Irak, Suriye, Libya derken yeni gündemimiz Kazakistan oldu.

Dünyada dengeleri değiştiren oyunların yeni versiyonu, bu topraklarda sergileniyor.

LPG'ye yapılan zamlar ve ülkedeki ekonomik sorunlar gerekçe gösterilerek başlayan protestolar, ülkenin tamamına yayılarak sokak çatışmalarına dönüştü.

Bilanço: İkisi çocuk 164 ölü... Yüzlerce yaralı...

Arkasından zamlar geri alındı. Hükümet istifa etti.

Kazakistan yönetimi de olayları kontrol edemeyince, Rusya'yı yardıma çağırdı!

Devreye de KGAÖ girdi.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü... NATO'ya karşı bir örgütlenme. Üyeleri: Rusya, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Belarus'tur.

Rus birlikleri ağırlıklı olmak üzere ülkeye hemen asker sevk edildi; gaz zammı, olaylar derken bir baktık, Ruslar ülkeyi işgal etti!

Kazanan yine Rusya oldu!

Buradaki ilginç detay, Türk Devletleri Teşkilatı'nın devre dışı bırakılması...

Bilindiği gibi Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurucu aklı Kazakistan'dı. Kazakistan, Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan ve Özbekistan'la birlikte 5 üyesi arasında yer alıyor.

Teşkilatın gözlemci üyeleri arasında ise Türkmenistan ve Macaristan bulunuyor. Fransa'nın Le Monde gazetesi, olaylarla ilgili güzel bir yorum yapmış: Organize olayların, Kazakistan'ın Türkiye ile ilerleme kaydettiği bir dönemde yaşanmasına dikkat çekmiş. NATO ülkesi olan Türkiye'den insansız hava araçları ve silah satın almasının altını çizmiş.

Bekleyelim, görelim. Pandora'nın kutusundan ne çıkacak?

Şimdi Kazakistan'ı tanıyalım: Yüzölçümü olarak Türkiye'nin üç buçuk kat büyüklüğündedir. Bir anlamda en geniş topraklara sahip Türk devletidir. Hem Orta Asya hem de Doğu Avrupa'da bulunan topraklarında, 19 milyona yaklaşan nüfusu barındırmaktadır.

Petrol ve doğalgazın yanı sıra altın ve uranyum dahil pek çok doğal zenginliğe sahiptir.

Nüfusun %63'lük kesimini Kazaklar, %23'ünü ise Ruslar oluşturur. Nüfusun etnik dağılımında Özbekler, Uygur Türkleri ve Ukraynalılar da bulunuyor.

Rakamlardan da anlaşıldığı gibi ağırlıklı olarak iki kazak toplumu vardır.

  1. Han'ın soyundan gelen bugünkü Kazakistan kazakları Müslüman olup Turani bir millettir. Türkiye Türkleri ile tarihi, dinsel ve kültürel gönül birliktelikleri mevcuttur.

Diğeri de Don Kazaklarıdır. Slav bir millettir.

Ukrayna ve Güney Rusya yerli halklarının karışımı ile 15. Yüzyılda Don ve Dinyeper Nehirleri civarında ortaya çıkan etnik bir gruptur. Bu topluluk savaşçı özellikleriyle tanınmaktadır.

Don Kazakları, Kuzey Kafkasya'daki Çerkezlerle yapılan savaşlarda vahşilikleri ve acımasızlıklarıyla Rusların en büyük silahı olmuş ve yükseliş dönemindeki Rus İmparatorluğu'nun vurucu gücü rolünü üstlenmişlerdir.

Kazakistan, işte böyle bir ülke... Günümüzde ise yeni hesaplaşmalar yaşanıyor. Bölgedeki kirli eller arayış içinde...

Orta Asya Bölgesi'nin en önemli istikrar merkezi olarak görülen Türk yurdunu, yangın yerine çevirmek istiyorlar.

Ama başaramayacaklar.