Şimdiki uygulanan sistemde sürücünün risk durumuna göre 1- 7 arasında sınıflandırılıyor. Bundan sonra 0-8 arasında sınıflandırma yapılacak. 0 en tehlikeli sürücüleri nitelendirecek. 1 yılda 3’ten fazla kaza yapanlar bu gruba dâhil edilecek ve sigorta primleri yüzde 200 artacak. 8’inci basamak ise ‘çok iyi sürücüler’ için olacak. 5 yıldır kaza yapmayanları kapsayacak ve poliçeleri yüzde 50 indirimli olacak. Bu düzenlemelerin yapılmasında sigorta şirketlerinin trafik sigortası kaynaklı maliyet artışları etkili olduğu görülüyor. Yani trafik sigortasında yeni düzenlemelerin zorunlu olmasında araç fiyatlarının yükselmesi, tamirat giderlerinin artması, asgari ücret zammı ve yoksun kalma tazminatlarındaki artış olduğu gözlemleniyor. Şentürk Sigorta İşletmecisi Kadir Can Şentürk, konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Trafik sigortasındaki yeni düzenlemenin detaylarını aktaran Şentürk, “Beş yıl boyunca 7. kademede duran sürücü, 8. kademeye geçerse çok iyi sürücü olarak nitelendirilecek ve yüzde 50 indirim alacak. Sıfırıncı kademede trafik canavarlarını kastediyor. Sıfırıncı kademede olan ve trafik canavarı olarak nitelendirilen sürücüler trafik sigortalarını yüzde 200 zamlı yaptıracak” diye konuştu.

DSC_0040

SIFIRINCI KADEMEDE OLAN SÜRÜCÜLER YÜZDE 200 ZAMLI YAPTIRACAK

Şentürk Sigorta İşletmecisi Kadir Can Şentürk, “Şimdi şöyle bir sektör düşünün ki 15 yılda 15 buçuk milyar TL zarar etsin. Trafik sigortası için konuşuyorum. Bunu gören şirketler trafik sigortası kesmek istemiyor. 15 Milyar TL’lik zararında birçoğunu Uluslararası sermaye üstlendi biliyor musunuz? Ondan dolayı Türkiye’den çekiniyorlar. Almanya ile araç sayımız hemen hemen aynı, net rakamları hatırlamıyorum. Örnek verecek olursak Almanya’da 200 bin araç var, Türkiye’de de 200 bin araç var. Almanya’da bir yılda 10 bin araç kaza yapıyorsa Türkiye’de 20 bin araç kaza yapıyor. Aynı araç sayısına rağmen 2 katı kaza oluyor ve 2 katı ölümle sonuçlanıyor. Buna bizim bilinçsizliğimiz, duyarsızlığımız, eğitimsizliğimiz ve arabalarımızın eski olması diyebilirsiniz. Düşünün bin tane poliçe yapıyorsunuz ve bu poliçelerden 50 ile 100 lira arasında para kazanıyorsun. Bir ölümlü yaralamalı kaza oluyor, ölümlü ve yaralamalı kazalarda 10 Milyon TL teminat var. Bir poliçenin kârını sıfırlıyor götürüyor. Ondan mütevellit şuan mevcut Sigortacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, bu iş böyle olmaz dedi. Geldiği günden itibaren çalışmalar yaptı. Trafik sigortasındaki zararları yapısal reformlarla düzeltebiliriz dedi. Mehmet Akif Eroğlu trafik sigortasına yeni bir kademe getirdi. En son 7 kademede bitiyordu ve yüzde 40 indirim alıyordu. Beş yıl boyunca 7. kademede duran sürücü, 8. kademeye geçerse çok iyi sürücü olarak nitelendirilecek ve yüzde 50 indirim alacak. Birde önceden 1 ile 7 arasında olan kademe sayısına sıfırıncı kademeyi ekledi. Sıfırıncı kademede trafik canavarlarını kastediyor. Öyle insanlar var ki yılda 5 – 6 defa kazaya karışıyor. Bunlar çevreye çok ciddi tahribat veriyor. Sıfırıncı kademede olan ve trafik canavarı olarak nitelendirilen sürücüler trafik sigortalarını yüzde 200 zamlı yaptıracak. Bununla da kalmıyor, örneğin A kişisinin bir aracı var ve bu aracı B kişisine emanet veriyor. B kişisi kaza yapıyor, ruhsat A kişisinin olduğu için zararını o çekiyor. Şimdi öyle bir şey getirildi ki kazayı yapan kişinin sicili bozulacak. Bunlar birden olacak şeyler değil. Bir zamana yayılması gerekiyor. Bu düzenlemeye 2025’e kadar peyder pey geçecekler.

Ekran Alıntısı 2-9

DOĞRUDAN TAZMİN YÖNTEMİ İLE ŞİRKETLER KENDİ ARASINDA PARA ALIŞVERİŞİNİ YAPACAK

Ayrıca doğrudan tazmin yöntemini gerçekleştirdiler. Şimdi ben 8 sigorta şirketinin Kahramanmaraş Yetkili Acentesi’yim. Bu şirketlerin hasar ödemeleri çok hızlıdır. Ben en iyi şirketten müşterime sigortayı yapıyorum. Müşterimin aracına, ödeme sistemi yavaş diyebileceğimiz bir sigorta şirketinden sigortası yapılan bir araç çarpıyor. Onun sigorta şirketi benim müşterimin hasarını ödüyordu. Hâlbuki benim müşterim sigortasını en iyi şirketten yaptırmış. Önümüzdeki yapılacak olan düzenleme ile doğrudan tazmin yöntemi ile birlikte sigortayı yapan şirket parayı ödeyecek. Müşterisini mağdur etmemek için ödemesi gerekiyor. Eski sistemde sigortayı en iyi şirketten yaptığım zaman çarptığımız insanı koruyoruz. Doğrudan tazmin yöntemi ile şirketler kendi arasında para alışverişini yapacak. Böyle bir şey getirildi, bu çok doğru bir şeydi. Trafik sigortasında bir yanlışlık daha vardı. Örneğin X kişisi Y kişisine aracını devrettiğinde 15 gün boyunca X kişisinin sigortası Y kişisini koruyordu. Y kişisi kaza yaptığında X kişisinin sicili bozuluyordu. Bu da kalkacak. Noterde aracın satışı gerçekleştiğinde sigortanın hemen notere ibraz edilmesi zorunlu olacak. Bu düzenlemeler ile trafik sigortasının sırtındaki yükü kaldırılacak diye düşünüyorum.

MÜŞTERİYE SİGORTA KESECEK ŞİRKET BULAMIYORDUK

Bir ara 42 tane, trafik lisansı olan şirket vardı, bir tanesi bile trafik sigortası kesmez mi ya. Müşteriye sigorta kesecek şirket bulamıyorduk. Biz geçmişte bu sorunları yaşadık. Bununla alakalı çalışmalar yapılıyor. Tabi parça maliyetlerinin artması, işçilik maliyetlerinin artması, ölümlü ve yaralanmalı kazaların sigorta hesaplanması asgari ücret üzerinden yapıldığı için asgari ücret artınca trafik sigortası da bir miktar arttı. Ama şuna emin olabilirsiniz, şirketler zarar yazdığı için trafik sigortası kesmekten çok memnun değiller. Gereken yapısal reformlar yapıldı. Önümüzdeki günlerde uygulanmaya geçtikçe daha da güzel şeyler olacak. Ortalama hasar yüzde 35’i geçtikten sonra araç perte ayrılıyor. Bu durum biraz sigorta şirketinin inisiyatifine bağlı. Çünkü şirket o aracı alıp ihaleye çıkarırken şunu düşünüyor bu aracı onarmak mı kârlı, yoksa bu şekilde satıp üstünü tamamlayıp müşterinin parasını vermek mi daha kârlı. Örnek veriyorum aracımız 1 milyon lira, 400 bin liralık masrafı var ve ihalede 700 bin lira veriliyor. Sigorta şirketi için 400 bin liraya onarmaktansa 300 Bin lira verip 1 milyona tamamlayarak müşteriye parasını vermesi 100 bin lira daha kârlı oluyor. 

ASGARİ ÜCRET ARTIĞI İÇİN SİGORTA FİYATLARI DA ARTAR DİYE BİR BEKLENTİM VAR

İnsanlara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptırmalarını öneriyoruz. Özel hastanelerde fark ücreti ödememeleri adına. Çünkü biliyorsunuz devlet hastanelerinde çok ileri bir tarihe randevu verilebiliyor. Özel hastanelerde sağlık harcamaları çok arttı. Bunu önleyen bir sigorta Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’dır. Gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Gelecek yılda asgari ücret artığı için sigorta fiyatları da artar diye bir beklentim var. Çünkü ölümlü yaralamalı kazalarda ödenecek tazminat miktarı asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Asgari ücrette yüzde 55’lik bir artış oldu. O minvalde artmasa bile trafik sigortasında bir artış bekliyorum. Ama DDK Başkanımızın da bu konuda insanlara biraz nefes aldırmak adına yoğun çabaları var. Kimse zarar etmek istemez. Hem vatandaşın hem de şirketlerin iki taraflı mutabakat içinde haklarını koruyacağı bir fiyatlandırma yapılacaktır. Vatandaşlarımız bizden ödeme kolaylığı istedi. Bizde elimizden geleni yaptık. Penetrasyon oranı dediğimiz sigortalık oranı ise belki yüzde 5 civarında düşmüştür. Afaki bir düşüş yok” ifadelerini kullandı.

Haber: Emrah Özdemir

Editör: Didem Kayabaşı