Kişinin yaşamını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biri olan tansiyon hemen hemen her yaş grubunda ortaya çıkabiliyor. Genel tansiyon sorunlarının yanında göz tansiyonu da oldukça ciddi ve önemli bir sorun. Gözlerde sinsice ilerleyen ve genellikle belirti dahi vermeyerek göz sinirinde tahribata sebep olan göz tansiyonu hastalığı (glokom) nedeniyle her yıl dünya genelinde 6.4 milyon insan görme yetisini kaybediyor. Göz tansiyonu veya halk arasında “Karasu Hastalığı” olarak adlandırılan göz tansiyonu (glokom) hastalığı her yaş grubundaki kişilerde ortaya çıkabilen acil tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Glokomun çok tehlikeli bir hastalık olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Abdik, “Hastalık ilerlediği zaman sinir tamamen ölüyor ve görme kaybına neden oluyor’’ dedi.

Başlıksız-2-Kurtarıldı-Kurtarıldı-6

GLOKOM ÇOK TEHLİKELİ BİR HASTALIK GÖZLERDE GÖRME KAYBINA NEDEN OLUYOR

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Abdik, “Göz tansiyonu, gözün içindeki basıncın ölçümüdür. Her göz tansiyonu glokom yapmıyor. Glokom ise göz tansiyonu yapan bir hastalık ama göz tansiyonun yüksek olması gerekmiyor. Göz sinirinde bazı değişikler görüyoruz. Şüpheleniyoruz, şüphelendikten sonra film çekiyoruz. Filmlerde baktığımız zaman, sinirlerde çukurlaşma ve azalma oluyor. Eğer bunu görürsek glokom tanısını koyabiliyoruz. Bir de glokomun önemli özelliği ilerleyici olması. Tanı bir defa kontrol etmekle anlaşılamayabiliyor. Belki 6 ay 1 yıl sonra tekrar kontrol etmek lazım. Tabi glokom çok tehlikeli bir hastalık gözlerde görme kaybına neden olur. Sinsi bir hastalıktır ve belirtisi yoktur. Belirti olmadığı içinde hastaların bunu anlaması mümkün değildir. Belirli bir yaş grupları var. Özellikle ailesinde glokom olan, 45 yaşını geçmiş şeker hastaları, tansiyon hastaları gibi hastalıkları olan kişilerde mutlaka 45 yaşından sonra glokom hastalığı tanısı var mı diye kontrole gitmeleri lazım’’ şeklinde konuştu.

620737c045d2a0c0140d0185

45 YAŞINI GEÇMİŞ KİŞİLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR

Göz tansiyonu için değerleri 10 ile 21 arası olanlara normal diyoruz. Örnek veriyorum tansiyonu 30 ise göz tansiyonu yüksek. Ama bakıyoruz göz siniri iyi, sağlıklı bir sorun çıkmamış, bir problem yapmıyor. Kross tansiyonu yüksek diye hemen onu düşürmüyoruz. Göz tansiyonu ölçümü de bazen yüksek çıkabiliyor. Korneası kalınsa yüksek ölçülüyor. O da hatalı bir sonuç verebiliyor ama her göz tansiyonu glokom olmuyor. Kişi anlayamıyor, hiçbir belirtisi yok. Bu durumda 45 yaşını geçmiş kişilerin, ailede glokom tanısı konulmuş kişilerin, diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekiyor. Bazen çocuklarda ve bebeklerde de görülebiliyor. Göz tansiyonu bebeklerde belirtisini gösteriyor. Göz tansiyonu yüksek gidiyor. Çocuğun gözü büyüyor. Gözün rengi grileşiyor, bu durumlarda anlaşılıyor. Zaten bebekleri de doğar-doğmaz kontrol ediyoruz. Göz tedavisinin 3 tane tedavi seçeneği var. İlk olarak başlangıçta ilaç tedavisi var. Daha sonra lazer tedavisi var. Son olarak da cerrahi tedavisi var. Mutlaka tedavi aksatılmadan kontrole gidilmeli. Önemli bir hastalık. Hastalık ilerlediği zaman sinir tamamen ölüyor ve görme kaybına neden oluyor’’ ifadelerini kullandı.

Haber: Emrah Özdemir

Editör: Didem Kayabaşı