Bugünlerde, yakın tarihimize ışık tutan bir anı kitabı okuyorum.

Jak Kamhi imzalı kitabın adı: Gördüklerim, Yaşadıklarım.

Ekim 2013 tarihli imzalı kitabı, Kamhi ailesinin şoförlüğünü yapmış bir dostumdan aldım.

Jak Kamhi ,(1925-2020) Musevi asıllı bir Türk iş adamıdır.

Profilo Holding kurucusu... Gazeteci -yazar Hıncal Uluç'un sözleriyle, 'Bir büyük Türk.'

Ülkemizin sanayileşmesi için yaptığı hizmetlerle, pek çok ilkleri gerçekleştiren ilk buzdolabı, ilk çamaşır makinesi, ilk transistorlu radyo, ilk Honda motosikletleri o imal etti.

Türkiye'nin yetmiş sente muhtaç olduğu yıllarda, Karayollarının ihtiyacı olan trafik direği, yol kenarı çelik bariyerleri gibi birçok malzemeyi üretti.

Hatta ilk asfalt üretimi de kendine ait. Kitapta dile getirilen ilklerin sayısı yirmi bir...

Kamhi'yi sadece sanayici kimliği ile görmemiz gerekiyor. Farklı, çok renkli bir özelliği ile de ses getirdi: Ömrünün 50 yılını, Türkiye'nin gönüllü elçisi olarak mücadele etmekle geçirdi.

Türk toplumunun sevgi ve hoşgörüsünü tüm dünyaya anlatmak amacıyla kurulan 500. Yıl Vakfı'nın başkanı olan Kamhi'nin de etkisiyle 1995 yılı "Dünya Hoşgörü Yılı" ilan edildi.

Her zaman ihtiyaç duyduğumuz yurt dışı lobicilik faaliyetlerinde etkin rol oynadı. Üstün ilişki kurma, lobi becerisi ile ülkelerin cumhurbaşkanlarından, başbakanlarına uzanan en üst makamlarla birebir ilişkiler kurdu.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında uygulanan ambargonun kaldırılmasında, Ermeni lobisine karşı verdiği mücadelesi, AB yolundaki hizmetleri ile geride unutulmaz anılar bıraktı.

İki kez Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile onurlandırıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti 'de yaptığı bu hizmetleri unutmadı. Tedavi için gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nden cenazesini, Türk bayrağına sarılı olarak getirdi.

Jak Kamhi'yi saygıyla anıyorum.

Asla kafamızdaki şablon Yahudi olmadı. İnançlarımızın farklı olması bile ülkemiz için zenginliktir.

'Ne mutlu Türk'üm diyene' diyerek göğsünü gere gere haykırması ile de gönüllerimizi fethetti; gerçek bir vatansever olarak hafızalarımıza kazındı.

Yaşam dersleri ile dolu, 'Gördüklerim, Yaşadıklarım' adlı kitabı okuduğunuzda bunu çok daha iyi anlayacaksınız.