Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil Boz, her hafta Cuma günü canlı olarak yayınlanan Manşetle Açık Oturum programının 28. bölüm konuğu oldu. Manşet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mahmut Beyaz’ın sunumuyla Manşet Gazetesi’nin Facebook sayfası, Youtube kanalından ve Radyo Fresh 99.1 frekansından canlı olarak yayınlanan programda Kahramanmaraş’ın spor alanındaki yapımı devam eden projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cemil Boz, şehrin statlarındaki sorunların çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Boz, “Malum, 12 Şubat stadının bir yıkım kararı çıktı. Şimdi normalde stadın tamamını yıkabilirdik, ama yıkarsak komple iş çıkmaza da girebilirdi. Bir mağduriyeti önleme adına burada yeni bir stadın yapılması kararlaştırıldı. Şu an Büyükşehir Belediyesi ilk ihaleye çıktı. Fakat katılan olmadı. Tekrardan çıkacak inşallah bu neticelenir diye ümit ediyorum. Artık şehirdeki bu stat sorununun çözülmesi lazım” diye konuştu.  

IMG_9946-1

ÖĞRENCİLERİN GÖZÜNDE ULAŞILAMAYAN ADAM OLMAMAK GEREKİYOR

Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil Boz, “Kahramanmaraş çok özel güzel bir coğrafya hem tarihi yönüyle hem medeniyet yönüyle hem gençlik yönüyle konuşacaksak, gençlerin sportif yetenekleri, zekâ seviyesi de çok özel bir coğrafya. Bunları geldiğimiz ilk haftalardan itibaren müşahede etmiş olduk. Tesislerimizin genel bir röntgenini çekmiş olduk. Nerede ne eksiğimiz var, ne yapabiliriz, nereleri yenileyebiliriz, ilave neler yapabiliriz konusunda çalışmalara girmiş olduk. Bugüne kadar baktığımız zaman birçok yeni şeyler ekledik mevcut çalışmaları tamamladık. Özellikle bizim için 2022 yılı çok dolu bir yıl geçti, pandemi sürecini biliyorsunuz bazı maliyetlerdeki artış ihale işlerindeki aksamalar yaşandı ama biz hamdolsun 2022 yılı içerisinde, hangi büyük bakım onarım işine girdiysek hepsini bir şekilde verdik. Yani bizim işlerimizde o noktada bir aksama olmadı. Ben vaktimi sürekli yurtlarda geçirim, yurtta ki öğrencilerle iletişimimiz iyidir. Mesai, saat gözetmeden, yeri geliyor gece geç saatlere kadar öğrencilerle hasbihal ettiğimiz oluyor. Çünkü yakın olmak gerekiyor. Öğrencilerin gözünde ulaşılamayan adam olmamak gerekiyor.

IMG_9265-1IMG_9265-1

MEVCUT YURTLARIMIZDA, KAPASİTENİN TAMAMINA BAŞVURAN HERKES YERLEŞTİ

Şehir merkezinde yine o bizim merkezdeki 2074 kapasiteli açtığımız yurdun hemen arkasında bir 1000 kişilik yurt inşaatımız var. Onu şöyle ilk geçtiğimiz yıl malum bu kriz ortamı girince firma tasfiye dilekçesi verdi. O tasfiye kanunnamesine de uyduğu için tasfiye edildi. Onu da inşallah yakın zamanda bitiririz diye ümit ediyorum. O da biterse zaten bizim için güzel olacak. Mevcut yurtlarımızda, kapasitenin tamamına başvuran herkes yerleşti. Yedekte bir öğrenci dahi kalmadı, artı boş yerimiz var. Boş yer olan yurtlarımızda ilimize şehir dışından gelecek olan sporcular kalacak. Yerel yönetimlerden başka yerlerden bize konaklama için talep gelince orada bir şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sporun şehre ciddi bir katkısı oluyor. Turizm, tanıtım ve esnafa ekstra bir ticari gelir olması anlamında ciddi bir katkısı var” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK BAKIM ONARIM İŞLERİMİZ VARDI

Şehirdeki sportif mekanların bakım ve onarım çalışmalarına değinen Cemil Boz, “Geçtiğimiz yıl Afşin'in ve  Pazarcık’ın doğalgaz dönüşümlerini yaptık. Ekinözü’nde sahamız var salonumuz yok. Ama şu an oranın ihalesini yaptık ve bir firmayla sözleşme imzaladık. Mart ayı gibi firma başlayacak ve bu yıl oraya da bir salon kazandırıyoruz. Nurhak’ta da salonumuz var stadımız yok,  statla ilgili de yeni gelişme var bir hazineden de yer aldık oraya da bu sene bir saha yatırımı teklif edeceğiz ve ümit ediyorum bir de bunu da alırız diye ümit ediyorum. Nurhak’ta Mahalle tipi Gençlik Merkezi ihalemizi yaptık ve sözleşmesini imzaladık. O da Mart ayı gibi başlayacak. Ekinözü’nde hem gençlik merkezi hem de spor salonu inşaatı başlamış olacak ve bu yıl içerisinde bunları kazandıracağız. Elbistan Spor Salonu, 2014 sonu başlamış bir işti ve nihayete kavuştu. 3 bin kapasiteli çok şık, Kahramanmaraş'ın çok özel bir salonu oldu. Çağlayancerit’teki salonumuz yaz döneminde bitti. Şu an gençlerimiz orada çalışıyor. Oraya ilimizden antrenörler atandı. Çağlayancerit’e bir tane de soyunma odalı bir halı saha kazandırdık. Göksun’daki spor salonumuz orası da eski bir salondu biliyorsunuz. Oranın hem dış mantolamasını hem de içerisinin tamamını yeniledik. Andırın ilçemizde bir soyunma odası sorunu vardı ve çözdük. Sayın bakanımızın şehrimizi ziyaretinde yatırım sözü verdiği işlerden bir tanesi de belediyelerimiz vasıtasıyla Türkoğlu Andırın ve Göksun’a Gençlik Merkezleri yapılacak. Bunların maliyetini bakanlığımız karşılıyor yapımını ilgili belediyeler üstleniyor. Bunlar da önümüzdeki dönemlerde hayata geçecek.

2 BİN KİŞİLİK ŞIK BİR TRİBÜN PROJESİ VAR

 

Batıpark’taki o eski tribünün yıkılarak yerine altında amatör kulüplere yapılacak soyunma odalarının olduğu 2 bin kişilik şık bir tribün projesi var. Bunun da ihalesini yaptık, şu an tamamlandı. Bunu da yaparsak en çok şehrin emektarı amatörler rahatlayacak. Batıpark’ta aynı zamanda eski bir spor salonu var. Hemen arkasında da bir güreş eğitim merkezi var. Ben yine ilk geldiğim sene şehre kazandırdığımız binalardan biri oldu ve çok özel bina oldu. Biz eski Kadem’in binasını alıp güreşçilerimizi sporcularımızı oraya taşınma noktasında ve netice itibariyle biz o binayı kurumumuza kazandırdık. Artık orası kamunun oldu. Onun üst katını bir antrenman salonu yaptık, soyunma odalarını koyduk. Bizim fizyoterapistimiz, psikoloğumuz, diyetisyenimiz hepsi orada bütün antrenörlerimiz orada. Batıpark’ta çok daha ferah, kütüphanesi olan ders çalışma imkanları olan, odalarında masaları dolapları olan, duşları tuvaletleri çok şık olan, mescidine kadar her şeyi olan güzel bir binayı kazandırdık.

Batıpark’taki kapalı spor salonu için sözleşme imzaladık. O bölgenin gençlerine hizmet edecek bir gençlik merkezine dönüştürüyoruz. Gençlik merkezine dönüştürünce ne olacak? Biz orada eğitsel, kültürel, sportif etkinlikler yapacağız. Orada Suriyeli misafirlerimiz var. Dolayısıyla oradaki Suriyeli çocuklara da hem Türkçe öğreteceğiz hem kaynaşma sağlayacağız.

ŞEHİRDE JUDODA DA BAŞARILI GENÇLER VAR

Biliyorsunuz güreş salonlarından bir tanesini judoya çevirdik. Şehirde judoda da başarılı gençler var. Merkez Spor Kompleksi'nde Boks yapan gençler için güzel bir imkân sağladık.

Orada bir park olarak belediyenin zamanında yaptığı bir açık havuzumuz var. Belediye o havuzu yaparken vatandaşın oturacağı bir alan olarak planlanmış ama orası bizim için spor alanı. Orayla alakalı da bir yapabilirse küçük antrenman salonu gibi bir fikrimiz var. Çünkü maalesef şehirde yeterince antrenman salonumuz yok. Şehirde potansiyel arttıkça buralar yetmez oldu. Dulkadiroğlu ilçemizde salonumuz yok. Merkez Spor Kompleksi ben göreve geldiğim zaman atıl bir salondu. O zaman bir dosya hazırlayıp bakanlığa götürdük ve doğalgazına varana kadar her şeyini yaptık. Buranın canlanması için ilçeyi oraya taşıdık. Biz Onikişubat ilçemizi oraya taşıyınca bütün personel oraya yoğunlaştı ve tesis yavaş yavaş canlanmaya başladı. Sonra malum stadın yıkım kararı çıkınca orada bir eski bir boks salonumuz vardı. Onu taşıyacağımız binamız yoktu. Oradaki fuayene alanlarından birini bir boks salonuna çevirdik. Çok güzel bir boks salonu oldu. Kamp Eğitim Merkezimize bütün branşlardaki sporcularımız kamp yapmak için gelecek. Bu şehir kampa çok uygun bir şehir.  

Doğukent'teki sahamız var biliyorsunuz. Amatörlerin bizden talebi oldu, buraya bir ilave soyunma odası istiyorlardı. Bunun projesini yaptırdık ve maliyetleri de çıkardık. Fakat yılsonuna girdiği için ihaleye çıkmadık. Şubat ayında yeni güncel maliyetlerle onları revize edip ve ödeneğimizi alıp bu yıl orayı da yapacağız. Ferhuş’taki sahanın zemin işi ve ışıklandırma çalışmaları bitti. Bir aya kadar diğer eksikler de bittiği zaman orası hizmete açılmış olacak. Şöyle bir düşüncem var şimdi bizim şehrimizde şu an bir profesyonel, bir de BAL Ligi'nde olmak üzere iki tane takım var. Şimdi antrenman sahası sorunu var. Biz Kılılı’daki futbol sahasını doğal çim olarak yenilemeyi planlıyoruz” cümlelerini kullandı.

İHALE AŞAMASINDA YÜKLENİCİ FİRMANIN BAZI TESPİTLERİ OLDU

 

Son olarak 12 Şubat Stadyumu’ndaki çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Boz, “Malum, 12 Şubat stadının bir yıkım kararı çıktı. Şimdi normalde stadın tamamını yıkabilirdik, ama yıkarsak komple iş çıkmaza da girebilirdi. Bir mağduriyeti önleme adına burada yeni bir stadın yapılması kararlaştırıldı. Şu an Büyükşehir Belediyesi biliyorsunuz ilk ihaleye çıktı. Fakat katılan olmadı. Tekrardan çıkacak inşallah bu neticelenir diye ümit ediyorum. Artık şehirdeki bu stat sorunun çözülmesi lazım. Bu süreçte öngörülemeyen işler çıkabilir. Mağduriyeti asgari seviyeye indirmek için biz oraya ikinci lig kriterlerini taşıyan bir tribün projesi hazırladık ve ihaleye çıktık. Yüklenici firma yapım işine başladı ve şuan sadece montajı kaldı. Yani işin zor kısmı kaldı. Çünkü çelik işi bir üretim sürecinden geçen, çeşitli kontrollerden geçen bir süreçtir. İhale aşamasında yüklenici firmanın bazı tespitleri oldu. Yüklenici firma bu çekincelerini bize iletti. Biz bunu bir şekilde burada çözüme kavuşturamadık. Çevre Şehircilik İl Müdürümüz, onun kontrol ekibi ve bizler kaç defa bunun için toplantı yaptık. Bunun nihai çözüm nedir, işi bilirkişiye götürmektir. Biz bunu İstanbul Teknik Üniversitesi’ne götürdük. Buradaki sorun projenin içerisindeki bazı hatalar. Proje bize bakanlıktan geldi. Detayını biz buradan bir hizmetle çözdük. Tabi Beşer hata çıkabilir. İstanbul Teknik Üniversitesi projeyi tamamıyla elden geçirdi. Oradaki gerekçelerini yazdı, proje geldi. Şu an Çevre Şehircilik bunun keşfini tekrardan yaptı. İşte şu an yeni birim fiyatları bekliyoruz. Bu iş eninde sonunda yapılacak. Gecikme oldu. Ben işin ilk başladığı zaman da söyledim. Dedim ki bunun normal takvimi 150 gündür ama normal şartlarda söylüyorum öngöremediğimiz bir sorun çıkabilir ve çıktı. Bu sorunu çözüme çok şükür kavuşturduk. Şu an birim fiyatlar açıklandıktan sonra anlaşma tutanağımızı imzalayıp bu süreç olduğu yerden devam edecek” sözlerini kullandı.   

Haber: Emrah Özdemir

Editör: Didem Kayabaşı