Son zamanlarda sıklıkla anaç hayvanların kesime gönderilmesinin sebebini açıklayan Kahramanmaraş Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yunus Ceren, gelecek yıllarda etin ve sütün fiyatının oldukça artacağını ve önünde durulamaz hale geleceğini dile getirdi. Üreticilerin büyük fedakarlıklar yaptığını ifade eden Ceren, aracılarında fedakarlıklar yapması gerektiğini söyledi. Üreticinin hayvan giderlerini karşılayamadığını kaydeden Ceren, bundan dolayı elindeki inekleri kesime göndermek zorunda kaldığını vurguladı.

İDDİA EDİYORUM, GELECEK YIL ET FİYATLARININ ÖNÜNDE KİMSE DURAMAZ

Convocada-manifestación-para-el-martes-6-de-septiembre-1920

Ceren; “Gidişat böyle devam ederse üreticimizin elinde inek kalmıyor. İnek kalmazsa et olmaz, süt olmaz, yoğurt olmaz, kaymak olmaz. Üreticiden süt çok düşük miktara alınıyor. Aracıda süt 4-5 katına satılıyor. Şu anda biz 7 buçuk TL’ye süt veriyoruz. Marketlerdeki paket sütlerin kaymağını alıyorlar, tortunu alıyorlar, ortalama 15-20 TL’ye satıyorlar. Şu an Türkiye’de sıkıntı işi götüren aracılar ve stokçular. En büyük sıkıntı orada. 20 TL’ye bir litre süt olmaz. Üreticilerde de kaymaklı süt 7 buçuk TL. Elektrik 3 katı oldu. Mazot 3-4 katı oldu. Bizim giderlerimiz 4’e katladı. Daha süt 2 yıldan bu yana 2 katı değer gördü. Şu anda işletmeler gittikçe küçülüyor. İddia ediyorum, gelecek yıl et fiyatlarının önünde kimse duramaz. Bu şekilde devam ederse; et ve süt bulamayacağız. Üreticilerimizin yaşadığı en büyük sıkıntı yem. Yemciler şu anda tefeci oldu. Üreticinin aldığı yemin içeriği bozuk.  Üretici yemi yediyor ama randıman alamıyor. Yemler çok dengesiz. Biz her yerden kaybediyoruz. En önemlisi aracı ve yemcinin denetlenmesi gerekiyor. Şu anda Türkiye’de kaliteli yemci yok. Yem kaliteli olmazsa süt verimli olmuyor, üretici buradan kaybediyor” diye konuştu.

ÜRETİCİDEN 60 TL’YE ALINAN KARKAS, KASAPTA NASIL 140 TL OLUYOR?

Üreticiden 60 TL’ye alınan karkasın 140 TL’ye kasapta satıldığını ifade eden Ceren, bunu anlamlandıramadığını söyledi. Ceren; “Üretici sütü satıyor, sattığı sütten elinde bir şey kalmıyor. Üreticimizin birisinde 50 tane hayvan vardı, 20’sini sattı, sordum geçenlerde para uçtu dedi. Bunları düzenlenmesi için sadece devletten bir şeyler beklememek gerek. Üreticinin yaptığı fedakarlıkları, aracılarda yapmalıdır. Halkımız bunu destekleyecek. Halkımız üreticiyi destekleyecek. Şu anda koyun eti, karkas 60-70 TL. Kasapta 130-140 TL. Üreticiden 60 TL’ye alınan karkas, kasapta nasıl 140 TL oluyor? Devletimizin buna bir önlem alması gerekiyor. Bunu bir denetlemesi gerekiyor. Ana olmazsa, dana olmaz. Dana olmazsa, süt olmaz. Bu inekler böyle kesime gönderilmeye devam ederse süt, yoğurt, peynir gibi ürünleri de satamayız” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ HAYVANLARIN GİDERLERİNİ KARŞILAYAMIYOR

ciftlik-hayvan-turleri-nelerdir

Üreticilerin elindeki hayvanların giderlerini artık karşılayamadığını kaydeden Ceren; “Üretici elindeki hayvanların giderlerini karşılayamıyor. Doğal olarak kesime gönderiyor. Bir nevi kesip kurtuluyor. Ancak bir kısım hayvanların giderlerini karşılayabilmek için hayvanları kesime gönderiyorsunuz. Abartıldığı kadar hayvanımız yok. Üretici ister istemez kesime gönderiyor. Şu anda koyunun tanesi 1000-1500 TL. Bir koyun kışın 2 bin TL para yiyor. Üretici ancak bunu satarak kurtulabilir. 30 kiloluk koyun bin 700 TL. Bu da 5 torba yem parası yapıyor. 5 torba yemi koyun yiyor” şeklinde konuştu.

DOĞUM YAPACAK HAYVAN KESİME GÖNDERİLMEZ

Cow with newborn calf.CowLocale-791581

Doğum yapacak hayvanların kesime gönderildiği iddiaları üzerine de konuşan Ceren, sağlık yönünden sorun olmadığı müddetçe doğum yapacak hayvanların kesilmediğini ifade etti. Ceren; “Hiçbir işletmeci sağlık açısından bir sıkıntı olmadığı müddetçe doğum yapacak hayvanını kestirmez. Milyonda bir denk gelir. Onda da hayvanın sağlık durumu iyi olmaz, veteriner kontrol eder; “Bu hayvan kesime uygundur, besiye uygun değildir” der. Bir arızası olmadığı müddetçe kesinlikle gebe hayvan kesilmez. Sütten verim alamadığı hayvanı kesime gönderir. En son çaresiz kaldığı zaman toptan satar ve işin içinden çıkar” dedi.

HALKIMIZ KENDİ BAKKALINDAN, KENDİ MARKETİNDEN ALIŞVERİŞ YAPMALI

Büyük market zincirlerinden alışveriş yapılmaması konusunda uyarılarda bulunan Ceren, vatandaşların kendi küçük alışveriş yapmasını istedi. Ceren; “Halkımız büyük market zincirlerinden et, süt, yoğurt, peynir almasın. Kendi bakkalından, kendi marketinden alsın. Türkiye’nin en büyük örgütü, en büyük düşmanı marketler zinciri. Her şeyi stoklamışlar, her düzeni kurmuşlar. Hem küçük esnafımız zarar ediyor, hem de büyük market zincirleri Türkiye’ye ayar veriyor. Bu market zincirinin oyununa gelmeyelim. Halkımızdan rica ediyorum. Halkımız küçük esnaftan alışveriş yapsın, bunları büyütürsek önüne geçemeyiz. Bu büyük marketler bin ton patates alıyor, 2 bin ton patates alıyor, patatesi 2 TL’ye alıyor 10 TL’ye piyasaya sürüyor. Bunun sebebi biziz. Zamanında patatesi alalım, soğanımızı alalım bu rantçılara meydan vermeyelim” ifadelerini kullandı.

Haber: Burak Alkaya

Editör: Didem Kayabaşı