Şiir ve edebiyatın Başkenti olan birçok şair-yazar yetiştiği Kahramanmaraş’ta edebiyat alanındaki çalışmalar sürüyor. Son yıllarda kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerinin sıkça düzenlendiği kentte edebiyat alanında bir gelişme de kadın şair ve yazarlardan geldi. Eğitimci-Yazar, Yaşam Koçu Kadriye Kırdök önderliğinde Kahramanmaraş Kadın Şair ve Yazarlar Topluluğu kuruldu. Temel amacı edebiyat olan topluluk; kültür müdürlükleri ile ortak payda da etkinlikler yapmayı, kentteki tüm kadın şair ve yazarların birbirine destek olmasını hedefliyor. Kurulan toplulukla Kahramanmaraş’ta kadın şair ve yazarların edebiyatta daha aktif bir şekilde rol almasını amaçladıklarını belirten Topluluk Başkanı Kadriye Kırdök, topluluğun kuruluş amacını ve işleyişlerinin nasıl olacağına dair gazetemize açıklamalarda bulundu. 1caed205-b772-48db-91fd-f295317c8861

TOPLULUĞU DAHA ÖNCE KURMAK İSTEMİŞTİK

Kahramanmaraş Kadın Şair ve Yazarlar Topluluğu Başkanı Kadriye Kırdök açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Bu topluluk benim yıllar önce hayata geçirmek istediğim bir projeydi. 6-7 yıl önce bunun için de bir girişimde bulunmuştum fakat dönemde çok fazla kadın şaire rastlayamadık. Bunun için basın toplantısı da yapmıştım. Bugün bunun artık olması gerektiğini, zeminin hazır olduğunu gördüm ve topluluğu oluşturmak için harekete geçtim. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Daire Başkanı Duran Doğan ile istişare yaptık, diğer Kültür Müdürlükleri ile de görüştüm. Bize destek olacaklarını paralel de birçok etkinlik yapabileceklerini söylediler. Bu anlamda hemen topluluğu kurmaya karar verdik ve kentteki yazar şair kadınlara ulaştık. İlk toplantımızı da geçtiğimiz günlerde yaptık. Çok mutlu oldular çünkü böyle bir topluluğa ihtiyaçları olduğunu söylediler. Kendilerini önemsenmiş hissettiler, birçoğunun yaşadığı sıkıntıları yıllardır duyuyordum. Benim de yaşadığım sıkıntılar vardı. Ailemin, yaşadığım çevrenin desteği belki biraz daha yeteneklerimi ön plana çıkarma konusunda şanslıydım ama onların yaşadığı sıkıntıları hem duyuyor hem görüyordum. Bir kadın yazar olarak, kadınlar yazarlarımızın toplumda ne kadar baskı altında olduklarını hem de yaptıklarını duyurma anlamında zorluklar çektiklerinin farkındaydım. Bunun için yola çıktık.IMG_9751

TÜM KADIN YAZARLARIMIZ MUTLU OLDU

Kadın yazarlarımız, yayın evleriyle de birçok sıkıntılar yaşıyorlardı. Bunu toplantılarda konuşmuştuk. İstişaremizi yaptık, bir tüzük hazırladık. Kültür Müdürümüz Duran Beyle. Onların da fikirlerini aldık. Toplantımızı gerçekleştirdik. Kahramanmaraş adına kalemimizde ve Türkiye adına nasıl hizmetler edebiliriz, nasıl geliştirebiliriz, birbirimize nasıl destek olabiliriz. Şehirde de sanat, müzik, resim her alanda bütün etkinliklere ortak bir şekilde hep beraber katılarak kendimizi orada destekçi olarak görüyoruz. Belediye Kültür Müdürlüğü ile irtibat kurduk. Kadın şair ve yazarların tüm listesini istedik. Hepsine ulaştık. Fikrimizi söyledik, istişarelerde bulunduk. Bir whatsapp grubu oluşturduk ve oradan duyurularımızı, fikirlerimizi, yapacağımız işleri duyuyoruz. Ayda bir toplantı kararı aldık. Kültür Müdürü de bize destek olacak hem yer konusunda hem ortam konusunda toplantılarımızı yapacağız. 54 tane üyemiz var. Sürekli mesajlar geliyor. İl dışında olan arkadaşlarımız whatsapp grubunda değil ama listemizde yaklaşık 60 kişi var. Benim ve yardımcım Dilek Özyurt’un ulaştığı Kahramanmaraş’ta yaşayan ve Kahramanmaraşlı olup Türkiye’nin başka İllerinde yaşayan kadın şair ve yazarlar çok mutlu oldu. Geç kalınmış bir proje olduğunu söylediler. Katılmaktan da onur duydular. Tereddütsüz hepsi katıldı. Ne yapabiliriz konusunda bize görevler verin ve bu anlamda bana teşekkürlerini ilettiler.jtyjuyhkuıl

TÜRKİYE ÇAPINDA BİR TOPLULUK OLABİLİRİZ

Topluluğu genişletme, Türkiye geneli bir topluluk olma fikrim yoktu bu düşünceyle yola çıkmamıştım ama sosyal medya üzerinde böyle bir hareket başlattığımızı, böyle bir topluluk kurduğumuzu duyurduğum zaman hanımlar tarafından birçok İlden mesajlar geldi. ‘Hocam biz Kahramanmaraşlı değiliz ama sizin topluluğunuzda bulunmak istiyoruz’ gibi birçok mesajla karşılaştım. Bu nokta da ne yapabileceğimi düşündüm. Onlara biz sadece Kahramanmaraş kadın yazar ve şairler topluluğuyuz. Sizin için ne yapabiliriz fikrini ileri ki zamanlarda değerlendireceğimi söz verdim. Bazı iller de kadın yazar ve şairlerin yoğun olduğu iller de bir şubemiz gibi topluluğumuzun devamı gibi bir topluluk kurabiliriz. Örneğin Konya’dan, İzmir’den veya İstanbul’dan bir arkadaşımız aradı ne yapabiliriz. Örneğin Mardin de o şair ve arkadaşımızla irtibat kurup orada söyleyişi yapabiliriz. Ya da Mardin, Diyarbakır ve Urfa da ki bir kadın yazar ve şair arkadaşımızla Kahramanmaraş’a geldiğinde bizden destek alabilir. Onun için bir söyleyişi, tanıtım, etkinlik yapabiliriz. Ya da istişarelerde bulunabiliriz. Ülkemiz için neler yapabiliriz. Yeni kurulduğumuz için önümüzü görmemiz, yaptıklarımızı, yapacaklarımızı değerlendirip ileri ki zamanlarda ne yapabiliriz bakacağız. Bizim hedefimiz o değildi. Öyle yola çıkmadık ama bu sefer diğer illerden sosyal medya dan yazmaya başlayınca biz o noktayı düşünmeye başladık. Bu, Türkiye’de büyük bir ihtiyaçmış. Biz kurunca kadınlar bizde orada yer almak istiyoruz dediklerinde bizim başka yönlerde düşünmemiz gerektiğini de fark ettik.

DÜZENLENEN ETKİNLERE KATKI SAĞLAYABİLİRİZ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 3 senedir çok güzel bir proje yürütüyor. Şiir ve Edebiyat Günleri 3 gün boyunca sürüyor. Ulusala da taşınmaya başladı. Bunu destekliyoruz. Biz kendi başımıza bunu yapmak iddiasında değiliz ama yapılan o projeye çok güzel katkı ve destekler yapabileceğimize inanıyoruz. Bunu da konuşuyoruz çünkü zaten paralel de ortak hedeflerimiz var. Kültür Müdürlüğüyle ortak çalışmalar yapabiliriz diye yola çıktık. Onları destekleyebiliriz onlar da bizi destekler. Ortak payda da hizmetimizi üst seviye ye çıkartabiliriz.”

TOPLULUĞUN GELİŞMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Topluluğun Başkan Yardımcısı olan Dilek Eker Özyurt, ‘’Kadın Yazarlar ve Şairler Topluluğu ilk olarak Sayın Kadriye Kırdök hocamızın fikri dahilinde ve Kahramanmaraş Kültür Müdürlüğü öneri ve desteğiyle başlatılmıştır. Böylesine yararlı bir projenin içinde yer almak benim için onur vericidir. Zira kadın yazar ve şairlerin seslerini daha kolay duyurabileceği, her türlü organizasyonlardan kolay haberdar olurken yerinde bulunup gözleme şansı elde edeceği, aynı zamanda yazmak konusunda ilerlediği yolda, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü katkıları başta olmak üzere, kendi bünyesinde de destek ve kolaylıkla yazarlık veya şairlik konusundaki hedeflerine ulaşmanın kolaylığını yaşayacağız. Bu topluluğun devamı ve daha da gelişmesi için elimizden gelen çalışmayı yapacağız” dedi.

TOPLUMU SANATLA İYİLEŞTİRİP GÜZELLEŞTİRECEĞİMİZE İNANIYORUM

4 yıldır Kahramanmaraş’ta Matematik Öğretmeni olarak görev yapan, edebiyat sevdalısı olan ve topluluğa katılan Mücella Kaya, topluluk ile ilgili şunları söyledi: “Öncelikle böyle güzel bir topluluğun içinde bulunduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Sanata dair söyleşilerin, etkinliklerin yapılıp farklı fikirlerin paylaşıldığı böyle bir ortamda siz değerli hanım efendilerle bir arada olmak ruhumuza şifa olacaktır. Bizlerin sesini çok daha güçlü duyurabilmek adına kurulmuş olan topluluğumuzun köklü yeniliklere imza atacağına canı gönülden inanıyorum. Elinden tutulmayı bekleyen, sesini duyuramamış ve toplum tarafından bastırılmış çok fazla kadın yazarımız var. Bizlerin sanat ve edebiyatta söz hakkına sahip olduğumuzu hatırlatan değerli hissettiren bir platform. Toplumu sanatla iyileştirip güzelleştireceğimize inanıyorum. Kurulmasında öncülük sağlayan bize bu imkânı sunan herkese çok teşekkür ediyorum.” 

SESİMİZİN DAHA GÜR ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Topluluk üyesi olan Tezay Tezcan Akkurt ise, “Bugün Yedi Güzel Adam Müzesi'nde Kadın Şair ve Yazarlar Topluluğu olarak, Sayın Kadriye Kırdök ve Dilek Eker Özyurt başkanlığında ilk defa bir araya geldik ve muhteşem bir toplantı gerçekleştirdik. Okuyan, yazan, üreten kadınlar olarak bugüne kadar böyle bir birlikteliğin eksikliğini hissediyor ve kendi imkânlarımızla sesimizi duyurmaya çalışıyorduk. Bundan sonra inşallah birbirimize destek olarak gerçekleştireceğimiz harika projelerle sesimizin çok daha gür çıkacağına inanıyorum. Bu vesile ile bize bu imkânların sağlanmasına vesile olan ve önderlik eden Sayın Kadriye Kırdök hocama çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Haber: Ömer Harmankaya

 

Editör: Didem Kayabaşı