Asrın Felaketi olarak nitelendirilen Merkezi Pazarcık olan 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri, 11 ilde büyük yıkıma yol açarak Türkiye tarihinin en karanlık günlerinden birini yaşattı. Binlerce can kaybı ve yüz binlerce insanın evsiz kalmasına sebep olan bu felaketin yıllar önce tahmin edildiği ortaya çıktı. Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, 1996 yılında yayımladığı bilimsel çalışmada Kahramanmaraş ve çevresindeki fay hatlarının büyük deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu belirtmişti. 1996 yılında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Deprem Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan "Türkiye'de Deprem Üretme Potansiyeli Yüksek Sismik Boşluklar" adlı raporda, gelecekte büyük depremler beklenen bölgeler haritalandırılmıştı. Dr. Demirtaş, bu çalışmayla Kahramanmaraş başta olmak üzere birçok bölgede yüksek deprem riski olduğunu ortaya koymuştu.
AYNI UYARILARI YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ
Dr. Demirtaş, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, 1996 yılında yayımlanan haritayı 6 Şubat depremlerinin ardından tekrar gündeme getirerek, "1996’dan 2023’e kadar bu çalışmada belirtilen 9 fay hattında büyük depremler yaşandığını göreceksiniz. Henüz büyük deprem üretmeyen ve yüksek risk taşıyan bölgeleri 1996’da açıkladık, aynı uyarıları yapmaya devam ediyoruz" şeklinde ifadelerde bulundu.
OLASI BÜYÜK BİR DEPREME KARŞI HAZIRLIKLI OLUNMASI GEREK
Bugün ise Dr. Demirtaş'ın yayımladığı yeni haritaya göre, Marmara, Yedisu, Ardahan ve Yüksekova gibi bölgelerde büyük deprem riski devam ediyor. Özellikle Marmara Bölgesi'nde olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiği sıkça dile getirilen bir uyarı. Depremlerin ardından uzmanlar Türkiye'deki diğer sismik boşlukları ve fay hatlarını dikkatle takip ederken, Dr. Demirtaş ve diğer bilim insanları deprem tehlikesine karşı bilimsel verilere dayalı önlemlerin ivedilikle alınması gerektiğini vurguluyor.