S2310003

6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta, geçtiğimiz günlerde bir binanın yıkım çalışmasını haber yapmak için bölgeden görüntü alan AKSU TV Haber ekibine, yıkım firması sorumluları olduklarını öne süren şahıslar tarafından gerçekleştirilen saldırı sonrası, kentte faaliyetlerini sürdüren Uluslararası Gazeteciler İnternet Yayıncıları ve Yazarlar Derneği, Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti, Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti, Yeni Nesil Aktif Gazeteciler Derneği, Medya ve İnternet Yayıncıları Birliği tarafından basın açıklaması yapıldı.

KAHRAMANMARAŞ’TA BASINA 1 YILDA 3’ÜNCÜ ŞİDDET OLAYI

Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Ağır hasarlı binaların yıkım çalışmaları üzerine haber yapmak için bölgeye giden Aksu TV çalışanı meslektaşlarımızın, yıkım ekibi tarafından görüntü almasının engellenmesine, sözlü ve fiziki şiddete uğramalarına üzülerek şahit olduk. Son yıllarda kendini bir halt sanan, ne idiğü belirsiz tiplerin artmasıyla şiddet olayları da maalesef bulaşıcı bir hastalık gibi yayılıyor. Dün kadına şiddeti, sağlıkta şiddeti konuşurken; bugün basında şiddeti, sporda şiddeti, eğitimde şiddeti, özetle hayatın her alanında şiddeti konuşur olduk. Bugün, son 1 yıl içinde sadece Kahramanmaraş’ta gazetecilere yönelik 3’üncü şiddet olayı ile karşınızdayız. Dünyayı, kendi küçük dünyalarından ibaret sanan zavallılar, bir kez daha meslektaşlarımızın haber alma hakkını engellemeyi kendilerine görev bilmişler, en iyi bildikleri şiddeti uygulamaktan geri durmamışlardır.

HERKES, DÜŞÜNCE VE KANAATLERİNİ AÇIKLAMA VE YAYMA HAKKINA SAHİPTİR

Şiddet meyillisi cahil sürüsüne buradan sesleniyoruz; Basın, hem kamuoyu oluşturucu, hem de oluşan kamuoyunun ifadesi olarak, birbirini tamamlayan ve izleyen bir dizi işlev üstlenmiştir. Bu işlevi de anayasanın kendisine tanıdığı basın özgürlüğü çerçevesinde yerine getirmektedir. Anayasanın 26. maddesinin 1. Fıkrasında; “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar” ifadeleri yer almaktadır.

BASININ HABER ALMA, HABER VERME HAKKI ENGELLENEMEZ

Anayasanın 26. maddesinde de bahsedildiği üzere anlama güçlüğü çekenler için bir kez daha altını çiziyoruz: Basının haber alma, haber verme hakkı anayasa güvencesindedir ve engellenemez. Bu minvalde meslektaşlarımızın görevini yapmasını engellemeye çalışan ve şiddet gösteren yıkım ekibini ve sektör fark etmeksizin insanın insana yaptığı tüm şiddet olaylarını kınıyoruz. Şiddeti kendine iletişim aracı seçen cahilleri hep beraber eğitecek, insanlıktan nasibini almamış bu şuursuzlarla hep beraber mücadele edeceğiz.”

Editör: Didem Kayabaşı