6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler büyük yıkımlara neden olurken, devletin her kademesi de yıkımlara ilişkin harekete geçerek yaraları sarmaya başladı. Öncelikli olarak illerde ticaretin devam etmesi için önemli adımlar atılırken, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı da faizsiz kredi desteğini hayata geçirdi. Deprem bölgesi illere giderek KOSGEB’in sunduğu kredilerle ilgili bilgilendirmelerde bulunan KOSGEB Finansman Daire Başkanı Mehmet Haşim Karaman, KOSGEB Kahramanmaraş İl Müdürü Yasin Yüksel ile birlikte Gazetemizi ziyaret etti. Yazı İşleri Müdürümüz Mahmut Beyaz’a bilgiler sunan Finansman Daire Başkanı Mehmet Haşim Karaman, işletmeleri kredilerden yararlanmaya davet etti.
İŞLETMEMİZ HERHANGİ BİR FAİZ YÜKÜ ALTINA GİRMİYOR
Kredilere müracaatların internet ortamında yapıldığına dikkat çeken Karaman, “Kahramanmaraşlı kardeşlerimize, hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yakınlarını kaybeden tüm hemşerilerime de baş sağlığı diliyorum. Bu günleri el birliği ile atlatacağız. KOSGEB olarak biz depremin hemen akabinde bir aksiyon aldık. Deprem bölgelerine nasıl yardımcı olabiliriz? Buradaki işletmelerimize nasıl destekler sağlarız, gibi bir çalışmamız oldu. Sonuç olarak Bakanımız geçtiğimiz hafta bir destek programı açıkladı. Bu kapsamda deprem bölgelerinde yer alan 11 ilimizde mikro işletmelerimize 250 bin, küçük işletmelerimize 500 bin ve orta işletmelerimize de 1 Milyon Liralık faizsiz kredi desteği çıkardık. Burada işletmelerinin, iş yerlerinin hafif ya da daha üstü hasarlı olması durumunda bu rakamlarda yüzde 50 oranında arttırma uygulanacak. 250 bin Liralık destek 375 bin Lira, 500 bin Liralık destek 750 bin Lira, 1 Milyon Liralık destek ise 1,5 Milyon Lira olarak uygulanacak. Bunun için işletmelerimizin öncelikle KOSGEB kayıtları yoksa e-Devlet sistemine girip KOSGEB bilgi beyannamelerine ilk önce kayıt olmaları gerekiyor. Akabinde bilgi beyannamelerini güncellemeleri gerekiyor. Akabinde ise bankaya müracaat etmeleri gerekiyor. Ancak kayıt işlemlerini yapmakta zorlanan işletmelerimiz olursa hem KOSGEB müdürlüklerimizle hem bankalarla görüştük. O konuda gerekli yardımı sağlayacaklar. Kredimizin koşulları şöyle: Burada işletmemiz herhangi bir faiz yükü altına girmiyor. 12 ay ödemesiz bir dönemi var. Daha sonra ki süreçte de 24 aylık ödeme var. Toplamda 36 aylık bir vade, ancak ödemeler daha sonraki dönemlerde aylık değil, 3’er aylık dönemler halinde olacak” dedi.
BİR ŞEKİLDE YARALARINA MERHEM OLMAYA ÇALIŞIYORUZ
Kredi kullanıcıların genel olarak Organize Sanayi’nde, Küçük Sanayi sitesi ve İmalat Sanayi’sin de yer alan işletmeler olduğuna vurgu yapan Karaman, “Ancak buna ilaveten kümeleme grupları dediğimiz grupları ben gördüm. Kocaeli Belediyesi’nin oluşturduğu bir kümeleme grubu var. Orada 30-35 esnaf bir arada hizmet veriyor. Bunun içerisinde bakkalı, kunduracısı, oyuncakçısı da var. Bu tür kümeleme gruplarında yer alan işletmeler NACE kodları uymasa dahi bu destekten faydalanabilirler. Benim buradaki tavsiyem: Mümkün oldukça bu kredileri kullansınlar. Tam olarak dertlerine derman olur mu? Diyemeyiz. Bir şekilde yaralarına merhem olmaya çalışıyoruz. Herkesin kendi ölçeğine göre. Ama mutlaka burada işletmelerimizin tabi sonuçta şöyle bir durum var; kredi banka tarafından kullandırıldığı için paranın ana riski de bankaya ait. Dolayısıyla bankalar belli bir ölçütler, kıstaslar arıyorlar işletmelerde. Teminat istiyorlar. Bunun önüne geçmek için desteğimiz, kredi garanti fonu tarafından kefaletlendiriliyor. Dolayısıyla yüzde 80 oranında kredibilite problemi yaşayan işletmelerimizin de kredi kullanmaları biraz daha kolaylaşmış olacaktır’’ ifadelerini kullandı.
Haber: Yunus Emre Bayır