Kahramanmaraş’ta yaşayan Abdülmecit Güzlek, unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan "eyerciliği" ayakta tutan isimler arasında yer alıyor. Kentin tarihi mekanları arasında yer alan Saraçhane Çarşısındaki iş yerlerinde babasından öğrendiği eyer yapımını sürdüren Güzlek, unutulmaya yüz tutan mesleğini el emeği göz nuruyla icra etmeye çalışıyor.

Whatsapp Image 2024 05 20 At 13.58.41 (2)

DEPREM SONRASI SATIŞLAR AZALDI

Dizi ve filmler sayesinde vatandaşların at binme hobisinin oluştuğunu, depremden sonra satışların azaldığını aktaran eyerci ustası Abdülmecit Güzlek, müşterilerinin isteği doğrultusunda çalışmalar yaptıklarını önceki yıllarda “Diriliş Ertuğrul ve ona benzer dizilerle birlikte insanlarda at bir heyecan uyandırmaya, insanlar özüne dönmeye ve ata binmeye merak saldı. Onun için de bizler burada bu işi daha da çeşitlendirerek yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin her yerinden insanlar bize ulaşıyor ve taleplere göre çalışmalar yürütüyoruz. Yeni nesilde bu eyercilik artık hobi olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
Whatsapp Image 2024 05 20 At 13.58.42

BİR EYER BİR GÜNDE YAPILIYOR
Eyer yapım süreciyle ilgili bilgi veren Güzlek, “Tam takım bir eyer yapımı ortalama olarak 1 günde hazırlanıyor. Malzemesine ve çalışma şekline göre de bu zaman 3 günü bulabiliyor. Sadece eyer de yapmıyoruz, eyerin eksik malzemelerini de tamamlıyoruz. Başlık, dizgin, gem, üzengi takımı ve buna benzer aparatlar olsun bunların üretimini de gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2024 05 20 At 13.58.41

Muhabir: SİBEL GÜRLE