Ülkemizde, özellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde doğal bir afet olan yangınların, son yıllarda sıklıkla yaşanması aslında doğal değil. Her yıl ortalama 2 bin 200 orman yangını çıkmakta ve 8 bin 319 hektar orman alanı yanmaktadır. Orman yangınının meydana gelmesi için üç unsurun olması gerekir. Bunlar; yanıcı madde, oksijen ve tutuşturucu maddelerdir. Tutuşma sıcaklığı, oksijen ve yanıcı madde yeterli düzeyde bir araya geldiğinde yanma olayı meydana gelir ve bu olaya ‘yanma üçgeni’ denir. Ormanlar bilindiği üzere oksijen kaynağı bakımından zengin alanlardır. Tutuşturucu kaynak olarak kimi zaman yıldırım düşmesi gibi doğal olaylar sonucu yangınlar meydana gelirken kimi zaman da insan kaynaklı yangınlar çıkabilmektedir. İnsanlar tarafından ihmal-kaza veya kasıtlı şekilde orman yangınları çıkmaktadır. Türkiye’de yaşanan 10 orman yangınından 9’u insan kaynaklı olarak ortaya çıkarken, doğal sebeplerden dolayı çıkan yangınlar hem sayıca az hem de etkilediği alan olarak kısıtlı.
BAĞ EVLERİNİN OLDUĞU BÖLGELERDE MEYDANA GELİYOR
Doğası itibariyle ön plana çıkan Kahramanmaraş’ta özellikle yayla kesimlerinde sıkça yangınlar yaşanırken bu durum dikkat çekti. Çıkan yangınlar, kentin gözde alanlarına, konumu itibariyle bağ evlerinin olduğu bölgelerde meydana gelirken “Bilerek mi yakılıyor, ormanlık alanlarda yer mi açılıyor?” gibi soruları akıllara getiriyor. Şehirde orman yangınlarının artması, şehirleşmenin zamanla hız kazanmasıyla beraber arazilerin azalması ve yeni yapılaşmalar için yer açma sebebi olarak gösterilmeye başlandı.
İHMAL-KAZA SEBEBİYLE YANAN ORMAN SAYISI DAHA FAZLA
İnsan kaynaklı en çok yangına neden olan faktörler, anız yakma, sigara izmariti, piknik ateşi gibi etkenlerdir. Araştırmalara göre kasıtlı olarak çıkan yangınlar ihmal-kaza sebebiyle çıkan yangınlara oranla daha az seviyededir.
YAZ AYLARINDA VE RÜZGÂRLI HAVALARDA YANGIN ÖNLEMLERİ ALINMALI
Orman yangınların büyük bölümü insan kaynaklı olarak meydana geldiğinden dolayı, yangınları önlemek adına bilinçlenmek ve bu tür ihmal ve kazaları engelleyebilmek adına çalışmalara gidilmesi gerekir. İlgili kurumların yanı sıra vatandaşlarında ortak çabaları neticesinde orman yangınları azaltılabilir. Özellikle yaz aylarında ve rüzgârlı havalarda yangın önlemleri alınmalı, ilgili kurumlar tarafından yapılan uyarılara dikkat edilmeli ve ormanlık alanlara izmarit, yanıcı madde veya cam parçaları gibi tutuşturucu özelliğe sahip maddeler bırakılmamalıdır. Bu tür davranış sergileyen vatandaşlara şahit olunduğunda uyarmalı veya ilgili birimlere bildirilmelidir.
Haber: Eyüp Kağan Atlı