Dondurması, kırmızıbiberi ve zengin mutfak lezzeti ile bilinen Kahramanmaraş’ta, “Maraş çöreği” de lezzet dünyasındaki yerini aldı. Maya kullanılarak yapılan çörekler hem bozulmuyor hem de uzun müddet tok tutuyor. Hoşaf, karpuz, üzüm, peynir gibi aperatif yiyecekler ile yenildiği zaman uzun müddet tokluk hissi veren çörekler, il dışına ve yurt dışına da gönderiliyor.

ÇÖREĞİMİZ RAMAZAN GÜNLERİNDE TOK TUTAR”

Konu hakkında gazetemize açıklama yapan, çörek ustası İlhami Adıgüzel, “Maraş Çöreğinin” faydalarını anlattı. Çöreğin tarihinin Osmanlı’ya kadar uzandığını ifade eden Adıgüzel, şunları söyledi: “Çöreğimizin özelliği geçmişte özellikle Ramazan Bayramlarında misafir ikramı olarak değerlendirildi. Bayramdan önce evlerde hamurlar yapılırdı ve fırınlarda pişirilirdi. Şimdilerde ise günlük üretim yapıyoruz. Vatandaşlarımız ihtiyaçları nispetinde çörekleri alıp tüketiyor. Çöreğin özelliği, yumuşak olması, bunun yanında orta gevrek, çıtır gevrek ve fıstıklı gibi çeşitlerimiz var. Çöreğimiz Ramazan günlerinde tok tutar. Geceleri sahura kalkıldığında diyelim ki kompostoyla, üzüm, karpuz ve peynirle tüketildiğinde tok tutar ve açlığa dayanıklılığı artırır.”

GÜNLÜK ÜRETİYORUZ”

Çöreğin Osmanlı’dan bugüne kadar üretildiğini de dile getiren Adıgüzel, bu nedenle geleneksel hale gelen bu ürünün şehir dışına da hediye olarak gönderildiğini belirtti. Çöreklerde maya kullandıklarını ve böylelikle bozulmanın da önüne geçtiklerini kaydeden Adıgüzel, “Çörekte maya kullanırız, bu nedenle mideye zarar vermez. Günlük olarak üretiyoruz. İnsanlarımız bunu alıp dolaba koyuyorlar, sonra mikrodalgada ısıtıp tüketiyor. Yine çıtır çöreklerimiz, istendiği kadar dışarıda kalsın bozulmaz. Çünkü natürel. Ayrıca bu çörekler Kahramanmaraşlılar tarafından, şehir dışındaki eşine, dostuna veya okuyan çocuklarına gönderilir. Yani geleneksel bir ürün” diye konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz