Türkiye'de Kaliteli Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yoluyla Suriyeli ve Ev Sahibi Toplulukların İstihdama Erişimlerinin Kolaylaştırılması Programı olan İMEP’in Kahramanmaraş’ta çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda Gül Ayşe Yetmez, her hafta farklı konu ve konuklarla canlı olarak yayınlanan ‘Manşet’le Açık Oturum’ programının 18. bölüm konuğu oldu. Mahmut Beyaz’ın sunumuyla Manşet Gazetesi’nin Facebook ve Youtube sayfalarından ve Radyo Fresh 99,1 frekansından yayımlanan programda izleyicilerimize çıraklık eğitimiyle ve çalışmalarıyla ilgili bilgiler sunan Yetmez, İMEP programının Kahramanmaraş’ında aralarında olduğu 12 ilde ve 182 mesleği kapsadığını dile getirdi.

2024 SONUNA KADAR DEVAM EDECEK

Gül Ayşe Yetmez, konuşmasında şunları söyledi: “IMEP programı 12 ilde ve 36 merkezde uygulanıyor. Bu 12 il; İstanbul, Kocaeli, İzmir, Konya, Ankara, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Kayseri, Bursa, Ankara ve Kahramanmaraş. Kahramanmaraş'taki tek merkezimiz Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezi. Biz ilk faaliyetlerimize burada başladık. Aslında 2020 itibarıyla başlamış bir program. 2024 sonuna kadar devam edecek. Fakat pandemi koşullarında çok sahada çalışamadığımız bir program. Dolayısıyla bir, bir buçuk sene kadar gecikmeli olarak başladık. Tam start verdiğimiz tarih 2021 Ocak gibi duruyor. Ama geldiğimiz nokta hakikaten start verdiğimiz noktadan çok farklı.

MESLEKİ EĞİTİM HAYAT BOYU KAZANILAN BİR TECRÜBE

Biz yalnızca Türk çocuklarımız için bu programı yürütmüyoruz. Dışarıdan gelen yabancı misafirlerimiz için de, koruma altındaki geçici Suriyeli vatandaşlarımız için de bu programı yürütüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığının aldığı son karar itibariyle Suriyeli vatandaşlarda bir yaş sınırı yok. Yaş sınırı 14 yaş üstü. Niye 14 yaş üstü? Çünkü artık çıraklık eğitim merkezleri, örgün eğitim programına dâhil olmuş ve lise diploması veren ve aynı zamanda ustalık belgesi, aynı zamanda iş yeri açma belgesi veren kurumlar olduğu için Çıraklık Eğitim Merkezi'ne başlama yaşı 14’tür. Neden? Çünkü ortaokul mezuniyetinin olması gerek. Biz Suriyeli vatandaşlarımızdan, ülkelerinde ortaklığı bitirdiğine dair beyanı aldıktan sonra onların kayıtlarını da yapıyoruz ve yaş sınırı da gözetmiyoruz. Ama son geldiğimiz noktada biraz daha o yaş sınırını düşürdük. Otuzlu yaşlara kadar kabul ediyoruz. Tabii mesleki eğitim hayat boyu kazanılan bir tecrübe. Bu kayıt olamayacak diye bir kural yok. Kayıt olabilir. Şartlarını yerine getirdikten sonra. Türklere gelince Türk vatandaşlarımız da biraz daha farklı bir durum var. O da şu: 20 yaşına gelmiş bir arkadaşımız zaten 14 yaşında ortaokuldan mezun olduysa lise süresini de tamamlamıştır. 20 yaşından sonra Çıraklık Eğitim Merkezlerinde devlet sigortası yani GSS'ler yapıldığı için emek sömürüsüne girsin istemeyiz. Yani işverenlerin öğrencileri ücretsiz çalıştırmasını istemeyiz. Çünkü biliyorsunuz GSS ülkemiz kanunlarında sigortaya sayılmayan bir durum. Ne yapıyoruz? 20 yaşından sonra SGK'lı olması için teşvik ediyoruz ama buna rağmen ben bu alanda bir eğitim görmek istiyorum derse hiç kimse de kapılarını kapamıyor. Mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptırabilirler.

BİR MESLEK EN İYİ USTANIN YANINDA ÖĞRENİLİR

36 dal 182 meslek. Bu çok güzel bir rakam. Şimdi çok genele gitmeyelim Kahramanmaraş ekonomisine ya da sanayisine bakın. İhtiyaç duyduğumuz en büyük eksiklik, ara eleman eksikliğidir. Ve bu ara eleman olmadığı sürece mühendis de mühendisliğinden keyif almaz. Bir ara elemanın, ustanın, ustabaşının devreye girmesi ve bu çarkın daha net ve daha çevirebilir hale getirmesi lazım. Ara eleman sıkıntısını senelerdir hem Esnaf Odalar Birliği, hem Ticaret Sanayi Odası yani üst birlikler ve diğer bağlı dernekler, belediyeler bile dile getirir. Bu konuda çeşitli çalışmalar yapılır. İşte meslek liseleri açılır, şimdiki adıyla MTAL açılır. Bir meslek en iyi ustanın yanında öğrenilir. Usta bazen kızar, bazen sever. Bir gün başını okşar, bir gün baba olur, bir gün anne olur ve bu mesleği çocuğa sevdirir.IMG_1940

HERKESİN ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMASINA ASLINDA GEREK YOK

Bir Ahilik geleneğimiz var; Bunu iyi keşfetmek lazım. Yani birilerinin söylediği gibi oku adam ol. Bu cümle çok yanlış anlaşılmıştır. Elbette ki okumak lazım. Bunu hiç kimse itiraz edemez ama okumak bizim gözlememizde işte üniversiteye gitmek ya da becerilerini okumak yoluyla geliştirmek. Maalesef pek çok meslek alanını da tutmuyor. Yani bugün dönüp baktığımız zaman bir dünya üniversite mezununu işsiz. Herkesin üniversite mezunu olmasına aslında gerek yok. Zamanında bir mesleki eğitim alıp gerçekten bu yönde hareket etmesi, bu yönde parasını kazanması gerekiyor bence.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Didem Kayabaşı