Kahramanmaraş’ta geçmişten bugüne Ramazan ayında sıcak havalarda tüketilen hoşaf, bu yıl Ramazan ayının daha serin geçmesiyle son günlerine doğru evlerdeki yerini almaya başladı. Özellikle Ramazan ayında ve Ramazan Bayramında tüketilen hoşaf, Kahramanmaraşlı vatandaşların vazgeçilmez yiyeceklerinden biri konumunda bulunuyor. Ramazan’da sıvı tüketiminin azalmasından kaynaklı bol su oranı ve yüksek besin mineralleri içeren hoşaf, hem iftardan sonra gün boyu süren sıvı kaybını önlemekte hem de bayram ikramlığı olarak tüketiliyor. Ramazan Bayramı’nda artık bir gelenek haline gelen hoşaf için Kahramanmaraşlılar kuru meyveleri almaya başladı. Erik, kayısı, kuru üzüm, vişne gibi meyvelerin su ile kaynatılmasıyla yapılan hoşaf, birçok hastalığa, yorgunluğa ve susuzluğa iyi gelmesi nedeniyle de tercih ediliyor. Özellikle Ramazan Bayramı’nda bayram şekeri ve Maraş çöreğinin yanı sıra hoşaflık malzeme de alınıp ikramlık tatlı yiyecek olarak evlerde servis ediliyor. Kahramanmaraşlı vatandaşların vazgeçilmezi hoşaf, geneldeMaraş çöreği ile tüketiliyor.

Resized 0Bd43 1Be8Bc87Maxresdefault5

HOŞAF NEDİR?
Çeşitli meyvelerin kurutulduktan sonra suyla kaynatılıp, içine şeker ya da pekmez ilavesi yapılarak elde edilen tatlı içeceğe hoşaf adı verilir. Hoşaf; kayısı, elma, erik, şeftali, kızılcık, üzüm ve benzeri meyveler olmak üzere pek çok benzer meyveden yapılabilir. Anadolu'nun birçok köyünde, ilçesinde ve ilinde yapılmakta olan bu hoşaflar çeşitli biçimlerde elde edilir. Özellikle Kahramanmaraş’ta çok tüketilen ve sevilen hoşaf, Ramazan ayında ve bayramda misafir ikramı olarak da tüketilir.

HOŞAF, BAĞIRSAKLARI RAHATLATIR, HAZMI KOLAYLAŞTIRIR
Kahramanmaraş’ta çok yaygın olan hoşaf kültürü, Ramazan Bayramı’na günler kala evlerde kaynatılmaya başladı. Serinletmesinin ve tatlı oluşunun yanı sıra pek çok faydası bulunan hoşaf, aynı zamanda bağırsakları rahatlatarak hazmı kolaylaştırıyor. Hoşaf, mide rahatsızlığını gidererek, kan şekerini de önemli ölçüde dengeliyor.

Muhabir: MELİSA TÜRKMEN