Türkmen keçeciliğinin önemli merkezlerinden biri olan Kahramanmaraş'ta, keçecilik yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Kahramanmaraş'ta keçe üretimi, genellikle küçük atölyelerde gerçekleştiriliyor. Bu atölyelerdeki ustalar, yılların birikimi olan bilgilerini ve tecrübelerini kullanarak keçe üretimi yapıyor. Keçe üretiminde kullanılan yün ise, genellikle çevre köylerden temin ediliyor.

9Gu Hr 1506169125 203

KEÇE NASIL ÜRETİLİR?

Atalarından aldığı keçecilik mirasını yarım asra yakın devam ettiren keçeci esnafları, keçenin zaman içerisinde değişime uğradığını ve bu değişimle keçeye talebin arttığını belirtiyor. Birçok aşamadan geçen yünler, alın teriyle keçe haline getiriliyor. Yıkanarak temizlenen yünler, keçeleşme işlemine tabi tutuluyor. Yünün ıslatılması ve hasır üzerine serilmesi ile başlayan keçeleşme işleminde yünler, hasır ile birlikte sarılarak tepiliyor. Tepme işlemi, keçenin hem sıkılaşmasını sağlıyor hem de dayanıklılığını artırıyor. Son olarak keçeler, hamamda pişirilerek kullanıma hazır hale getiriliyor.

KEÇEDEN YAPILAN ÜRÜNLER NELER?

Kahramanmaraş'ta keçeden yapılan ürünler, çeşitlilik göstermektedir. Keçeden yapılan ürünler arasında, yelek, şapka, çorap, ayakkabı, halı, kilim, minder, sepet, gibi ürünler yer alıyor. Kahramanmaraş'ta keçe üretimi, şehir ekonomisi için önemli bir yere sahip olmakla birlikte, bölgede yaşayan birçok ailenin geçimini sağlıyor.

Muhabir: Sibel Gürle