Kahramanmaraşlı şair, yazar ve ozanların Türk edebiyatına yaptığı katkıların sonucu oluşan kültür ve edebiyat geleneğinin sürdürülmesini sağlamak,  şehrin kimliğinde önemli yeri ve katkıları olan şair ve yazarların anılmasını, geniş kitlelerce tanınmasını sağlayarak edebi eserlerine dikkat çekmek amacıyla Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek olan 3. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri tanıtım programı düzenlendi. Şairler Tepesi’nde gerçekleştirilen programa, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, akademisyenler, şair ve yazarlar ile basın mensupları katıldı. Program, Büyükşehir 3’üncü Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri tanıtım filmlerinin gösterimi ile başladı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Şiir ve edebiyatın önemli bir değer olduğunu ifade ederek 3’üncüsü gerçekleştirilecek olan Şiir ve Edebiyat Günleri’nde daha fazla etki ve katılım beklediklerini söyledi.

Şiir ve Edebiyat Günleri Lansmanı (15)

BU TOPRAKLAR ÇOK DEĞERLİ ŞAİRLER VE YAZARLARIN YETİŞTİĞİ KADİM BİR YERDİR

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Her şehrin öne çıkardığı değerler vardır. Dünyada bunu yapabilen şehirlerin rekabet gücünün ne kadar arttığını görüyoruz. Bizim şehrimizin de öne çıkan değerlerinden biri ve en önemlisi bu şehrin söyleyecek sözü olması ve geçmişte ecdadımızın bize bıraktığı şairler, yazarlar ve eserleri olduğunu görüyoruz. Gaziantep gastronomide UNESCO’ya yaratıcı şeylerle dâhil olduğunda İstanbul’da Danışman Toplantısı yapılmıştı. Sayın Cumhurbaşkanımız o toplantıda her şehrin kendini hangi alanda markalaştıracağının tespit edilmesini ve o yolda ilerlemesini ifade etmişti. Ben o zamanlar Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteriydim. Şunu ifade etmişti; Kahramanmaraş’ında şiir ve edebiyatla kendini tanıtması ve uluslararası arenada bu kimliği ile yer almasını söylemişti. Çünkü bu şehir, bu topraklar çok değerli şairler ve yazarların yetiştiği kadim bir yerdir. Biz şiir ve edebiyatla ilgili bu kimliğimizi, bu değerimizi hak ettiğine ulaştırmak hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtımını gerçekleştirmek zorundayız” dedi.Şiir ve Edebiyat Günleri Lansmanı (3)-1

ULUSLARARASI ŞİİR VE EDEBİYAT GÜNLERİMİZİN ÜÇÜNCÜSÜNÜ YAPIYORUZ

Kahramanmaraş’ın birçok alanda öncü bir şehir olduğunu aktaran Güngör, “Kadimden bu yana var olan bir değeri hak ettiği yere çıkarıp tanıtmak istiyoruz. Bunun için 2 yıl önce başlattığımız, Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günlerimizin üçüncüsünü yapıyoruz. Şehrin bir alanda uluslararası arenada kimliğinin öne çıkması diğer alanlarda ilerlemesini engelleyen bir husus değildir. Bu şehir birçok alanda öncü bir şehirdir. Kurtuluş Mücadelemizin, takı tasarımının, dondurmanın, geleneksel el sanatlarının, ceviz oymanın, yemeninin ve sim sırmanın başkentidir. Bunlarda bizim önemli değerlerimizdir. Bu değerleri ortaya çıkarmak şehrin kimliğini oluştururken diğer sektörleri göz ardı ettiğimiz anlamına gelmez. Bizim bu kimliğimiz ile oluşturacağımız değer ve markalaşma aynı zamanda diğer sektörlerimizin de uluslararası arenaya çıkmasında, tanıtılmasında çok büyük etki yaratacağımızı biliyoruz. Şiir ve edebiyatın başkenti olarak oluşturduğumuz uluslararası etkinlikler sayesinde bu şehre daha fazla insan gelecek. Her sektörümüz bundan payını almış olacak. Birçok toplantıda şehrin 250 bin civarında ziyaretçi sayısı olduğunu ifade etmiştim. Bu bilgi doğru değilmiş. Kültür Müdürümüz en az 500 bin kişi geliyor dedi. Bu bizim için çok önemli bir veri olarak gözüküyor. İşte oluşturacağımız bu uluslararası değerlerle kısa vade de bu ziyaretçi sayısını 2 katına, orta vadede 3 katına, uzun vadede 4-5 katına çıkarmamız çok kolay gözüküyor” diye konuştu.

Şiir ve Edebiyat Günleri Lansmanı (13)-1

HER YIL DAHA FAZLA ETKİ GÖRECEĞİNİ BİLİYORUZ

Başkan Hayrettin Güngör son olarak şunları kaydetti, “Şiir ve edebiyat ifade ettiğimiz gibi bizim önemli değerimiz. Bu konuda üçüncüsünü yaptığımız Şiir ve Edebiyat Günleri’nde daha fazla etki ve katılım bekliyoruz. Bunun bir emeği, bir süreci, bir gayreti var. Bir yerden başladık ve devam ettikçe bunun her yıl daha fazla etki göreceğini biliyoruz. Bizim buradaki hedefimiz şu; dünyanın en prestijli şiir ve edebiyat ödüllerinin verildiği bir şehir kimliğine bürünmek istiyoruz. Düşünebiliyor musunuz? Dünyanı en prestijli şiir ve edebiyat ödüllerinin bu şehirde verilmesinin nasıl bir etki yaratacağını? İnşallah şehir, bütün paydaşlar, şair ve yazarlar, kurumlar, ekip olarak bu gayretle bu çalışmaları yürütüyoruz. Bunun altyapısı olarak 3 yıldan bu yana yaptığımız faaliyetler, Maraş Akademi, yayınlarımız, dergilerimiz olsun çok ciddi karşılık görüyor Türkiye’de. 4 önemli dergi çıkarttık, 33-35 civarında yayınımız var. Bunlar artarak devam ediyor ve çok nitelikli yayınlar. Yitiksöz edebiyat dergimiz, Mehmet Akif Kültür ve Sanat dergimiz, Müşterek belki Türkiye’de ilk defa çıkarılan bir dergi, Arapça ve Türkçe yayınlanan çok önemli bir dergi. Bu dergilere katkıda bulunan şair ve yazarlarımız, hemşerilerimiz var. Onların hepsine teşekkür ediyorum. Çünkü bu yayınları çıkarmak, sürekliliğini sağlamak çok önemli. Maraş Akademi’yi başlattığımızda biz burada nasıl ilgi görürüz diye kaygılarımız olmuştu. Ama hakikaten buradaki talebi, teveccühü ve istekliği görünce bizim geleceğe dönük ümitlerimiz kat kat arttı. Bugün bizi burada yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum. Bu Şiir ve Edebiyat Günleri’nin üçüncüsünü hep beraber kutlayacağız. Ödülleri takdim edeceğiz ve daha güzel Kahramanmaraş için hepinizi saygıyla muhabbet ile selamlıyorum.”

Haber: Emrah Özdemir

Editör: Didem Kayabaşı