I M G 8896

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Savunma Sanayisi ve TUSAŞ, deprem bölgesi illerin ihyası ve istihdamını artırmaya yönelik bir çok yatırımı hayata geçirirken, depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta da Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi'ne 1 milyar liralık bütçeyle helikopter ve uçak parçası üretim tesisi inşa edilmişti. 8 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan ve ilk etapta 100 kişinin istihdam edileceği tesisin açılış töreni düzenlenirken, tesiste üretim faaliyetleri de başladı. Uçak ve helikopter parçası üretimi yapılacak tesiste görev alacak personeller TUSAŞ'ta eğitimden geçerek görevbaşı yaptı. Böylelikle Kahramanmaraş, tekstil ve mutfak eşyası üretiminin yanı sıra savunma sanayiine de katkı verecek iller arasında yer alacak. Düzenlenen açılış törenine, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, KMTSO Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, siyasi partilerin il ve ilçe teşkilatları, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Emin Mehmet Terzioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Av. Fırat Görgel, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Gökhan İnan, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan ve çok sayıda davetli katıldı.

DÜNYANIN ÖNEMLİ ŞİRKETLERİNE BURADAN PARÇALAR ÜRETİLECEK

Tusaş Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan

Türkiye’nin dünyadaki önemli şirketlere parçalar göndereceğini vurgulayan TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan; “Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda savunma sanayi başkanlığımızın deprem bölgelerinde iskân ve istihdam programı çerçevesinde depreme maruz kalan illerde yatırım yapılmasına karar verilmiştir. Bu bağlamda Kahramanmaraş şehrinin mevcut sanayi altyapısı da dikkate alınarak TUSAŞ Kahramanmaraş'a yönlendirilmiştir. TUSAŞ yetkilileri olarak Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası, Kahramanmaraş Ticaret Borsası, Kahramanmaraş Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve Milletvekillerimizle yapmış olduğumuz koordinasyon neticesinde içinde bulunduğumuz Türkoğlu Organize Sanayi'de bulunan bu binanın kiralanmasına karar verilmiştir. TUSAŞ hemen Kahramanmaraş’a bir şube açarak bu binanın TUSAŞ'la üretilecek olanların üretilmesine yönelik altyapı hazırlığına başlamıştır. Bir taraftan inşa faaliyetleri, bir taraftan elektrik, mekanik ve güvenlik sistemleri tamamlanmak üzere hummalı bir çalışma başlatılmış. 6 aylık gibi kısa bir süre içerisinde bu bina hangar yapıdan bu gördüğünüz hale getirilmiştir. TUSAŞ'ın Kahramanmaraş tesislerinde planlanan üretimi için makine, teçhizat parkı ve sistemleri tanımlanmış, bunların 3 adedinin Ankara TUSAŞ tesislerinden getirilmesine ve diğerlerinin de yeni alınarak sipariş edilmesine karar verilmiştir. Makine teçhizatların önemli bir kısmı tamamlanmış ve bugün itibariyle sizlerin de teşrifleriyle bu tesisi açarak uçak ve havacılık yapısalları parçalarını üretmeye başlıyoruz inşallah. TUSAŞ olarak bir taraftan tesisin hazırlanması, diğer taraftan bu tesiste çalışacak olan personelim tanımlaması yapılmıştır. Bu bağlamda Kahramanmaraşlı depremzede olmak kaydıyla ilan edilen kadrolara müracaat eden adaylar arasından vasıfları uygun olan personeller istihdam edilmiştir. İstihdam edilen arkadaşlar programın birinci etabında 5 mühendis, uzman, 17 teknisyen, 9 İdari, hizmetli ve güvenlik personeli olmak üzere 33 adet olarak göreve başlamışlardır. Bu arkadaşların Ankara'da eğitimleri tamamlanmış ve 29 adedi şu an Kahramanmaraş'ta bu tesislerde çalışmalarına başlamışlardır. Bu tesiste istihdam edilecek personel sayısının 2024 yılına kadar 50 kişiye ulaşması ve ilerleyen zamanlarda tam kapasiteye geçip 3 vardiyaya geldiğimizde 120 kişiye çıkartılması hedeflenmiştir. TUSAŞ olarak depremin hemen ardından kurmuş olduğumuz ileri teknoloji bu tesisin bölgemiz adına bir başlangıç olacağını ve ilerleyen dönemlerde daha da büyüyeceğini, kendi ekosistemin yetiştireceğini değerlendirmekteyiz. Bu tesiste üretilen parçalar ve önemli komponentler bir taraftan TUSAŞ tarafından üretilen kendi özgün ürünlerimizde kullanılırken diğer taraftan da TUSAŞ'ın bir alt sistem üreticisi olarak kurguladığımız Airbus, Boeing ve Spirit gibi dünyanın önemli şirketlerine de buradan parçalar üretilip gönderilecektir” dedi.

ŞEHRİN YENİDEN AYAĞA KALKMASI ÜRETİM VE İSTİHDAM FAALİYETLERİYLE DOĞRU ORANTILIDIR

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer

Kahramanmaraş’ın yeniden ayağa kalkmasının şehirde üretim ve istihdamın artırılmasıyla doğru orantılı olduğunu belirten Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer; “Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığımız tarafından deprem bölgelerinde yaraların sarılması adına başlatılan iskan ve istihdam projesi kapsamında Türk Havacılık Uzay Sanayi yani TUSAŞ tarafından yapımı tamamlanan uçak ve helikopter parçası üretim tesisinin ilimizde açılıyor olmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. 6 Şubat asrın felaketi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bilindiği üzere devlet yatırımlarının ve Türkiye'nin büyük çoğunluğu deprem bölgelerine aktarıldı. Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığımız da çok önemli bir üretim tesisini şehrimize kazandırdı. TUSAŞ yetkilileri ve Kahramanmaraş Ticaret Sanayi ve Yönetim Kurulu ile yapılan görüşmeler ve anlaşmalar doğrultusunda Türkoğlu OSB'miz içerisinde uçak, İHA ve helikopter parçalarını üretmek üzere önemli bir tesisi şehrimizde faaliyete geçiriyoruz. Unutmayalım ki depremi yaşamış bir şehrin yeniden ayağa kalkması, şehirde üretim ve istihdam faaliyetleriyle doğru orantıda olduğu bir gerçektir. TUSAŞ bu tesisiyle hem ekonomik hem de istihdam anlamında ilimize büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca Türkiye yüzyılı hedefleri yolunda çok önemli paya sahip olan savunma sanayisine şehrimizden katkı sunacak olmasıda bizim için önemli bir prestij kaynağı olacaktır. İhracatın büyük bir kısmını tekstil ve çelik mutfak eşyalarından yapan ilimiz bundan sonraki süreçte bu yatırımla beraber savunma sanayisinde de iddialı hale geleceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

REFAH SEVİYESİ YÜKSELMİŞ BİR KAHRAMANMARAŞ'I İNŞA ETMİŞ OLACAĞIZ

Tarım, Orman Ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci

TUSAŞ’ın havacılık sanayi ile ilgili her türlü parçayı üretmeye başlayacağına ve Kahramanmaraş’a katma değer getireceğine işaret eden Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci; “6 Şubat bu ülkenin kamu ve özel sektör olarak hiç ayrım yapmaksızın yaşlısı, genci, zengini, fakiri ve bu civarda yaşayan diğer illerde ikamet eden hatta ülke dışından gelerek bu dayanışmayı gösteren bir milli dayanışmaya örneklik teşkil edecek bir gün oldu. Biz 6 Şubat'ı Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği şekliyle artık afet ve milli dayanışma günü ilan edeceğiz. Kahramanmaraş'ımız 21 Şubat'ta bu ülkenin gurur duyduğu bir şey yaşadı. İlk parçası üretildiğinde kalorifer peteği diye dalga geçenlerin, alay edenlerin ve bu ülkenin gelişmesinden mutlu olmayıp bu ülkenin dışa bağımlılığının devam etmesini arzu edenlerin heveslerinin kursakta kaldığı o KAAN’ın gökyüzünde Ankara semalarında 13 dakika boyunca arzı endam ettiği bir gündü. Biz artık savunma sanayinde yüzde seksenlerin üzerine çıktık. Kahramanmaraş olarak mutluyuz. Zira bugün resmi açılışı yapılacak olan bu tesis KAAN başta olmak üzere GÖKBEY'inden ATAK Helikopterine, HÜRKUŞ'undan İHA'larına SİHA'larına, bütün savunma sanayi, araç, gereç alet, ekipmanlara parça üretecek olan bir tesisin içindeyiz. Aslında Kahramanmaraş için bir TUSAŞ yatırımı öncesi Kahramanmaraş, bir de TUSAŞ yatırımı sonrası Kahramanmaraş diye bir miladı da belirlemiştir. Bizim bir yol haritamızı ortaya koymuştur. Zira Cumhurbaşkanımız bu tesisle beraber Kahramankazan'dan sonra bu ülkede taşrada ilk tesis olacak büyük bir yerleşkenin de kurulmasıyla ilgili talimatları vermiştir. TUSAŞ öncesi ve sonrası diyoruz zira bunun adımları atıldı. Bu tesisle beraber yaklaşık maliyeti 500 milyon Lira olan Airbus Tutaş Havacılık Meslek Yüksekokulu da inşallah İstiklal Üniversitemizin bünyesinde eğitim öğretimine başlamış olacak. Sayın Cumhurbaşkanımız bu da yetmez dedi. İstiklal Teknik Üniversitesi’nin genel konseptli bir üniversite olması yerine bir teknik üniversite, tematik üniversite olmasının talimatını da verdi. Üniversitenin bir teknik üniversiteye dönüşmesi ve dolayısıyla bünyesinde yer alacak teknik fakültelerin, okulların, bu şehre ve ülkemiz savunma sanayi başta olmak üzere bu katma değer ürün üreten, alana hizmet edecek gençleri, akıl teri dökecek gençleri yetiştirecek bir üniversite olması bizim için çok çok önemliydi. Bundan sonra daha fazla üretim, daha fazla ihracat, daha fazla istihdam ve böylelikle de refah seviyesi yükselmiş bir Kahramanmaraş'ı depreme rağmen bir an önce inşa etmiş olacağız. Biz buna da yeni Kahramanmaraş diyoruz” sözlerini kaydetti.

DÜN “KAAN” YARIN BAŞKA UNSURLARLA BİRLİKTE YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Bütün dünyanın yakından ve takdirle takip ettiği gibi beşinci nesil milli muharip uçağımız “KAAN” gökyüzüne uçtu. Kahramanmaraş'ta TUSAŞ havacılık yapısallarla ilgili bu üretim tesisinin açılış merasiminde de yeniden ufka bakarak daha fazla umutlanıyoruz. Dünden bugüne acılar taşıdık ama hiç tereddüttünüz olmasın. Bu acıları, bu hüzünleri; sevinçlere, müjdelere taşımak suretiyle Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Savunma Sanayi Başkanı’mızın koordinasyonunda ve öncülüğünde bütün savunma sanayi şirketlerimizin yöneticilerinin ve çalışanlarının çok düşkün gayretiyle sizlerle birlikte Kahramanmaraş'ta olduğu gibi yurdun dört bir tarafındaki bu tahkimatı yapmaya iyilikleri hayrı artırmaya, güzellikleri çoğaltmaya hep birlikte devam edeceğiz Bu bizim kardeşliğimizi, birliğimizi, dayanışmamızı daha fazla tahkim edecek, birbirimize daha fazla ihtiyacımız olduğunu bir defa daha hatırlatmamıza vesile olacaktır. Ben Kahramanmaraş'ta ve 6 Şubat 2023 depremiyle yurdun dört bir tarafında ve bundan önceki depremlerde de hayatını kaybeden bütün kardeşlerimize Rabb'imden rahmet niyaz ediyorum, mekanları cennet olsun. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yaralarımızı sarmak için çok daha fazla umutlandık. Dün ve bugün daha fazla umutla yarına doğru yolumuza devam ediyoruz. Saygıdeğer Bakanım da ifade etti. Dünya lideri ufku, vizyonu çok geniş özel bir insanın liderliğinde yolumuza devam ediyoruz. Dün “KAAN” yarın başka unsurlarla birlikte yolumuza devam edeceğiz. Şöyle inanıyoruz. Bu aziz millet için bu cennet vatan için, mazlum coğrafya için ve bize umut bağlamış milyarlar için daha fazla yapacak işimiz ve daha fazla söyleyecek sözümüz var. Rabb'im yardımcımız olsun. Bizi birbirimize daha fazla kardeş kılsın. Sevgimizi dayanışmamız muhabbetimizi daha fazla tahkim etsin ve daim etsin. Bu testin hayata geçmesinde ilk günden bugüne kadar emek veren bütün arkadaşlarımızı, kardeşlerimizi yürekten kutluyorum. Kahramanmaraş'ımız için hayırlı olsun.”

SAVUNMA SANAYİ, İLERİ TEKNOLOJİNİN VE SANAYİNİN LOKOMOTİFİ KONUMUNDADIR

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ise, “Bir ülkenin ilerleyişindeki en büyük gösterge sanayi ve teknolojidir. Bu dünyanın ekonomik olarak önde gelen ülkelerine baktığımızda sanayi ve teknoloji alanında ileride olduklarını gözlemlemekteyiz. İşte bu yüzden gelişmiş ve dünyada söz sahibi bir ülke olmak istiyorsak bu alanda hep beraber elimizi taşın altına koymak zorundayız. Savunma Sanayi, ileri teknolojinin ve sanayinin lokomotifi konumundadır. Bu alanda yapacağımız her çalışma bizi daha da ileriye taşıyacaktır. Türk savunma sanayinin dışa bağımlılığını bitirme hedefi, iyi bir noktaya gelmiş olup ülkemiz artık teknoloji ithal eden değil, teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna doğru emin adımlarla yürümeye devam etmektedir. İleri teknolojiye sahip savunma ürünlerinin inovasyon odaklı diğer sektörlere öncülük etmesine katkıda bulunması inancıyla kamu, üniversite ve özel sektör olarak hep birlikte gerçekleştireceğimiz çalışmalar sayesinde daha ileri seviyeye ulaştırılması ancak mümkün olabilecektir. Bugün açılışını yaptığımız tesisimizde, TUSAŞ'ın birçok programa destek vermek üzere mühendislik faaliyetleri ve teknolojik araştırmalar gerçekleştirilecek. Öncelikli olarak havacılık yapısalları geliştirmesi alanında çalışmalar yürütülecektir. Türk savunma sanayi ekosistemi, asrın felaketinin ilk anından itibaren gerek gönüllü insan gücü, gerek teknik donanım, gerekse yatırımları ile milletimizin hizmetinde olmuştur. 6 Şubat 2023’te yaşanan iki büyük yıkıcı depremin ardından Türk savunma sanayimiz tarafından geliştirilen insansız hava araçları, uydu sistemleri, farklı tip ve özelliklerde kameralar, radar sistemleri, jeneratörler ve haberleşme sistemleri gibi pek çok yerli ve milli teknolojik ürün ve sistem afetin başarıyla yönetilmesinde rol almıştır. Yapılan arama ve kurtarma faaliyetleri Savunma sanayimizin imkân ve kabiliyetlerinin topyekûn olarak milli kapasiteye katmış olduğu değeri bizlere bir kez daha bu anlamda ispatlamıştır.

TESİSİMİZ TAM KAPASİTEYE ULAŞTIĞINDA 120 PERSONELİN İSTİHDAMINI ÖNGÖRÜYORUZ

TUSAŞ firmamız tarafından organize edilen havacılık yapısalları üretim tesisinde uçak, İHA ve helikopter parçaları üretilecektir. Buradaki tesisimize ilaveten ikinci aşamada havaalanı bitişiğinde daha büyük bir üretim kurmayı ve bu tesisi ise 4 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. TUSAŞ Kahramankazan tesislerinde ortalama 4 ay eğitim alan depremzede vatandaşlarımız göreve başladılar. Yılsonu itibariyle tesisimizdeki istihdam sayısının 50’ye ulaşmasını planlıyoruz. Tesisimiz tam kapasiteye ulaştığında ise 120 personelin istihdamını öngörüyoruz. Tüm yatırımların neticesinde tam kapasitede istihdam sayısı bin 100 kişi olacak. Yine TUSAŞ firmamız tarafından ilimizde Havacılık Yapısalları Meslek Yüksekokulumuz kurulacaktır. Meslek Yüksekokulumuz için il merkezinde arazi tahsisi yapılmış, üniversitemiz ile protokol imzalanmış ve Airbus firması ile iş birliği için görüşmeler ve projelendirme çalışmaları devam etmektedir. 11 ilimizi etkileyen deprem oluşturduğu hasarın bir nebze de olsun giderilmesi amacıyla savunma sanayi başkanlığımız koordinesinde yürütülen tüm çalışma ve faaliyetlerin Kahramanmaraş ilimiz özelinde toplam yatırım tutarı 6 milyar TL'nin üzerinde olacaktır” şeklinde konuştu. 

Kaynak: MELİSA TÜRKMEN