Ahilik; içinde harmanlanmış o kadar değer var ki saymakla bitmez. Kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakârlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlâkın, sanatın, aklın ve bilimin adıdır Ahilik...

Bu ışık, bu kültür şimdi de 'Edeler diyarında' yayılacak. Kahramanmaraşlı genç iş adamlarımız bir araya gelerek, Ahilik harekatına start verdiler. Bu yeni oluşumun adı: Kahramanmaraş Ahilik Platformu... Hayırlı olsun diyorum.

Kahramanmaraş Ahilik Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Can Şentürk ve takımını da kutluyorum. Yollarının açık olmasını diliyorum.

Ne güzel Ahi olana, ne güzel Ahi kalana!

Biraz da Ahiliğin tarihçesinden bahsetmek istiyorum:

Ahilik, kelime anlamı olarak Arapça "kardeşim" veya Türkçe "akı" (Divan'ül Lügat'it Türk'te) "cömert", "eli açık" anlamında kullanılmaktadır,

13.ve 20.Yüzyıllar arasında esnaf ve zanaatçı birliklerine verilen addır. Ahi Evran tarafından 1200'lü yıllarda kurulmuştur.

Ahi Evran, 1171 yılında İran'ın Batı Azerbaycan bölgesinde bulunan Hoy kasabasında dünyaya gelmiştir.1206 yılında o zamanki ismi Gülşehir' olan Kırşehir' e gelerek, ömrünün sonuna kadar Kırşehir'de yaşadı.93 yaşında Moğollara karşı mücadele ederken şehit olmuştur (1261). Kabri Kırşehir'de kendi adı ile anılan camiin bitişiğindedir.

Ahi Evran,32 çeşit esnafı eğitim, sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel, dini ve ahlaki değerlerde teşkilatlandırmıştır.

Ahi Teşkilatı, Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli alanlarda kendini yetiştirmesine imkân sağlamıştır.

O dönemde Anadolu'ya göç eden Türkmenlere aş ve iş imkânı da sağlamış, aynı zamanda tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi- üretici haline getirilmesine katkı sağlamıştır.

Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde Kırşehir'den uç bölgesine giden Şeyh Edebali bir Ahi şeyhi idi. Osmanlı'nın manevi mimarı olan Şeyh Edebali ve diğer Ahiler sayesinde Ahilik Osmanlı'nın kuruluşunda ve bir 'cihan devleti' olmasında temel dinamik olmuştur.

Ahiler, Anadolu'da birliğin, beraberliğin, kardeşliğin mayasını oluşturmuştur.

En güzel Ahi sözlerini de sizlerle paylaşmak istiyorum:

Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir,
akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir

Eşine, işine, aşına özen göster.

Eline, beline, diline sahip ol.

Alışverişte, ölçüde, tartıda doğru ol.

Elin, kapın, sofran açık
gözün, dilin, belin kapalı olsun.

Ve yine, ne güzel Ahi olana, ne güzel Ahi kalana!