6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Ağyar bölgesinde, TOKİ tarafından yapımı devam eden deprem konutlarını incelemek için bölgeye ziyaret gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, orta hasarlı yapılarla ilgili de açıklamalarda bulundu. Başkan Güngör, “Orta hasarlı binaları güçlendireceğiz ya da yıkacağız. Güçlendirmek için malikler, kat mülkiyeti kanunundaki çoğunluğu sağlayarak bir proje hazırlamak zorundadır. Yüzde 80 oranda malik “binamızı güçlendirmek istiyoruz”, diyerek iradesini ortaya koymaları gerekiyor. Bu iradeyi ortaya koyduktan sonra bir güçlendirme projesi hazırlamak zorundalar, bu projeyle beraber belediyeye müracaat edecekler. Bu projeyi hazırlayıp belediyeye sunduklarında belediye de bunu bir değerlendirmeye tabi tutacak. Eğer uygunsa, ruhsat verilip güçlendirme yapılabilecek. Orta hasarlı binalar ruhsat alınmadan hiçbir şekilde güçlendirilemez. Ruhsat olmadan güçlendirmeye kalkanlar cezai işlemle karşı karşıya kalırlar.
YAPININ YIKILMASINI İSTEYEN MALİKLER AFAD’A BAŞVURU YAPACAK
Malikler, orta hasarlı yapının yıkılmasını isterlerse, yine kat mülkiyeti kanunundaki çoğunluğu sağlayarak, yani yüzde 80 oranında malik sayısıyla, yıkım kararlarını alıp AFAD'a müracaat edecekler. Yıkım isteyen malikler, aynen yıkılmış bina gibi hak sahipliğinden yararlanabilecek. İsterlerse binayı kendileri yıkabilecek ya da bina AFAD tarafından yıkılacak.
1 YILIN SONUNDA HİÇBİR İŞLEM YAPILMAYAN ORTA HASARLILAR YIKILACAK
Malikler, orta hasarlı binanın yıkılıp, yerinde dönüşümden istifade etmek isterlerse yerinde dönüşüm kanununa göre, konuttaki hak sahiplerinin yüzde 51’inin onayıyla müracaat edecekler. Hem hibe, hem de kredi imkânlarından yaralanarak binalarını dönüştürmüş olacaklar. Tüm bunlardan istifade etmeyen, müracaat etmeyen orta hasarlı binalar, 1 yılın sonunda eğer herhangi bir işlem görmemişse yıkılacak” ifadelerini kullandı.
Haber: Eyüp Kağan Atlı