İŞKUR Kahramanmaraş İl Müdürü Ali Güner’in verdiği bilgilere göre, İŞKUR Kahramanmaraş İl Müdürlüğü’ne kayıtlı kamu ve özel sektör dahil olmak üzere 13 bin 870 iş yeri bulunduğunu, geçen yıl Nisan ayı itibariyle İŞKUR’a kayıtlı 43 bin 244 işsiz bulunurken, bu yıl aynı ayda işsiz sayısının 34 bin 862’ye düştüğünü kaydetti. Güner, bu yıl gerçek işsiz sayısının 10-15 bin seviyelerinde olduğunu belirtirken, açıkladığı veriler içinde TYP çalışanlarının da olduğunun altını çizdi. Geçen yıl Nisan ayında 438 kişi işe yerleştirilirken, bu yıl aynı dönemde 1535 kişinin istihdam edildiğini, danışmanlık hizmeti alan kişi sayısının da geçen yıl 520 iken, bu yıl 2 bin 723’e ulaştığını açıkladı. Düzenlenen Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 16. Olağan Meclis Toplantısı’na; İŞKUR Kahramanmaraş İl Müdürü Ali Güner’in yanı sıra, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Hanifi Öksüz, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu ve çok sayıda iş insanı katılım sağladı.
KADIN İSTİHDAM PROJESİ VE DEPREM BÖLGELERİNE ÖZEL DESTEK
Bu yıl Kadın İstihdam Projesi kapsamında işverenlere iş başı eğitimi verildiğini belirten Güner, 137 programda 461 katılımcının yer aldığını söyledi: “Depremden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, İslahiye, Nurdağı, Adıyaman ve Malatya illerinde pozitif ayrımcılık yapılarak iş başı eğitim programları uygulandı. Açılan 137 programda 461 katılımcı yer alıyor. Bu programlarda sigortalı sayısının %30’u kursiyerlerden oluşuyor ve imalat sektöründe kurs süreleri 6 ay, perakende sektöründe ise 3 ay olarak belirleniyor. Kurs bitiminde istihdam yükümlülüğü 1 katı kadar zorunlu hale getirildi.’’
KADIN İSTİHDAMI İÇİN POZİTİF AYRIMCILIK PROJESİ
18-35 yaş arası kadın istihdamını artırmayı amaçlayan projede, faaliyet gösteren işçilerin SGK primleri, vergileri ve maaşları İŞKUR tarafından karşılandığını aktaran İŞKUR İl Müdürü Ali Güner; “Ayrıca, 0-66 ay arası çocuk sahibi kadın işçilere aylık 3 bin TL çocuk bakım desteği veriliyor. Programa kayıtlı olan 18-35 yaş arası kadınlar, her biri için 25 bin TL'ye kadar ücret, prim ve vergi ödemesi imkanından faydalanabiliyor. İŞKUR’un bu projeleri, Kahramanmaraş ve çevresindeki deprem bölgelerinde işsizlik oranlarını düşürmek ve kadın istihdamını artırmak için önemli bir adımdır” ifadelerini kullandı.
Güner konuşmasının devamında; kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık projeleri ile uzun vadeli istihdam sağlanırken, çocuk bakım desteği gibi teşvikler işverenlere katkı sağlıyor ve proje kapsamında çalışan kadın işçiye 0-66 ay aralığında çocuk sahibi olması halinde aylık 3.000 TL çocuk bakım desteği verildiğini söyledi.