Bayrama sayılı günler kala mağazalarda yoğunluk var ama vatandaşlar alışveriş yapmak yerine fiyat araştırması yapıyor.  Fiyatların pahalılığından dert yanan vatandaş ve esnaf, ekonomiden dolayı bu bayramın önceki bayramlar gibi hissettirmediğine dikkat çekti. Çarşı esnaflarından Cuma Şan, depremden önceki bayramlarda yoğunluğun daha çok olduğunu belirterek, vatandaşın kıyafet alımı için ne kadar bütçe ayırması gerektiği hakkında şunları kaydetti:

Cuma Şan

BİR ERKEĞİN GİYİNMESİ İÇİN EN AZ 1000 TL’Yİ GÖZDEN ÇIKARMASI GEREKİYOR

Kurban Bayramı için vatandaşlar kurban alımından sonra kıyafet alışverişine başlıyor. Biz çarşı esnafı olarak hazırlıklarımızı tamamladık, müşterilerimizi bekliyoruz. Bir erkeğin giyinebilmesi için gömlek pantolon en az 1000 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Bir gömlek fiyatı 450 TL’den, bir pantolon fiyatı ise 650 TL’den başlıyor. Biz müşterilerimizi mağdur etmemek adına her bir ürüne 50 TL indirim yapıyoruz. Kimse bayramını buruk geçirmesin, herkes mutlu bir şekilde bayramını idrak etsin.”

Ali Gümüşoluk

Çarşı esnaflarından Ali Gümüşoluk ise şunları kaydetti:

TÜRKİYE’NİN ŞARTLARI BELLİ, ÇANTA İÇİN BÜTÇE AYIRMAK BİRAZ ZOR

“Vatandaşların aşağı yukarı sadece kendileri için 200 ila 1000 TL arası bütçe ayırmaları gerekiyor, fakat Türkiye’nin şartları belli, ekonomimizin durumu belli; bu durumda bütçe ayırmak biraz zor gibi görünüyor. Ailesi ve çocukları alacak kişinin kendisi de dahil bu ekonomik zorlukta kimse bütçe ayıracak durumda değil. Asgari ücretin ne kadar olduğunu hepimiz biliyoruz, depremden sonraki bayramlar buruk geçiyor. Hem sıcaklar etkiliyor hem vatandaşın kurban alabilme telaşı hem de depremden dolayı ayakta kalma mücadelesi dükkanlarımızdaki yoğunluğun azalma sebeplerinden en önemlileri, vatandaşların çanta için bütçe ayırması bu durumda biraz zor görünüyor.”

Murat Güzelbulut

ESKİ BAYRAMLARDAKİ YOĞUNLUK BU BAYRAMDA MAALESEF YOK

Çarşı esnafı Murat Güzelbulut; “Bayrama 10 gün kalmasına rağmen bu bayram ekonomik sebeplerden dolayı biraz sakin geçiyor. Normalde bu zamanlar hareketli olması gerekiyordu ama herhangi bir hareketlilik göremiyoruz. İnşallah iyi olur temennimiz bu yönde. Biz de her bütçeye uygun kıyafetimiz mevcut; 350TL’lik elbisemiz de vat 750TL’lik elbiselerimiz de var. Her bütçeye uygun hitap etmeye çalışıyoruz. İkili takım almak isteyen kadınlar 1450 TL’lik bir bütçe ayırmaları gerekiyor. Gömleklerimizin fiyatları 200TL ila 790TL arasında değişiyor. Pantolon fiyatlarımız 200-550TL arasında satıyoruz. Kıyafet almak isteyen bir vatandaşımız aşağı yukarı 2 bin TL bütçe ayırırlarsa çok rahat giyinebilirler. Şimdiden herkesin bayramı kutlu olsun” dedi.

Lllll

Kapalı Çarşı esnaflarından Levent Gürbüz, depremden sonra konteynerde faaliyet gösterdiğini dile getirerek Kurban Bayramı’nın masraflı bir bayram olduğunu ve bayram yoğunluğunun azlığından yakındı.

PARAMIZ DEĞER KAYBETTİ, PARAMIZLA ALIM GÜCÜMÜZ KALMADI

“Depremden sonra şu an Ulu Cami meydanına kurulan konteynerde faaliyet gösteriyoruz. Kurban Bayramı başlı başına masraf bayramı biliyorsunuz. Bugün bir kilo et alsak 600-700TL’den aşağı alamıyoruz. Ekonomimiz kötü durumda, paramızın bir değeri kalmadı. Paranın alım gücü yok. Bugün bir tişörtün fiyatı 300-400 TL bandında ve biz bu fiyatları vatandaşa anlatamıyoruz. Maalesef her iki tarafta birbirimizi yoruyoruz. Bir erkeğin kıyafet kombinin de ayırması gereken bütçe en az 800 TL ve vatandaş kurban mı alsın kıyafetine mi para ayırsın, esnaf ve vatandaş gerçekten çok zor durumda.

Muhabir: Sibel GÜRLE