Şehrin merkezi konumunda yer alan ve çarşı esnafı için büyük önem taşıyan Arasa Otoparkı’nın yıkılarak yerine AVM yapılması planı, kamuoyunda tartışmalara yol açtı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ahmet Şahin’in, deprem sonrası rezerv alan ilan edilen Dere Pazarı’nda yürütülen çalışmalar kapsamında Arasa Otoparkı’nın da yıkılacağını ve yerine büyük bir AVM yapılacağını açıklamasının ardından, Güler konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yapının 6 Şubat depremlerinden hiçbir hasar almadan çıktığını ve hâlâ aktif olarak kullanıldığını vurgulayan Güler: “Biz AVM yapılmasına karşı değiliz. Ancak bu projenin uygulanacağı yer isabetli değil. Burası Kahramanmaraş’ın ruhunu temsil eden, Kapalı Çarşı, Bakırcılar, Belediye Çarşısı ve Ulu Cami ile iç içe bir alan. Bu bölgeye devasa AVM yapılması, hem trafik hem esnaf açısından büyük bir hata olur" ifadelerini kullandı.

 1 MİLYAR LİRAYA 400 AİLE EV SAHİBİ OLABİLİR

Güler konuya ilişkin açıklamasında: "Bugünün değeriyle, uzmanların verdiği bilgiye göre bu otopark yaklaşık 1 milyar liraya, yani eski parayla 1 katrilyona mal oldu. Bu parayla yaklaşık 400 tane 2+1 konut yapılabilir, 400 aile kiradan kurtulur. Biz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek istiyoruz" dedi.

 OTOPARK YIKILIRSA ESNAF VE VATANDAŞ MAĞDUR OLUR

Güler, şehirde başka kapalı otopark kalmadığını ve Arasa’nın şu anda aktif olarak hizmet veren tek kapalı otopark olduğunu vurgulayarak: “Maraş’ta her yer otopark olmuş diyorlar, ancak kastettikleri yeni yapılan binaların altındaki özel girişler. Çarşıya gelen bir vatandaş, başkasının binasına mı aracını park edecek? Zaten Yenişehir Otoparkı da yıkıldı. Günlük 50 ila 100 bin aracın giriş yaptığı bu bölgede, 1000 araçlık otopark bile yetersizken, mevcut otoparkı yıkıp yerine 100-200 araçlık bir alan yapmak mantıklı değil. Bu durumda amaç otopark yapmak değil, AVM inşa etmektir. Öte yandan, depremde hasar gören Kuyumcukent, Aynalı ve Çinli Çarşı gibi alanların boşaltılması sonrası çok sayıda kuyumcu esnafı geçici olarak Arasa Otoparkı’nda faaliyet yürütüyor. Bu esnaf henüz toparlanmamışken, kalıcı yerleri dahi hazır değilken, ellerindeki tek imkânın da alınması büyük bir mağduriyet oluşturur. Bu karar doğru değildir” ifadelerini kullandı.

MARAŞ HALKI DA ESNAF DA BU PROJEYİ KABUL ETMEZ

Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarına çağrıda bulunan Güler: “Bize bir yer gösterin. Alan gösterin. Biz esnaf olarak kendi çarşımızı kendimiz yapalım. Ahilik kültürüne uygun, yerel esnafın olacağı modern çarşılar inşa edelim. Ama bu bölgeye devasa AVM projeleriyle gelinirse, bunu Maraş halkı da esnaf da kabul etmez. Bu bir müdürün keyfi kararıyla yıkılacak bir yer değil. Bir milyarlık yatırımı kimse çöpe atamaz. Biz bu şehre hizmet eden projelere karşı değiliz ama küçük esnafı yok edecek, çarşının ruhunu bozacak hiçbir girişime sessiz kalmayız. Gerekirse tüm yasal haklarımızı kullanarak bu projeye karşı dururuz" şeklinde konuştu.

Muhabir: İbrahim Burhan Yiyen