Üniversitedeki Tarih bölümünü Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) başlayıp İstanbul Üniversitesinde tamamlayan ve Kahramanmaraş’ta 160 okulda 16 bine yakın öğrenciye “Tarih okumak akıllandırır” mottosuyla seminerler veren Kahramanmaraşlı Tarihçi Yazar Mehmet Işık, Tarih biliminin önemi ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Tarih biliminin, bir millet için çok önemli olduğunu, tarihte yaşananları anlamanın toplumun geleceğine yön vereceğini de vurguladı.275919381_10160156002993724_926947331330089617_n-1

TARİH OKUMAK AKILLANDIRIR

Tarih Biliminin okumanın insanları akıllandıracağını ifade eden Mehmet Işık, “Tarih bir milletin hafızasıdır, bir insanın hafızası neyi ifade ediyorsa Tarih’te toplumlar için onu ifade eder. Alzaymır olmuş bir kişi dışarıdan nasıl üzülerek takip ediliyorsa aynısını toplumlar için söyleyebiliriz. Tarih, toplumların şahdamarıdır, bunu kestiğinizde mankurtlaşır, kendi değerlerini kaybeder, kendi değerlerini kaybeden toplum muhakkak infilak eder ve bozulur. Tarih, mucizevi bir şekilde insanoğlunun yaparak yaşayarak meydana çıkardığı bir yaşamın bugün incelenmesi ve geleceğe rehber olmasıdır. Her 10 yılda bir 20 yılda bir temizlik yapılırsa, arşivler yok edilirse hiçbir şey inşa edemezsiniz. İnsanların yaparak meydana getirdiği medeniyet bulgusunu, insanlar Tarih vasıtasıyla öğrenirler ve gelecek nesillere aktarırlar. Sadece aktarmakla kalınmaz, aynı zamanda bugünü de rahat yaşamanızı sağlar. Tarih, günceldir aslında. Mısırlılarla Hititlilerin Kadeş antlaşmasını Suriye topraklarında yaptığını anlarsan; bugünkü Suriye’nin, Esad, İran, Rusya, Amerika ve Türkiye arasında neden bu kadar büyük bir krize neden olduğunu çok iyi anlarsın. Tarih bugünü anlamanızı da sağlar, Tarih okumak akıllandırır, Tarih ders çıkarttırır” ifadelerini kullandı.

TARİH BİLMEK TOPLUM MÜHENDİSLİĞİNİN BİRİNCİ BASAMAĞIDIR

Işık Tarih bilmenin toplumu anlama konusundaki önemi vurgu yaptı, “Memlekette bir sürü tarihçi çıkabilir, Tarihçi olduğunu iddia edenler olabilir. Toplumumuzun da bunu ayıramadığını düşünüyorum. Tarih lisansına ya da Tarih formasyonuna sahip olmakla Araştırmacı Tarihçi olmak arasında çok fark var. Araştırmacı olabilir, bir şeyler bulur ama bunu Tarih diliyle okuyamaz, Tarih diliyle okumak için, Sosyoloji bilmek gerekir, Coğrafya bilmek gerekir, toplumu iyi analiz etmek gerekiyor. Tarih bilmek bir nevi toplum mühendisliğinin birinci basamağıdır. Tarihçiyim, Akademik yönden eksiği olan birisi değilim, Akademide de Yüksek Lisansımı yaptım, Doktora kapısında bekleyen birisiyim. Tarih biliminin esaslarına uygun olarak, Tarih üretmeye çalışan, Tarihi aydınlığa çıkarmaya çalışan, tarihi olayları insanların kullanabilecekleri fayda sağlayabilecekleri bir noktaya taşımaya çalışan birisiyim.”275168813_10160135632798724_7493840259009353996_n-1

VİZYONER ÇOCUKLAR YETİŞTİRECEĞİZ

Geçtiğimiz Eğitim-Öğretim yılında birçok öğrenciye seminer düzenlediğini ve seminerlerle vizyoner gençler yetiştireceklerinin altını çizen Tarihçi Yazar Mehmet, “Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş’a, eski Türkoğlu Kaymakamı Mahmut Ersanlıoğlu’na,  Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen’e ve Dulkadiroğlu Milli Eğitim Müdürü Harun Kurt’a bana okulların kapılarını açtıkları için teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz yıl 160 okulda, 16 bin öğrenciye ‘Tarih okumak akıllandırır’ mottosuyla seminerler verdim. Biruni, Ali Kuşcu, Takiyüddin, Tesla, Edison, Benz kardeşler, günümüzün aydın vizyoner ve Türk Tarihine yön verecek şahsiyetleri Aziz Sancar, Uğur Türeci, Selçuk Bayraktar, bunların hepsini çocuklarımıza anlattık. Harika geri dönüşler var. ‘Tarih okumak akıllandırır’ mottosu Kahramanmaraş tarihine işlendi. Bunlara devam edeceğiz. Analitik düşünmeyi sağlayacağız, vizyoner çocuklar yetiştireceğiz. Tarihini bilen, Tarihi ile barışık, kendi Tarihine küfreden değil, kendi Tarihinin nimetlerinden faydalanan ve büyük Tarihler inşa edecek adamlar yetiştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.   

TARİHTEKİ BÜYÜK İNSANLARDAN BİR ŞEYLER ALMADAN GELECEĞİ İNŞA EDEMEZSİNİZ!

Tarihteki önemli kişilerden çıkarılacak derslere de değinen Mehmet Işık, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Türk Çocuğu ecdadını tanıdıkça çok daha büyük işler yapacak’ sözünü unutmamamız gerekiyor. Selçuk Bayraktar’a soruluyor, ‘Kimi örnek aldın?’ diye, ‘Ben Fatih Sultan Mehmet Han’ı örnek aldım. O İstanbul’un surlarını aşamayacağını anladığı an havan topunu icat etti’ diyor. Bugün F-35’ü alamayınca Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB 2’yi icat etti. Yokluk insana icat ettirir. Bütün dünyayı, covid virüsünden koruyan biontech aşısını bulanlardı. İcat yapanlara, insanlık tarihine katkı sağlayanlara soruyoruz ‘Kimleri örnek aldın?’ diye soruluyor, ‘Ben Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir sözünü örnek aldım’ diyor. Mustafa Kemal Atatürk’e soruluyor ‘Timur’u, Fatih Sultan Mehmet Han’ı örnek aldım’ diyor. Bilge Kağan’dan, Gazneli Mahmut’tan, Divan-ı Lügatül Türk’ten, Kaşgarlı Mahmut’tan, Hoca Ahmet Yesevi’den bir şeyler alamadan geleceği inşa edemezsiniz” diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’IN KÜLTÜREL ANLAMDAKİ DEĞİŞİMİYLE İLGİLİ DE BİR ÇALIŞMA YOK

Tarihçi Yazar Mehmet Işık, Kahramanmaraş’taki kültürel çalışmaların yetersiz olduğunu belirtti. Işık, “Kahramanmaraş Tarihi, kısmen çalışılmış. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanmış bir Kahramanmaraş Tarihi kitabı var. Ancak Kahramanmaraş Halkı’nın kültür oluşturması anlamında çalışmalar olduğunu söyleyemeyiz. Kahramanmaraş’ın suları henüz çalışılmış değil, pınarları da çalışılmış değil. Kahramanmaraş’ın kültürel anlamdaki değişimiyle ilgili de bir çalışma yok. Ticaretiyle de ilgili bir çalışma yok. Hala Kapalıçarşı ve Demirciler Çarşısı gibi çarşılar etrafında şekillenen bir Kahramanmaraş tarih algısı var. Bu doğru bir durum değil. Bunun mutlaka değişmesi gerekiyor. Yerleşme anlamında Eski Maraş, Yeni Maraş bu bir tartışma konusu. Geçenlerde Hititler Dönemi’nde Kahramanmaraş’ın merkezi Ayvalık Barajı’nın aşağı tarafı, Erkenez Çayı’nın ortası olan bölgeye gidip orada Hititlerin, Eski Maraş’ı gördük. Arkeolojik çalışmalar tam anlamıyla yapılsa Kahramanmaraş Tarihi baştan sona değişir. Eski Maraş’ın bugün Karaziyaret ile Namık Kemal arasında bulunan muhit olduğu düşünülüyor. Bunun 10-15 kilometre yukarısında asıl Maraş’ın merkezi olan bölge var” dedi.  

OVANIN İÇİNE DOĞRU YERLEŞİM YERLERİ AÇMAYA BAŞLADIK

Kahramanmaraş’ın yerleşimi hakkında da konuşan Mehmet Işık konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Bugün Kahramanmaraş’ın içinde bulunduğu coğrafya, özellikle ovaya yakın olan yerler birinci derece deprem bölgesi. Oysa eski Maraşlılar, evlerini genelde Divanlı’ya, Kümbet’e, Pınarbaşı’na, daha yukarılara yani sağlam kayaçların olduğu yerlerde oturmuşlar. Depremden kaçarak şehri hep oraya kurmuşlar. Biz bugün deprem algısını ve olgusunu unutarak, ovanın içine doğru yerleşim yerleri açmaya başladık. Bu büyük bir felakettir. Bugün Tekerek Bölgesi’ne ve üniversitenin olduğu bölgeye baktığımızda deprem riskiyle karşı karşıyadır. Bunun sebebi tarih bilincinin olmamasıdır. Biraz tarih bilseler, deprem tarihini bilseler, birazcık coğrafyayı bilseler, nereye ev yapılır, nereye yapılmaz bunu çok net bir şekilde öğrenebilirler. Bugün Önsen, Kurtlar, Karadere hattı çok sağlam bir altyapıya sahip. Buralar şehrin yeni gelişim alanı olarak kullanılabilir ve buraya şehrin taşınması gerekebilir. Çünkü Dulkadiroğlu Bölgesi’ne yani doğuya doğru gittiğimizde bu defa da Ahır Dağı’ndan aşağıya, kayma topraklar üzerine inşaatlar yapılıyor. Bunlara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Yerleşimi iyi bilmemiz lazım. Coğrafyayı iyi tanımamız lazım. Kahramanmaraş’ın kültürel dokularını iyi tanımamız gerekiyor.”

Haber: Alpaslan Oğuz Davut

Editör: Didem Kayabaşı