Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak başlatılan “Yüzyılın Konut Projesi” kapsamında Türkiye genelinde 500 bin sosyal konut inşa edilecek. 81 ilde eş zamanlı yürütülecek proje, modern şehir yaşamına uygun yapısıyla ve dayanıklı inşaat sistemiyle dikkat çekiyor. Projede yer alan tüm konutlar tünel kalıp sistemiyle inşa edilerek deprem yönetmeliğine uygun şekilde planlandı. Yeni konutlarda ısı, ses ve su yalıtımı standart hale getirilirken, çocuk oyun alanları, oturma grupları, otoparklar ve geniş yeşil alanlar da yer alacak. Bu yönüyle proje, yalnızca barınma ihtiyacını değil, yaşam kalitesini de artırmayı hedefliyor.

G4 Sc A X C X0 A A 1Uc

KONUT DAĞILIMINDA KAHRAMANMARAŞ-GAZİANTEP FARKI DİKKAT ÇEKTİ

“Yüzyılın Konut Projesi” kapsamında Kahramanmaraş’a 8 bin 195 sosyal konut inşa edileceği açıklandı. 6 Şubat 2023 depremlerinin merkez üssü olan şehirde, bu sayı vatandaşların dikkatini çekti. Aynı proje kapsamında Gaziantep’e ise 13 bin 890 konut ayrıldı. Depremlerin merkez üssü konumundaki Kahramanmaraş’a göre neredeyse iki kat fazla kontenjan ayrılan Gaziantep, bu sayıyla bölgedeki iller arasında en fazla konut yapılacak şehirlerden biri oldu. Bu durum, depremden en ağır hasarı alan Kahramanmaraş’a neden daha az konut ayrıldığı yönünde soru işaretlerine neden oldu.

HATAY’DAN BİLE FAZLA KONTENJAN

Öte yandan, en büyük yıkımın yaşandığı Hatay’a 12 bin 639 konut tahsis edildi. Ancak Hatay’ın, hem yıkım oranı hem de can kaybı bakımından en fazla etkilenen il olmasına rağmen Gaziantep’in gerisinde kalması, proje kapsamında yapılan dağılımda dikkat çeken bir diğer detay olarak öne çıktı.

Muhabir: Melike Algan