Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde, kentte sağlık hizmeti adeta çökme seviyesine geldi. Birçok özel hastanenin ve Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nin kullanılamaz hale gelmesi sonucu, hekimler fazla mesai sürelerince çalışmakta olup, yeterli hizmeti sağlayamayacak seviyeye geldiler. Vatandaşlar, sıra bulmakta güçlük çekerken, hekimlerin günde ortalama 100 hastaya bakması muayeneleri verimsiz hale getiriyor. Tüm Türkiye’yi yasan boğan depremlerde, Kahramanmaraş’ta 17 hekimin vefat ettiğini belirten Kahramanmaraş Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, Yörük Selim Devlet Hastane Binası önünde düzenlediği basın toplantısında, “Deprem şehrimizi yıktığı gibi sağlık sistemimizi de yıktı. Kahramanmaraş'ta Sağlık hizmetinin merkezi Necip Fazıl Şehir Devlet Hastanesi ana binası ve Türkoğlu Devlet Hastanesi kullanılamaz hale geldi. Deprem sonrası, meslektaşlarımız elde kalan mevcut binalarda canla başla, zaman sınırı olmadan çalıştılar, çalışmaya devam etmektedirler” ifadelerini kullandı.
HASTANE EK BİNALARI YETERSİZ
Depremler sonrası ayakta kalan binalarda yoğunluk yaşandığını ve bu binaların yetersiz kaldığını belirten Başkan Tiyekli, sözlerine şöyle devam etti, “Mevcut hastane ek binalarının yetersiz olduğunu tüm halkımız bilmektedir. Bugün Kahramanmaraş ta kalp hastaları anjiyo yapılamamaktadır. Tetkikler yapılamamaktadır. Hekimler ameliyat yapmak için ameliyathane bulamamaktadır. Hastalarını yatırıp tedavi edecek yatak bulamamaktadır. Yeterli fiziki mekân ve altyapı olmamasına rağmen Hekimlerimiz bu deprem zamanın da bile performansa dayalı ödeme kıskacına alınmaktadır.
DEVRE DIŞI KALAN HASTANELERİ HEKİMLER İNŞA ETMEDİ
Hekimlerimiz ameliyathane vardı da ameliyat mı yapmadı? Yatak vardı da hasta mı yatırmadı? Ünite vardı da anjiyo mu yapmadı? Laboratuvar vardı da patoloji mi sonucu bakmadı? Şimdi hekimlerimize siz iş yapmıyorsunuz, performans yapmıyorsunuz diye ücretleri kesilmeye çalışılmaktadır. Devre dışı kalan hastaneleri hekimler yapmadı. Yerlerini hekimler belirlemedi. Doğru yerlere yapılmayan, doğru şekilde yapılmayan binaların faturasını hekimler neden ödesin? Bu yanlış politika Kahramanmaraş sağlık sistemini daha da geriye götürecektir.
BU TÜR OLAYLAR HEKİMLERİN ŞEHİRDEN AYRILMASINA SEBEP OLUYOR
Barınma şartlarının zorlaştığı, hayat pahalılığının arttığı bu dönemde bir de hekimlerini ücretlerini düşürmek Kahramanmaraş’tan ayrılan hekim sayısını artıracak, halkımız hekim bulamaz hale gelecektir. Hastalarımız komşu illere sevk edilecektir. Kahramanmaraşlılar kendi memleketinde sağlık hizmeti almayı hak etmektedir.
KAHRAMANMARAŞ SAĞLIĞINA SAHİP ÇIKIN
Biz acilen doğru yerlere, doğru tasarlanmış, bizim ve hastalarımızın can güvenliğini sağlayacak hastane binalarının yapılmasını istiyoruz. Bu binalar yapılırken geçmişte yapılan yanlışların dışlanarak bizlerle ile istişare yapılmasını istiyoruz. Tüm bunlar yapılırken hekimlerimize, tüm sağlık çalışanlarına bu süreçte performans gözetilmeksizin ödeme yapılmasını istiyoruz. Depremin faturasının hekimlere kesilmemesini istiyoruz. Yerel idarecilerimize, milletvekillerine, tüm halkımıza, Kahramanmaraş sağlığına sahip çıkmaları konusunda çağrı yapıyoruz.”
Haber: Eyüp Kağan Atlı