IMG_8079Medrese, mescit ve türbeden oluşan küçük bir külliye şeklinde inşa edilen Taş Medrese, çeşitli onarımlar görerek günümüze kadar ulaşmayı başardı. Eşsiz mimarisi ve orijinal dokusuyla görenleri kendine hayran bırakan Taş Medrese’nin, 6 asır önce Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Alaüddevle Bey Bey’in kızı adına yapıldığı sanılıyor. Tarihi Ulu Cami’ye de komşuluk yapan Taş Medrese, açık avlulu plan tipindendir. Kuzey cephenin ortasında yer alan kapı avluya açılıyor. Avlunun batısında medreseyi oluşturan iki küçük oda bulunuyor. Selçuklu mimarisini andırmaktadır. Avlunun doğusunda yapıya sonradan eklendiği tahmin edilen türbe yer almaktadır. Türbe içten yaklaşık 5×5 m ölçülerine sahip olup, üstü kare piramit şeklinde örtülmüştür. Türbeye giriş yapı bloğunun güney dış cephesinde yer alan ve günümüzde genellikle kilitli bulunan demir kapıdan sağlanır. Türbede sekiz mezar bulunmaktadır. Bu mezarların bir tanesi Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu Şahruh Mehmet Bey’e, diğerleri ise Kahramanmaraş Kurtuluş Harbi şehitlerine aittir. Bu odalar avluya birer pencere ve kapı ile açılmakta olup, içlerinde ocakları bulunmaktadır. Oldukça sade dikdörtgen, dışarıya taşkın, içten yuvarlak kemerli girişin karşısında dershane-mescit, sol tarafta da Alaüddevle’nin oğlu Mehmet’in piramidal çatılı türbesi bulunmaktadır. Hem Türbedeki beş satırlık yazı hem de Hattı Kur'an mezar taşları tahrip edilmiştir. Avlunun güneyinde mescid yer alır. Mescid içten 7×3,5 m boyutlarına sahiptir. Cuma namazı dışında diğer vakit namazlarında imamın görev yaptığı ve cemaatle namaz kılınan mescid, bu özelliğiyle sadece Kahramanmaraş’ta değil Türkiye’deki en küçük camiler arasında yer almaktadır.IMG_8040

DULKADİRLİ ŞEHZADESİ ŞAHRUH MEHMED BEY KİMDİR?

1298 yılında Elbistan’ın fethi le başlayan Dulkadirli hakimiyeti 1522 yılına kadar sürmüştür. 224 yıl hakimiyet sürmüş olan Dulkadiroğlu Devleti geniş bir alana yayılmıştır. Ankara’dan Şam’a, Şam’dan Mısır’a kadar varan bölgede etkinlikleri olmuştur.IMG_8077

Dulkadiroğlu Devleti’nin kudretli hükümdarlarından Sultan Alaüddevle Bozkurt Han’ın kendinden sonra tahta geçeceğini açıkladığı veliaht şehzade oğlu Şahruh Mehmed Bey, 1448 yılında Dulkadiroğlu Hanedanı mensubu Rüstem Bey’in kızı Şems Sultan’dan Maraş Elbistan’da Dulkadirli Sarayı’nda dünyaya geldi.

Dulkadiroğlu Devleti’nin birçok savaşında ve Diyarbakır, Mardin, Urfa gibi şehirlerin alınmasında Dulkadirli ordularının başında yer aldı.

Şahruh Mehmed Bey, II. Beyazıd ile Cem Sultan arasındaki Osmanlı tahtı mücadelesinde askeri desteklere II. Beyazıd’ın yanında yer aldı.

Dulkadiroğlu Devleti veliaht şehzadesi Şahruh Mehmed Bey, 62 yaşındaki iken, 1510 yılında Dulkadiroğlu şehri olan Diyarbakır’da Safevilere karşı savaşırken şehit düştü. Şahruh Mehmed Bey’in neslinden gelenler bugün Maraş dışında, Kayseri Zamantı Tomarza, Kırşehir, Çorum gibi şehirlerde varlıklarını sürdürmektedir.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Didem Kayabaşı