşlar, duymuşlar, şu taş buna iyi geliyor, bu taş buna iyi geliyor diye bize geliyorlar. Çok ciddi fayda görenler var. En basitinden korkan insanlar için verdiğimiz bir lal taşı var. İnsanlar metafizik saldırıya maruz kaldığına inanıp düşünüp korktuğu için bu taşları alıyorlar. Bu taşların frekanslarını biz onlara gösteriyoruz, bilimsel olarak anlatıyoruz. Dinler tarihini ve kadim tarihteki bilgilerini anlatıyoruz. Aristo'nun Şifalı Taşlar adlı kitabı var.

IMG_8111

KAHRAMANMARAŞ'IN TAŞLARINI DÜNYAYA GÖNDERİYORUZ

Özellikle granat dediğimiz, lal taşı dediğimiz. Bakın Almanlar da bu taşın adı cin taşıdır, elf taşı derler. Bizim ülkemizde de bu cin taşıdır. Cinleri uzak tuttuğuna inandıkları için kullanırlar. Çok faydasını gören insanlar var. İnsanlar iyileşeceğine inandığı zaman iyileşmeye başlıyor. Bunun kadim kaynaklara göre zaten gerçekliliği de var. Bugün kaldırıp buna bilimsel olarak şu mu desek tam değil ama bilimsel dayanağı olduğu taşlar da var. Yani bazı taşlar var. Selestit diye bir taş var. Bununla ilgili bir Alim İbn Sina'dan bir bilgiyi nakletmiş. Bu taşı içme suyuna atıp atmış gün boyunca içildiği zaman psikolojik rahatsızlıklarına iyi gelir diye bir bilgi var. Bakın ilaç tavsiyesi olmadan söylüyorum. Âlimin bilgisini size aktarıyorum. Biz Selestit taşını araştırdığımızda Sivas'tan çıktığını, içerisindeki mineralleri bugün modern eczacılıkta antidepresanlarda kullanıldığını gördük. Bakın tarihi bilgi bugün modern eczacılıkla da uyuşuyor. Tabii tekrar söylüyorum. Bu ilaç tavsiyesi değil. Biz bunu alın yapın demiyoruz Bu bilgiler var. İnsanlar bu bilgiler eşliğinde doğaya döndü artık. Şifayı doğadan aramaya başladılar. Tabii doktora yine gidiyorlar. Bize gelenlere ben doktora gittiniz mi? Yani tahlilleriniz yaptırdınız mı? Yani bunlar ilaç değildir diye söylüyorum. Ama insanlar bunu niçin talep ediyor? Özellikle korkan insanlar. Çocuklar Belli bir alana girmekten korkan kişiler. Bunlar mutlaka lal taşını alıp üzerlerinde taşımaları lazım. Çünkü frekansı tam o varlıkların tam üst eşiğinde olup onları rahatsız ettiğine inanılıyor.

IMG_8114

MERMER OLARAK DÜNYAYA SUNULSA EKONOMİYE MUAZZAM BİR KATKISI OLUR

Şimdi bakın Kahramanmaraş ilk 10 kalemde Türkiye birincisi. Çek Cumhuriyeti'nin ekonomisinin yüzde 50’si, lal taşı dediğimiz granat taşının çıkarılıp, işlenip, satılmasına bağlı. Kahramanmaraş'ta yakut içli dediğimiz kocaman bir dağ var. Bu dağdan bakın taş çıkarıp bunu işleyip de sadece takı olarak satın demiyorum. Mermer olarak dünyaya sunulsa ekonomiye muazzam bir katkısı olur. Ekonomideki cari açığa verdiği veyahut da ekonomiye verdiği katkılara bir bakın. 2020 yılı Türkiye'nin ham taş ihracatı ne kadar? İthalatına girmiyorum. İthalat verilerini bulmak kolay değil. O zaman 1.3 milyar dolar gibi bir rakam vardı. Ondan sonra pandemi döneminde düştü. Bu yıl onun çok daha fazla üstünde bir veri bekleniyor. Sadece Çin'e ihraç ettiğimiz ham taştan bahsediyorum. Kahramanmaraş'ta bu değerli taşların ihracatı çok az. Ve bu taşların rezervi çok büyük. Tabii ki zamanla insanlar duyacak. İlgileri artacak, yatırımcılar gelecek. Ama çok büyük bir rezerv var. Ve Kahramanmaraş halkı özellikle Halk Eğitim Merkezleri bununla ilgili bir şeyler yapabilir. Diğer birçok ilimizde yapılmış olan şeyler var. Halk Eğitim Merkezlerinin özellikle ev kadınlarının ekonomilerine katkıda bulunacak kurslar açmaları çok güzel olur. Bu işin belli başlı yasal kuralları var. Onlara uymak şartıyla yapılabilir. Vergilerini verecekler. Taşları alıp işleyecekler ve satacaklar. Sahte taşlardan insanlar bıktı. Yüzde 90 piyasada verilen taşlar ya sahtedir, ya işlemlidir, ya hatalıdır. Yani saf olarak insanlara uğraştırılmıyor. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Takı Tasarım Bölümü’nde dünyanın en büyük Gemoloji Laboratuvarı kurdu. Avrupa Birliği destekli olarak kuruldu. Laboratuvarda çok güzel kesim için makineler var. Fakat bu tanıtım topyekûn tanıtılması gerekiyor. Medya olsun, valilik olsun, bizler olsun buna el atmadıktan sonra orada atıl bir şekilde yatıp kalacak. Sağ olsun onlar da bizlere geldiler. Bizler de onlara gittik. Kahramanmaraş'ın taşlarını hep birlikte işleyip satacağız. Tek bir kişiyle olacak bir şey değil” şeklinde konuştu.

IMG_8130-1

Haber: Emrah Özdemir

Editör: Didem Kayabaşı