Coşkun, bölgedeki depremden etkilenen gazetecilerin sorunlarını da dinleyerek çözümlenmesi için gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirtti. 11 ili etkisi altına alan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en karmaşık ve en fazla kayıp yaşanan depremleri olarak tarihe geçen bu felakette zarar gören gazetecilere Kısa adı AGF olan Akdeniz Gazeteciler Federasyonu’nun Genel Başkanı Gaye Coşkun ile beraberindeki Başkan Vekili Ali Cihangir ve Mali işlerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Ahmet Yenigün Osmaniye’den başlayan ve Hatay’ı da içeren deprem bölgesindeki gazeteciler cemiyetlerine yeni bir ziyarette bulundu.

11-5-jpg

Genel Başkan Gaye Coşkun ile beraberindekilerle, önce Osmaniye Osmaniye Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti’ni ve daha sonra da Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek meslektaşlarıyla görüşmeler yaptı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve AGF Yönetim kurulu üyesi Arslan Deveboynu yapılan görüşmeden sonra Kahramanmaraş’a AGF tarafından gönderilen “konteyner cemiyet” incelendi ve eksikler saptandı. Bölgedeki Görüşmeler  ile ilgili Genel Başkan Gaye Coşkun şu açıklamayı yaptı:

“İlk olarak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve AGF Yönetim kurulu üyemiz Arslan Deveboynu ile görüşerek deprem sonrası gelişmeler ve mesleki sorunları konuştuk. Başkanımız bize öncelikle kadro ve internet yasasına ilişkin konularda yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Sohbetin ardından Kahramanmaraş’a AGF tarafından gönderilen konteyner cemiyet ziyaret edilerek inceleme yapıldı. Temasların ikinci gününde İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ettik. İGC Başkanı ve AGF Yönetim Kurulu üyemiz Diyap Atar ve cemiyet üyesi meslektaşlarımız ile sohbet ettik. İskenderun’da da benzer sıkıntılar yaşanmakta idi ve meslektaşlarımız özellikle de internet düzenlemesi konusunda destek istedi. Yasaya uyum sürecine ilişkin özel bir eğitim programı talep edildi. İGC ziyaretimizin ardından Başkan Diyap Atar’ın da bize eşlik etmesi ile birlikte Hatay’a gittik. Y. Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve AGF Yönetim kurulu Başkan yardımcımız Nihat Mazmanoğlu ve Y. Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve AGF Yönetim kurulu Başkan yardımcımız Nihat Mazmanoğlu ile Başkan Yardımcısı ve de AGF Yönetim kurulu üyemiz İlyas Bayraktar ile bir araya gelerek istişarelerde bulunduk. Buradaki temaslar sırasında heyet olarak Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş’ı ziyaret ederek öncelikle Hataylı meslektaşlarımız için konteyner cemiyet yapılması için destek istedik. Başkan Savaş AGF heyetine Y. Hatay Gazeteciler Cemiyeti’ne destek sözü verdi. Temaslar sırasında İGC’nin tarihi binasında yapılması zorunlu tadilat için de destek talebi gündeme geldi. Temaslarınızın 3 gününde ise ve Osmaniye Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek Başkan Ali Cihangir ve meslektaşlarımız ile görüştük. CGC Ali Türkmen Salonu’nda gerçekleştirilen ziyarette depremin ilk haftalarında yaptıkları paylaşımdan dolayı tutuklanan ve geçtiğimiz günlerde tahliye olan Ali ve İbrahim İmat kardeşlere geçmiş olsun dileklerimizi ilettik."22-5-jpg

GAZETECİLERİN ACİL TALEPLERİ ŞÖYLE BELİRLENDİ

1-Kahramanmaraş ve Hatay başta olmak üzere deprem sırasında yaşanan can kaybı, personelin şehir dışına taşınması ve EYT’nin bu döneme denk gelmesi nedeni ile insan kaynağında problem yaşamakta. Kısa sürede kadro şartı oluşamayacağı ve bu sürenin 5 yıla kadar uzayacağını tahmin etmekteyiz. Bu anlamda tıpkı bayi iade satış adetleri gibi kadro şartının da mücbir sebep haline getirilmesi, iki kat fikir işçisi göstergesinden etkilenmemek adına desteğe ihtiyaç duyulmakta.44-3-jpg

2-1 Nisan’da uygulanmaya koyulan internet yasasındaki kıdemli fikir işçisi şartını yerine getirme noktasında ciddi sıkıntı yaşanmakta. Kıdem şartı konulmaması konusunda desteğe ihtiyaç duyulmakta.

3-Haziran ayına ertelenen internet yasası başvurusunun deprem bölgesindeki gazetelere imtiyaz gösterilerek, kadro şartı mücbir sebep halinde görülüp kıdemli kadro şartı aranmaksınız başvurularının kabul edilmesi beklenmekte.

4-Bilindiği üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da birleşim yaparak 12 gazete 2 gazete düşürülmüştür. Bu iki gazetede arasında yapılan birleşim sözleşmesinde bulunan gösterge maddesi gereği gelirler buna bağlanmıştır. Yazılı basındaki göstergelerin kaldırılması sözleşme yapan gazeteleri zarara uğratmaktadır. Düzenlenmesi talep edilmektedir.

Editör: Emrah Özdemir