6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetinde ki depremler birçok yapının kullanılamaz hale gelmesine sebep oldu. Depremlerin ardından, deprem bölgesi 11 ilde yapılan hasar tespit çalışmalarında yapıların hasar durumuna göre rapor verilirken acil yıkılacak ve ağır hasarlı konutlarda yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Ekipler tarafından yıkılacak binaların yıkımı esnasında oluşabilecek olumsuzluklara karşın ön hazırlık yapılmaktadır. Yıkım alanın çevresine rahatlıkla görünebilecek ve okunabilecek uyarı levhaları asılırken, felakete yol açabilecek bütün malzemeler yıkım bölgesinden uzaklaştırılır, alana yaklaşılmaması için belirli uzaklıktan bariyer çekilir ve açığa çıkacak tozu en aza indirmek için sulama çalışmaları yapılır.

693e597b-h00ex244azi0afoefebaww

ESNAFLAR CİDDİ PROBLEM YAŞIYOR

Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta, hasarlı konutlarda yıkım işlemleri sürerken sulama işlemlerinin yetersizliği, yıkım sırasında oluşan tozun boyutunu artırmakta ve bu durum tepkiye neden olmakta. Sıcak yaz aylarında oluşan tozdan kaynaklı nefes darlığı, cilt rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarının yanı sıra esnafların ticari faaliyetlerinde de ciddi problemler meydana geliyor. Sebze, meyve gibi ürünler tozdan dolayı tüketilmeyecek duruma gelirken dükkân içleri ve camlarının sürekli temizlenmesi gerekiyor.

TOZLARI TEMİZLEMEKTEN YORULDUK

Durumdan şikâyetçi olan esnaf vatandaşlar, daha iyi önlemler alınmasını belirterek şu ifadeleri kullandılar, “Bina yıkımlarında gerektiği kadar tedbir alınmadığını düşünüyoruz. Ürünlerimiz kirleniyor, yenmeyecek hale geliyor, tozları temizlemekten yorulduk. Tüm bunları geçtim, gıda ürünlerinin tüketimi sırasında sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Lütfen sulama işlemlerinde daha dikkatli, disiplinli hareket edilsin.”

Haber: Eyüp Kağan Atlı

Editör: Didem Kayabaşı