Bir şehrin adının başka şehirlerdeki cadde veya sokak adlarına verilmesi, Türkiye'de sıkça rastlanan bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulama genellikle ülkenin birliğini ve çeşitli bölgeleri arasındaki dayanışmayı simgelemek amacıyla yapılıyor. Akdeniz bölgesinde yer alan güzide şehir Kahramanmaraş, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle biliniyor. Kahramanmaraş, diğer kentler tarafından özellikle Kurtuluş Savaşı'ndaki direnişiyle tanınıyor. Bu nedenle Kahramanmaraş ismi, diğer şehirlerdeki cadde ve sokaklara verilerek şehrin kahramanlığının ve tarihinin anısını yaşatmak ve onurlandırmak için kullanılırken aynı zamanda kentin tarihine ve kültürüne duyulan saygının ifadesi olarak görülüyor. Bu kapsamda Türkiye’de Kahramanmaraş’ın ismini hala bünyesinde barındıran Karadeniz ve Güneydoğu’nun güzide kentlerinden Van ve Trabzon karşımıza çıkıyor. Kahramanmaraş’ta Trabzon Caddesi, Trabzon’da ve Van’da da Maraş Caddesi bulunuyor.

TRABZON VE KAHRAMANMARAŞ’IN KARDEŞLİĞİ

Maras Caddesi Trabzon

Fransızların Ermenilerle birlikte Maraş’ı işgali sırasında Maraşlı kadınlara sarkıntılık yaparak örtülerine el uzatmaya cüret etmeleriyle başlayan, tarihe ‘ilk kurşun’ olarak geçen ve Maraş’ın kurtuluşuna kadar devam eden olaylar üzerine Trabzon Belediye Meclisi 12 Şubat 1920 tarihinde toplanarak resen ve tek taraflı olarak Maraş’ı Kardeş Şehir ilan etti. Trabzon’da bir caddeye Maraş Caddesi adını verdi. 1970 yılında da Kahramanmaraş’ta Vali olarak görev yapan Trabzonlu Necmettin Karaduman’ın tayini nedeniyle Kahramanmaraş Belediye Meclisi toplanarak Hükümet Caddesi’nin adını Necmettin Karaduman Caddesi olarak değiştirilmesi kararı aldı. Necmettin Karaduman, kendisinin devlet görevlisi olduğunu ve bunu kabul edemeyeceğini söylemesi üzerine Meclis, kararını Trabzon Caddesi olarak değiştirdi ve Kahramanmaraş’ta da Trabzon adında bir cadde oldu.

VAN VE MARAŞ

Van Buyuksehir Belediyesi Kentin En Islek Caddeler 1596699016445

Van’da 1959-1960 yılları arasında görev yapan Vali İbrahim Sadi Öztürk, Kahramanmaraş, Van, Niğde ve merkez valilikleri, Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı görevlerinde bulunuyordu. Öztürk, TBMM'nin 14. Döneminde 1969-1973 yılları arasında Kahramanmaraş Milletvekilli, 1975-1980 arasında Cumhuriyet Senatosu Ankara üyesi seçilir. 1960 yılında Van Belediye Başkanı şehrin planlı gelişmesi, gelecekte ihtiyaçları karşılama düşüncesiyle belediye binasının bulunduğu yerden Van Kalesi'ne kadar ikinci bir caddenin açılmasına karar veriyor. Yeni bir caddenin açılmasından memnuniyet duyan Vali Öztürk caddeye isim teklifinde bulunuyor. Belediyeye gönderdiği teklif yazısında şu ifadelere yer verir: "Van ve Maraş şehirleri kahramanlıkta adeta kader ortaklığı yapmışlardır. Caddeye, Maraş Caddesi isminin verilmesi asil ve civanmert bir hareket olacaktır. Şehirden tarihi Van kalesine doğru açılmasına karar verdiğiniz büyük geniş cadde, belediye olarak göstereceğiniz mühim ve başarılı faaliyet olacaktır. Çalışkan belediyemize muvaffakiyetler dilerken ortaya konan eserlere diğer şehirlerimizin isimlerini vermek ve böylece vatanın aziz köşelerini birbirine manen bağlamak fikrini tasvip edeceğinizden emin bulunuyorum.” Vali’nin isim teklifini görüşen Van Belediye Meclisi caddeye "Maraş" adının verilmesini kararlaştırıyor.

HALK ARASINDA HALA MARAŞ İSMİ KULLANIIYOR

1970'li yıllarda Maraş Caddesinin adı değiştiriliyor. Caddeye Van'da 1915'ten önce görev yapan adını taşıyan mahalle olan Emin Paşa'nın oğlu, Doğunun Büyük Kahramanı, çocukluğu Van'da geçen, ilkokulu Van'da okuyan Atatürk'ün yakın arkadaşı merhum Kazım Karabekir Paşa'nın adı veriliyor. Halk arasında yaygın olarak Maraş, kısmen Kazım Karabekir ismi kullanılırken, resmi kayıtlarda ve yazışmalarda caddenin adı Kazım Karabekir olarak yer alıyor.

Muhabir: MELİSA TÜRKMEN